SVEČANOST

’45 GODINA RISANOG TRAGA’ Otvorenje Izložbe slika Franje Mustača Medarova 27. travnja u Galeriji Mustač u Svetoj Mariji

Te subote će Franjo pričati kako je prošlo tih njegovih 45 godina u svijetu kista i boja.

U subote, 27. travnja, u Galeriji Mustač u Svetoj Mariji će biti održana svečanost na kojoj će slikar Franjo Mustač Medarov predstaviti svoje radove.

Svečanost nosi simpatični naziv, upravo onako kakav je i sam Franjo, ’45 godina  risanog traga’.

Te subote će Franjo pričati kako je prošlo tih njegovih 45 godina u svijetu kista i boja.

Dio toga ćete imati prigode vidjeti u 19 sati kada započinje svečanost.

Rodio se 29. ožujka 1958. godine u tradicionalnoj patrijarhalnoj obitelji u Svetoj Mariji gdje provodi cijelo djetinjstvo do kraja osnovne škole.

S petnaest godina napušta rodni kraj i odlazi u Zagreb. Tu pohađa Školu primijenjene umjetnosti.

Na školovanju se je profilirao u vrsnog poznavatelja različitih slikarsko – grafičkih tehnika. Svaki put se pri povratku kući iz Zagreba služio vlakom.

Zatim je od željezničke postaje do svog sela pješačio više od tri kilometra. Dolazak na proplanak s kojeg puca pogled na selo, ostavio je cijelo životni trag na Medaru.

Taj prizor koji ga je zadivljivao trajno je ishodište u njegovoj kasnijem pejzažnom slikarstvu. Slika u svim tehnikama, no najviše u uljnom pastelu jer je najbolji za pejzaž.  Njegove su slike prepoznatljive, tople zime, mirne međimurske ravnice i sjetne priče nekadašnjeg življenja.

– Kad počnem slikati ja se jednostavno izgubim, ne znam kako bih to objasnio, a kada završim kao da se probudim, objašnjava. Za njega kažu kako je on pjesnik  međimurske ravnice. Nježnim bojama sjetno prepričava jedno zauvijek izgubljeno – rekao je Mustač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije