SLAB ODAZIV

FOTO Klub liječenih od raka prostate: Stručno predavanje u Podturnu

- Kad je čovjek zdrav, takva ga predavanja mahom ne zanimaju - rekao je ugledni hrvatski urolog mr. sc. Antonio Plešnar, dr. med. spec. Namjere je bilo, no izostao je odaziv

U cilju realizacije svog godišnjeg djelovanja, Klub liječenih od raka prostate, koji je djelatan u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec, organizirao je jučer navečer u Podturnu stručno edukativni skup naziva – Benigna hiperplazija & karcinom prostate.

Nažalost, interes za ovaj skup bio je gotovo nikakav. Brojnost su povećali članovi Kluba iz drugih sredina te čak dvije žene, što je predavač posebno pozdravio istaknuvši njihovu ulogu, kada je u tom segmentu zdravlje muževa u pitanju jer oni prostatu marginaliziraju, a rak prostate jedna je od vodećih bolesti po smrtnosti muškaraca.

U istraživanjima zastupljenosti raka prostate Međimurci su prije 4 godine prednjačili u stopi oboljelih. Stručnjaci teško objašnjavaju zašto je tako. Iako se u Hrvatskoj otkriva sve više oboljelih, što je i razlog povećane incidencije u statistikama, razvoj raka prostate ovisi o još neistraženim faktorima rizika, ali najvjerojatnije i o obiteljskoj predispoziciji. Pojava tog karcinoma jako se povećava sa starijom životnom dobi i, iako znanost nije sigurna u uzrok, pretpostavlja se da rak prostate ima veze s genima.

Osim ovih iznijetih podataka bilo je govora o tome kako prevenirati tu bolest koja je izlječiva, ako je na vrijeme otkrivena, a kao preporuku, predavač je iznio potrebu unosa vitamina D u organizam čiji nedostatak nerijetko dovodi do karcinoma prostate koji je treći uzrok smrtnosti kod muškaraca starijih od 55 godina. Takav i slični skupovi mogu i moraju biti poziv da se upravo spomenuta populacija fokusira na taj organ.

Danas je, od početnih 23 u 2010. godini, 50-tak ljudi koji su prošli golgotu te zloćudne bolesti ujedinjeno u Klub liječenih od raka prostate. Okupili su se radi razmjene iskustava i informacija vezanih uz zloćudnu bolest te kako bi promicali svijest o učestalosti ove bolesti te potrebi preventivnih pregleda.

U njihovo ime skup je otvorio predsjednik Kluba Damir Remar. Skupu je nazočio sveprisutni prim. Hussein Saghir, dr. med. specijalist radiologije – uža specijalist ultrazvuka, predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec. On je pozdravio ovakve javno zdravstvene akcije.

Načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović je bio razočaran odazivom svojih sumještana ovome skupu, pogotovo jer je dosta učinjeno na njihovoj animaciji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije