Vijesti / Društvo
Društvo
HODAJTE STEPENICAMA U Čakovcu uz vježbu i predavanje obilježavanje Europskog dana bez dizala
Ilustracija/Igor Kralj/PIXSELL

NowWeMOVE kampanja

HODAJTE STEPENICAMA U Čakovcu uz vježbu i predavanje obilježavanje Europskog dana bez dizala

Ovom se inicijativom želi potaknuti ljude da iskoriste svaku priliku za tjelesnu aktivnost te da hodaju stepenicama umjesto da koriste dizala ili pokretne stepenice

U organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek Čakovec, Dječjeg vrtića Cipelica Čakovec i Gradskih bazena Marija Ružić Čakovec,  24. travnja 2019. godine (srijeda), od 10-12h, obilježit će se 5. po redu Europski dan bez dizala i održat će se 2. ovogodišnja aktivnost Volonteri u parku. 

Dan bez dizala je pan-europska inicijativa koju je u sklopu NowWeMOVE kampanje pokrenula Međunarodna organizacija za sport i kulturu (International Sports and Culture Association -ISCA). Ovom se inicijativom želi potaknuti ljude da iskoriste svaku priliku za tjelesnu aktivnost te da hodaju stepenicama umjesto da koriste dizala ili pokretne stepenice.  

Peti po redu Europski dan bez dizala će se obilježiti diljem Europe i u Latinskoj Americi – u zgradama brojnih javnih ustanova (gradskim upravama, školama, fakultetima...), u trgovačkim centrima, stambenim zgradama, hotelima, parkiralištima, na javnim prostorima s pokretnim stepenicama, i to na način da će se zatvoriti neka dizala ili će se uz dizala postaviti i dijeliti promotivni materijali, uz poziv svima da u vrijeme akcije umjesto dizala koriste stepenice.

Pri tome će se poštivati potrebe osoba s invaliditetom i potrebe osoba koje imaju određena ograničenja zbog nekih bolesti i stanja. Osim toga, na stepenicama, kako u otvorenim, tako i zatvorenim prostorima, organizirat će se različite vježbe kojima možemo utjecati na poboljšanje tjelesne izdržljivosti, mišićne jakosti, ravnoteže i fleksibilnosti zglobova.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, u suradnji s brojnim partnerima, se već četvrtu godinu pridružuje toj inicijativi, kako bi još jednom poslao poruku o važnosti tjelesne aktivnosti i vježbanja za unapređenje zdravlja te prevenciju i kontrolu brojnih kroničnih bolesti i stanja. 

U četvrtak, 25. travnja 2019. godine, od 10-12h ispred Gradskih bazena Marija Ružić Čakovec, bit će organizirano vježbanje na stepenicama, prvenstveno za djecu vrtićke dobi, ali i za druge zainteresirane osobe, a potom će se djeca dodatno zabaviti igrajući mini golf. Djeca vrtićke dobi će ponijeti kući letke s informacijama o prednostima korištenja stepenica, kao i letke Nacionalnog programa Živjeti zdravo, a letci će se podijeliti i korisnicima gradskih bazena.  

Za zaposlenike Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, 24. travnja u 13h bit će organizirano vježbanje na stepenicama (prostor između prizemlja i prvog kata) koje će provoditi Pero Obadić, prof. kineziologije iz NK Sloga Čakovec, dok će korisnicima različitih usluga također biti podijeljeni edukativni materijali.  

- Pozivamo i Vas da se pridružite obilježavanju 5. Europskog dana bez dizala te se uključite u aktivnost Volonteri u parku, budite promicatelj tjelesne aktivnosti u svojoj sredini - hodajte  stepenicama umjesto da koristite pokretne stepenice ili dizala, pozovite prijatelje i kolege da Vam se pridruže, zatvorite neka dizala u zgradi u kojoj živite ili radite, ali vodite računa o potrebama osoba s invaliditetom! - poručuju i Zavoda. 

Više informacija o Danu bez dizala, uz praktične ideje o mogućnostima obilježavanja tog dana uz promotivne materijale, dostupno je klikom OVDJE gdje ujedno možete i prijaviti svoju aktivnost. 
 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!