REKORDNE INVESTICIJE

VIDEO Mario Moharić: ‘Ulaganja veća od 100 milijuna kuna ključna su za našu budućnost’

Popričali smo s Mariom Moharićem, načelnikom Općine Goričan, o uređenju starog graničnog prijelaza, završetku školske sportske dvorane, ojačanju nasipa i drugim investicijama

U Općini Goričan pred završetkom su, traju ili će uskoro započeti investicije čija ukupna vrijednost prelazi 100 milijuna kuna. Zna li se da je općinski proračun izvorno težak oko 5 milijuna kuna, ne treba posebno isticati značaj ovih kapitalnih ulaganja za budućnost Goričana.

Tamošnji načelnik Mario Moharić kaže kako se radi o projektima koje su godinama planirali pa se poklopilo da do njihove realizacije dođe unutar relativno kratkog vremenskog razdoblja.

Općina Goričan svoj dan obilježava u lipnju, a čini se da će ove godine biti mnogo razloga za slavlje?

Ulaganja od 100 milijuna kuna značajno bi ubrzala razvoj i mnogo većih sredina od naše, pa ne treba puno govoriti o tome koliko su bitna za ovaj kraj. Tako već sutra započinju radovi na obnovi starog graničnog prijelaza vrijedni 30 milijuna kuna, što smo čekali i pripremali punih 6 godina. Bez prave povezanosti s autocestom i novim graničnim prijelazom ta je lokacija polako zamirala. Izgradnjom novog nadvožnjaka i krakova koji će omogućiti pristup autocesti, dobit će veliku razvojnu priliku. Preko graničnog prijelaza godišnje prijeđe oko 5,5 milijuna putnika i ako samo dio njih raznim ugostiteljskim i turističkim sadržajima navedemo da se tamo zaustave, predahnu ili prenoće to će biti veliki gospodarski iskorak.

Za tako veliki projekt trebala je podrška na svim razinama?

Zahvalan sam Hrvatskim autocestama što su odlučile provesti ovu investiciju u sklopu velikih ulaganja na cijeloj dionici autoceste A4. U tome smo imali i veliku potporu države, a očekujem da bi Vlada RH na svojoj sjednici koja će se, kroz kratko vrijeme, održati u Međimurju, mogla donijeti odluku o darovanju nekadašnje karaule i pripadajućeg zemljišta našoj općini.

To je preduvjet da na tom prostoru podignemo auto kamp, čime bismo zaokružili ponudu na toj lokaciji. Naposlijetku, u svemu tome treba istaknuti podršku Međimurske županije i župana Posavca koji nas prate i u realizaciji drugih projekata.

Jedan od njih je i škoska sportska dvorana?

Gradnja dvorane započela je još 2013. godine i kroz cijelo to vrijeme smo, u suradnji sa županijom, radili na zatvaranju financijske konstrukcije koja, u konačnici, iznosi 12,76 miijuna kuna. Dvorana je ukupne površine 1300 m2 i pružit će maksimalne uvjete za nastavu tjelesnoga i razne sportske aktivnosti 178 polaznika naše osnovne škole.

Ujedno ćemo taj prostor koristiti za rad naših 25 vrlo aktivnih udruga, a posebno mi je drago što će, konačno, adekvatne uvjete imati naše mažoretkinje iza kojih su brojna odličja na europskim i svjetskim smotrama. 

Mnogo toga u Goričanu je uređeno i uz pomoć europskih fondova?

Naša je općina jedna od uspješnijih, ne samo u Međimurju, nego i u Hrvatskoj, na planu direktnog povlačenja sredstava iz EU fondova. Trenutno su pri završetku dva prekogranična projekta koja provodimo s partnerima iz Mađarske i Slovenije ukupne vrijednosti oko 2 milijuna eura, pri čemu na Općinu Goričan otpada oko 5,5 milijuna kuna. Tako smo kroz projekt Dvije rijeke jedan cilj uredili pješačko-biciklističke staze uz našu Šodericu, dok druga faza uključuje uređenje samog ribnjaka, dječjeg igrališta, višenamjenskog objekta i platoa za koncerte i razne druge programe.

Također je otvoren Turistički centar u općinskoj zgradi, dok je na Muri podignuto riječno pristanište. Sa slovenskim Šentiljem, Turističkim zavodom Maribor-Pohorje te županijskom turističkom zajednicom surađujemo na projektu Buđenje. Njime su obuhvaćena arheološka istraživanja lokaliteta Župnikov vrt i Nekropola pod tumulima, a na starom graničnom prijelazu otvorili smo Regionalni turistički centar.

Ugodno sam iznenađen efikasnošću državne administracije koja nam je pomagala u realizaciji tih projekata jer smo gotovo polovicu od 15% vlastitih sredstava koje moramo uložiti u projekt, osigurali iz državnih izvora, a ta su nam sredstva isplaćena u potpunosti samo mjesec-dva nakon podnošenja prijave.

Obnavljaju se i nasipi uz Muru i Trnavu?

Nakon milenijskog vala koji je poharao naše područje prije nekoliko godina, Hrvatske vode pokrenule su projekt pojačanja murskog nasipa na dionici dugoj 6 kilometara. Nakon što su završeni ti radovi vrijedni 30 milijuna kuna, u lipnju očekujemo početak izgradnje uspornog nasipa uz Trnavu sve do starog mosta kod graničnog prijelaza u dužini od 4 kilometara. Natječaj vrijedan 40 milijuna kuna je u tijeku, a njime je predviđena i obnova Črnog mosta, koji će zadržati svoj stari izgled, ali će ga se bitno ojačati. Sve to donijet će našem mjestu i općini sigurnost od poplava na dugi rok.,

U planovima je i aktiviranje gospodarske zone te izgradnja kanalizacije?

Mogu već sad najaviti da ćemo najesen poduzetnicima ponuditi parcele u našoj Gospodarskoj zoni Sirkovišće pod vrlo povoljnim uvjetima. Interes postoji i uvjeren sam da će svih 13 hektara zemljišta biti popunjeno. Pri tome ćemo voditi računa da odaberemo one gospodarske djelatnosti koje su dugoročno perspektivne za ovaj kraj i mogu ponuditi dobre uvjete radnicima. Također očekujem da će izgradnja kanalizacije krenuti početkom sljedeće godine, a potrebnih 25 milijuna kuna osigurat će se iz EU fondova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije