MLADI I USPJEŠNI

USPJEŠNI MEĐIMURCI Dina Balić niže uspjehe u području ljudskih resursa i organizacijske kulture

Dina Balić, rodom iz Nedelišća, studirala je pravo i mislila da će tome posvetiti čitavu karijeru. No život je počeo otvarati neke druge karte. Okrenula se coachingu, organizacijskom razvoju i hrabro pokrenula svoju tvrtku Revitalum.

Ujedno je i predsjednica Udruge Modla koja je posvećena razvoju ljudskih potencijala kroz lokalne i regionalne projekte,  članica je predsjedništva Hrvatske udruge za coaching i članica organizacijskih odbora za dvije značajne konferencije u razvoju ljudskih potencijala  – Prozor u coaching i HR Summit. 

Zaintrigiralo je istraživanje ljudske psihe 

Kada je trebalo donijeti odluku o odabiru studija, prevagnulo je pravo, nešto o čemu je maštala još kao djevojčica, no nakon nekoliko godina rada u uredima, odlučila je da je ipak vrijeme da posluša svoju intuiciju i istraži druge poslovne mogućnosti. Kako je već imala iskustvo voditelja i rada s ljudima, počela je istraživati ljudsku psihologiju. 

– Većina poslova koje sam radila ispunjavali su dio mojih ambicija, ali nijedan u cijelosti. Uvijek sam uspješno odrađivala poslove, ali rijetko kad bih osjećala stvarnu ispunjenost poslom koji radim. Kao da je nešto nedostajalo. To nešto pokazalo se kao coaching koji sam ugradila u svoj rad. Tvrtke u kojima sam radila nisu nudile dodatne angažmane, a svaki tim s kojim sam radila bio je specifičan, zanimljiv i zahtjevan na svoj način. Za to su mi bili potrebni dodatni alati koje sam pronašla u coachingu – govori nam Dina. 

Tako je krenula u coaching, psihoterapiju i NLP, a svoj rad kontinuirano usavršava edukacijama i uvođenjem kreativnih tehnika u svoj rad. Kako nam kaže, psihoterapijski smjer izobrazbe došao je kao prirodni nastavak njenog istraživanja ljudske psihe, a NLP se savršeno uklopio u priču o razvoju business coachinga koji je danas dio njezine tvrtke Revitalum. 

– Otvorila sam je prije nešto više od godinu dana, što mi je bio dugogodišnji san. Bez obzira na to što radim više nego ikad ranije u bilo kojem poslu, tek sada pronalazim zadovoljstvo i ispunjenje u svakodnevnim obavezama, malim uspjesima i ljudima koji me okružuju. Posvetila sam svoje poslovne aktivnosti razvoju ljudskih potencijala nakon što sam i sama provela posljednjih deset godina u konstantnom učenju i osobnom razvoju.

U njezinu poslu ne postoje dva jednaka radna dana, no upravo je to ono što ga čini dinamičnim.

– Ponekad je to rad u uredu, planiranje i osmišljavanje projekata, ponekad sastanci i druženja, ponekad predavanja ili individualni rad s klijentima. Ta različitost je ono što pruža ljepotu poslu. Jednako je tako lijepo vidjeti da to što radim donosi rezultate i stvara promjene. Bez obzira na to radi li se o organizacijama ili pojedinačnim klijentima, u promjeni se uvijek dogodi razvoj. Ponekad se čini kao da stvari stoje i nema pomaka, ali sve u životu stremi ravnoteži i upravo je to ljepota mog posla, to što znam da će na kraju sve stvari sjesti na svoje mjesto – ističe. 

Strpljenje i podrška presudni za uspjeh

No odlazak sa sigurnog posla u poduzetništvo nije bio nimalo jednostavan. 

– Koliko god sam mislila da sve imam isplanirano i posloženo, nesigurnost poduzetništva me naučila da su potrebne dvije važne stvari:  prva je strpljenje, a druga podrška. No karijera bez izazova je kao priča o Crvenkapici u kojoj ne bi bilo vuka, kratka, jednostavna i dosadna. Kod mene nikad nije dosadno. Cijeli moj poslovni put je posut izazovima, to je ono što me tjera da poslovno rastem i istražujem razne mogućnosti – kaže Dina. 

Takav joj je pristup poslu i životu omogućio i da prije nekoliko mjeseci uđe u mentorski sustav u sklopu projekta koji provodi portal Zaposlena.hr. Uz mentoricu Sanju Varlaj, koja je i sama poduzetnica i coach, i dalje uči kako se nositi s izazovima poduzetništva. No, kako napominje, vrlo veliku podršku pruža joj i njezin partner koji joj je utočište za manje uspješne dane i prijatelj s kojim slavi pobjede. 

Njezin posao ima svoje uspone i padove, no naučila je da je za uspjeh potrebno cijeniti male uspjehe. 

– U ljudskoj je prirodi očekivati velike stvari koje su vrijedne divljenja. Moj veliki uspjeh je pokretanje tvrtke, ali bez malih svakodnevnih uspjeha to nikada ne bi bilo moguće. Čak i sada, svaki mali uspjeh u poslu i svaki pomak u poslovanju zapravo me podsjeća koliko je svaki mali korak važan za veliki uspjeh, za poslovanje i uživanje u onome što radim – kaže Dina. 

No velika priznanja dolaze i iz redova kolega. Upravo je zato izabrana za članicu predsjedništva u krovnoj udruzi za coaching u Hrvatskoj, a jednako joj je važna i uloga organizaciji konferencija koje okupljaju renomirane stručnjake i praktičare u Hrvatskoj i svijetu.

Bilo da je riječ o suradnji s kolegama ili klijentima, Dini je važno da da sve od sebe. I upravo joj je to najveća motivacija za rad. 

– Bez obzira na to radi li se o pojedincima koji postavljaju ciljeve kako bi živjeli bolji i ispunjeniji život, organizacijama koje žele postići bolju produktivnost ili aktivnosti u kojima sudjelujem kao volonter, male promjene najveća su mi motivacija. I sama sam prolazila kroz promjene, donosila  odluke koje nisu bile savršene, educirala se i tražila svoj put. Znati da na kraju tog puta stoji nešto bolje ili čak se samo i nadati da je to bolje, davalo mi je i još mi daje snage da se borim i dalje.

U moru novonastalih obaveza još uči kako napraviti ravnotežu između posla i slobodnog vremena, no svjesna je toga da je ono itekako potrebno. 

– Povremeno ‘ukradem’ koji sat za trbušni ples, popodnevne kave ili čitanje knjiga, a obavezna ljetna aktivnost je šetnja i čitanje ispod jednog posebnog drveta na Jarunu. Kako volim putovanja, spojila sam ugodno s korisnim pa sudjelujem ili organiziram razne projekte koji mi omogućuju pobjeći na nekoliko dana i upoznati nova mjesta, nove ljude i kulturu. Moje posljednje putovanje u Brazil donijelo je nove prijatelje, nekoliko poslovnih ideja i mnogo iskustva koja su me dodatno naučila cijeniti različitosti – napominje Dina. 

Time stvara ne samo nove poslovne ideje nego i puni baterije za put koji je pred njome. 

– Moj doprinos u razvoju ljudskih resursa i organizacijske kulture tek je počeo i što više učim i radim, to se sve više prostora i prilika otvara za nova djelovanja i učenja. Usto, aktivnosti u kojima svakako mogu dati svoj doprinos su dvije konferencije koje se održavaju u Zagrebu: HR Summit u svibnju i Prozor u coaching u listopadu ove godine. Brojne edukacije koje organiziram za mlade koji žele razviti svoje kapacitete i razni projekti u poslovnom svijetu tek su početak. Tko zna kamo će me još odvesti – zaključuje Dina Balić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije