POVIJEST

ZANIMLJIVA PREDAVANJA Brojnoj publici u koprivničkom Domu mladih predstavljena povijesna, obrtnička i geografska baština Donje Dubrave

Program su na pozornici pjesmom otvorili članovi KUD-a Seljačka Sloga Donja Dubrava, a priključio im se kao solist i Ivan Brljak.

U petak, 12. travnja, okupljenoj publici u koprivničkom Domu mladih predstavljena je povijesna, obrtnička i geografska baština Donje Dubrave. 

– Na poziv Povijesnog društva Koprivnice i predsjednice Lidije Vranar, općina Donja Dubrava bila je suorganizator događaja ‘Predstavljanje Donje Dubrave u Koprivnici’. Jednom godišnje Povijesno društvo organizira takav događaj, a svaki se put predstavlja druga općina. Dosad su sve predstavljene općine bile iz Koprivničko-križevačke županije, a Donja Dubrava prva je općina iz druge županije koja je pozvana na suradnju – kaže Janja Kovač, jedna od suorganizatorica spomenutog događaja i predsjednica Odbora za kulturu, sport i udruge Općine Donja Dubrava 

Program su na pozornici pjesmom otvorili članovi KUD-a Seljačka Sloga Donja Dubrava, a priključio im se kao solist i Ivan Brljak

Potom su održana dva predavanja. 

Dr. sc. Hrvoje Petrić  je govorio o prošlosti Donje Dubrave sve do 18. stoljeća.

U svom je izlaganju istaknuo kako je premještanja Legrada iz Međimurja u Podravinu imalo izniman pozitivan učinak na gospodarski razvoj Donje Dubrave.

A njega se kronološki nadovezao Slaven Ujlaki.  govoreći o najsjajnijem razdoblju Donje Dubrave – 19. stoljeću i početku 20. stoljeća – kada je u mjestu živjela i poslovala obitelj Hirschler/Zalan. 

U predahu su opet nastupili plesači KUD-a otplesavši splet međimurskih kola, a čiji je nastup izmamio pljesak nazočnih.

U drugom dijelu svoja su predavanja održali Janja Kovač i akademik Dragutin Feletar. Kovač je govorila o tek nekoliko najznačajnijih karakteristika tradicijske kulture Donje Dubrave – tibetima kao dijelu nošnje, međimurskoj popevki, sviranju cimbula i izradi crnih pisanica.

Akademik Feletar za svoje je predavanje donio i rekvizit i to lopatu gledanjku koju su koristili zlatari u procesu ispiranja zlata. Time je naglasio važnost Dubrave kao obrtničkog mjesta. 

Da su Dobravčani itekako vješti izrađivači različitih predmeta, pokazali su Pavao Rusak, Biserka Vučenik i Marija Car izrađujući košare od šibe, črne pisanice i cekere od šemetinja.

Ovo troje majstora dočekalo je sve posjetitelje na samom ulazu u dvoranu te su izazvali veliko zanimanje.  

Na samom kraj programa dvoranom se pronio zvuk cimbulja koje je svirao Vilim Čituš. Dobravčani su se i preko Drave pokazali pravim domaćinima. Članice Udruge žena i Udruge umirovljenika su ispekle kolače, a članovi SRD Štuka koji su pripremili odlične ribe. 

Na početku programa kao domaćini pozdravili su sve okupljene predsjednica Društva Lidija Vranar i načelnik općine Donja Dubrava Marijan Varga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije