ŽELE MURU U 'LIJEPOJ NAŠOJ'

ZRINSKA GARDA ČAKOVEC Žele Muru u državnoj himni: ‘Neka se postojeći stih ‘teci’ zamijeni nazivom Muro’

Najavili su brojna događanja i proslavu osmog spomendana Zrinskih i Frankopana koji se obilježava uz 348. obljetnicu mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

Na konfernciji za novinare koja je u srijedu, 17. travnja odražan u Hotelu “Park” u Čakovcu, Zrinska garda Čakovec, točnije njezino čelništvo predvođeno predsjednikom Đurom Belom, najavila je događanja i proslavu osmog spomendana Zrinskih i Frankopana koji se obilježava uz 348. obljetnicu mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana (30. 4. 1671.), najavljeno je izdavanje pretiska spomenice Zrinsko-Frankopanske izdane u prigodi 100. obljetnice prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada i njihovog ukopa u kriptu Zagrebačke prvostolnice (30. 4. 1919. – 30. 4. 2019.), u planu je postavljanje spomenika Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu te je pokrenuta inicijativa za izmjenu državne himne “Lijepa naša domovino” na način da se postojeći stih teci zamijeni nazivom Muro.

Proslava 8. spomendana Zrinskih i Frankopana

Svečanosti povodom proslave 8. spomendana Zrinskih i Frankopana, koji se obilježava uz 348. godišnjicu mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana (30. 4. 1671.) održat će se u Čakovcu, Bečkom Novigradu i zaključno u Zagrebu. Pokrovitelji proslave spomendana su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Međimurska županija.

Čakovec, 27. 4. 2019.

Zrinska garda Čakovec povodom proslave spomendana Zrinskih i Frankopana organizira u subotu 27. 4. smotru povijesnih postrojbi. Uz Zrinsku gardu na smotri će sudjelovati i pripadnici 18 povijesnih postrojbi iz čitave Hrvatske, 2 prijateljske postrojbe iz Mađarske, zatim kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” iz Zagreba i Počasni zdrug Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Republike Hrvatske Podružnce Međimurske županije.

Tradicionalno ujutro će u 9,30 biti prvi mimohod širim središtem grada, a zatim u 10,00 sati misno slavlje koje će u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa predslaviti vojni biskup u miru mons. Juraj Jezerinac. Slijedi zatim mimohod do Trga Republike gdje će od 11,15 biti prigodni program sa prijavkom županu te dramski prikaz “Oproštaja” Kazališne družine Štolcer na tekst Kristine Štebih. Kako zbog radova na obnovi neće biti program kod spomenika “Oproštaj” to će se u desnom opkopu podno zidina Zrinskoga grada održati konjanički program u izvedbi Bjelovarskih graničara – Husara 1756.

Bečki Novigrad, 28. 4. 2019.

U zajedništvu sa Družbom “Braća Hrvatskog Zmaja” Zmajski stol Čakovec i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Beču program se u nedjelju 28. 4. nastavlja u Bečkom Novigradu. Potporom Međimurske županije iz Čakovca kreću tri autobusa da bi u 10,00 sati bilo polaganje vijenaca i molitva na mjesnom groblju, a zatim kod spomen ploča na mjestu pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. U 12,30 bit će misno slavlje u mjesnoj katedrali.

Zagreb, 30. 4. 2019.

Zaključno program proslave održat će se u utorak 30. 4. u Zagrebu. Kako se ove godine navršava 100. obljetnica prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada i njihovog ukopa u kriptu zagrebačke prvostolnice u organizaciji Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” bit će mimohod postrojbi koje će u 17,00 sati krenuti sa Zrinjevca do katedrale gdje će zatim biti prijavak pokrovitelju proslave. Zatim će u 18,00 sati misno slavlje u katedrali predslaviti varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a uoči mise položit će se vijenci kod kripte u kojoj su pokopani posmrtni ostaci hrvatskih velikana Zrinskog i Frankopana.

Izdavanje pretiska spomenice Zrinsko-Frankopanske iz 1919. g.

Ove godine navršava se 100. obljetnica prijenosa posmrtnih ostataka hrvatskih velikana i mučenika Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada i njihovog ukopa u kriptu Zagrebačke prvostolnice (30. 4. 1919. – 30. 4. 2019.).

Zrinska garda tim je povodom izdala pretisak “Spomenice Zrinsko-Frankopanske prigodom svečanog prenosa njihovih kostiju u domovinu”, izdanu 1919. godine. Ovo djelo osim vrijednog tekstualnog sadržaja obiluje fotografijama s tog u ono vrijeme značajnog i velebnog događaja. S obziom na protek godina ovo je djelo rijetkima dostupno iako se javlja sve veći interes za takvu vrstu publikacije. Primjerak koji je u vlasništvu Zrinske garde Čakovec ima 160 stranica, format je A4, a uvez tkanina, šivano, tvrdi uvez. Proslov pretisku spomenice napisao je akademik Dragutin Feletar, a uvod mons. prof. dr. Juraj Kolarić.

Predstavljanje pretiska spomenice bit će u srijedu 24. travnja 2019. u Zgradi Scheier u Čakovcu, a spomenica će se moći nabaviti po cijeni od 80,00 kuna.

Postavljanje spomenika Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu

Povodom već spomenute obljetnice Zrinska garda Čakovec želi postaviti primjereni spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu umjesto postojećih spomen ploča s obzirom na novo urbanističko rješenje sadašnje lokacije.

Grad Bečki Novigrad odobrio je postavljanje spomenika autora akademskog kipara Mihaela Štebiha iz Čakovca, i to u gradskom parku blizu mjesta njihove mučeničke smrti. Kako se radi o značajnom projektu pozivamo naše sugrađane koji žele da prema svojim mogućnostima podupru izradu, lijevanje i postavljanje spomenika uplatom pomoći na poslovni račun Zrinske garde Čakovec HR2223400091116016358 s naznakom za spomenik Zrinskom i Frankopanu.

Poticaj za izmjenu državne himne “Lijepa naša domovino”

Zrinska garda Čakovec je sukladno Poslovniku o radu Hrvatskog sabora Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav uputila Poticaj za pokretanje postupka izmjena i dopuna Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske i lenti Predsjednika Republike Hrvatske (Narodne novine 55/90) radi izmjene i dopune državne himne “Lijepa naša domovino” uvrštavanjem stiha “Muro, Dravo, Savo teci”. Naime, na pojedinim svečanostima, ali i u službenim prigodama, intenzivnije se počela spominjati potreba da se u tekst naše državne himne uvrsti i ime rijeke Mure, kao krajnje sjeverozapadne granične rijeke teritorija Republike Hrvatske.

Konačno, i na prvom međunarodnom znanstvenom skupu o Zrinskima i Frankopanima, koji je organizirala Zrinska garda Čakovec 6. i 7. listopada 2010. godine u Čakovcu, na kojem je sudjelovalo 16 predavača iz Hrvatske i iz Mađarske, svi su predavači prihvatili zaključke među kojima i onaj da se u himnu uvrsti navedeni stih. U zaključku, među ostalim stoji, da je “rijeka Mura od doseljenja Hrvata na njihovo etničko i državno područje bila i ostala najsjevernija granica Hrvatske, o čemu svjedoči i neprekidna pripadnost Međimurja Zagrebačkoj (nad)biskupiji i činjenica da je u razdoblju djelovanja Zrinskih rijeka Mura bila najsjevernija granica Hrvatske, i to je ostala do danas, unatoč povremenog stranog administrativnog odcjepljenja Međimurja od hrvatskog nacionalnog korpusa.

Budući da je u izvorni tekst hrvatske himne naknadno, posve legitimno uvršteno i “Sinje more”, smatraju posve uputnim da se i rijeka Mura uvrsti u tekst himne. “Dodajmo ovome kako o opredjeljenju stanovnika kraja između Mure i Drave svjedoči i 100. obljetnica donošenja rezolucije o odcjepljenju Međimurja od Mađarske i pripojenja matici Hrvatskoj, koju smo svečano obilježili 9. siječnja ove godine. Nadalje, mnogi su hrvatski branitelji posvjedočili svoju spremnost žrtvom za slobodnu, samostalnu i neovisnu Hrvatsku u ne tako davnom obrambenom Domovinskom ratu.

Pisanu potporu ovoj inicijativi Zrinske garde dali su i Međimurska županija-župan Matija Posavec, Grad Čakovec-gradonačelnik Stjepan Kovač, Grad Prelog-gradonačelnik Ljubomir Kolarek, Grad Mursko Središće-gradonačelnik Dražen Srpak, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, Matica hrvatska, Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Hrvatska državna samouprava u Republici Mađarskoj, Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću u Republici Austriji te Zavičajno društvo Međimurje – Zagreb.

Napominju, kako je na poticaj upravo Zrinske garde Čakovec Hrvatski sabor na 24. sjednici 28. listopada 2011. proglasio 30. travnja spomendanom na Zrinske i Frankopane.

Deklaracija Hrvatskom saboru o nezakonitosti sudskog postupka

Zrinska garda Čakovec poduprla je deklaraciju Hrvatskoga sabora o potvrdi  zakonske utemeljenosti Zrinsko-frankopanske bune i osudi nezakonitoga sudskog postupka i presuda hrvatskim knezovima Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu, koju je pripremila Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja”. Radi se o pravnom aktu u kojem se na temelju ondašnjih važećih propisa unutar habsburške monarhije opravdava pobuna te osporava zakonitost sudskog postupka i presuda. Donošenje ove deklaracije bit će značajno za cjelokupnu hrvatsku povjesnicu, ali prije svega čin pravde, pravednosti i prava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije