Vijesti / Društvo
Društvo
BAŠTINA U Donjoj Dubravi otvorena izložba 'Međimurska črna pisanica': Predstavljen rad Biserke Vučenik koja se izradom pisanica bavi 21 godinu
M.H

TRADICIJA

BAŠTINA U Donjoj Dubravi otvorena izložba 'Međimurska črna pisanica': Predstavljen rad Biserke Vučenik koja se izradom pisanica bavi 21 godinu

Izložbu se može razgledati do 28. travnja u Informativnom centru u Donjoj Dubravi.

U nedjelju, 14. travnja, otvorena je izložba 'Međimurska črna pisanica - baština Dobrave i Međimurja'.

Na izložbi je predstavljen rad Biserke Vučenik iz Donje Dubrave koja se izradom 'črnih pisanica' bavi 21. godinu.

Raditi pisanice naučila je od Margarete Fabić, a usavršila izradu vlastitom upornošću i zalaganjem. Uz Biserku, u procesu izrade pisanica sudjeluju i suprug Branko i sin Marko. 

Na svečanom otvorenju prisutne je pozdravila predsjednica Odbora za kulturu, sport i udruge Janja Kovač.

Između ostalog, govorila je o velikom značaju 'črnih pisanica', pojmu nematerijalne baštine i nositeljima vještine kao najvažnijem elementu nematerijalne baštine.

Izložbu je otvorio načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga koji se u svom govoru osvrnuo na važnost očuvanja baštine Donje Dubrave, ali i njenu prezentaciju kako u selu tako i izvan njega kao prilikom nedavnog predstavljanja u Koprivnici.

Okupljenima se obratila autorica izložbe Biserka Vučenik koja je ispričala kako je započela svoj 20-godišnji put s pisanicama koji je bio ispunjen mnoštvom neuspjelih pisanica da bi se na kraju dostigla zavidna razina izrade.

U svom je obraćanju posebno zahvalila Štefici Kovač, predsjednici KUD-a Seljačka Sloga Donja Dubrava, i drugim slogašima bez čije se moralne i fizičke podrške ne bi odvažila na ovu izložbu.

O 'črnim pisanicama', kao posebno vrijednom baštinom donjeg Međimurja, a posebno Donje Dubrave, pisala je, danas pokojna, Marija Novak te u svom tekstu 'Međimurska črna pisanica' ostavila najcjelovitiji opis načina izrade pisanica.

Uviđajući njihovu posebnost, a naslanjajući se na njezin tekst Ministarstvu kulture upućen je prijedlog da se umijeće izrade pisanica zaštiti kao nematerijalna baština Republike Hrvatske.

Izložbu se može razgledati do 28. travnja u Informativnom centru u Donjoj Dubravi (Novembarskih žrtava 2, ulaz s dvorišta Doma kulture Zalan).

Uz izložbu su organizirane i radionice koje se održavaju prema sljedećem rasporedu: 

15. travnja - od 18 do 20 sati

17. travnja - od 18 do 20 sati

22. travnja - od 18 sati do 20 sati

23. travnja - od 18 do 20 sati

24. travnja - od 18:00 do 20 sati

25. travnja - od 18 do 20 sati

U vrijeme održavanja radionica možete i razgledati izložbu. 

Na Uskrs, 21. travnja, izložba se može razgledati od 14 do 19 sati, a na Pisanu nedelju, 28. travnja, od 14 do 19 sati.

Na Pisanu nedelju u 16 sati održat će se prezentacija običaja sestrenja i bratimljenja.

 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!