Vijesti / Društvo
Društvo
ZA PALČIĆE Pokrenule su projekt 'čudesnih' hobotnica koje pomažu prijevremeno rođenoj djeci
Facebook CRO hobice

UDRUŽILE SNAGE

ZA PALČIĆE Pokrenule su projekt 'čudesnih' hobotnica koje pomažu prijevremeno rođenoj djeci

Trenutno su 24 bolnice u Hrvatskoj prijatelji hobotnica, među njima je i čakovečka

Svake se godine u bolnicama diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, dolazi do prijevremenih porođaja, a ta djeca, koja se nazivaju i Palčićima, prve dane života provedu u inkubatoru. Kako bi im se olakšali i u nekoj mjeri uljepšali ti dani, u Danskoj je još 2013. godine pokrenut projekt 'heklanih hobotnica', koji se najprije proširio tom zemljom, a kasnije i u drugim državama.

- Te, 2013. godine, jedna je mama u Danskoj, sjedeći kraj inkubatora svoje prerano rođene bebe, isheklala hobotnicu i dala joj je. Primijetila je kako se beba umirila, a kasnije su ispitivanja pokazala da se bebe, držeći krak hobotnice, umire, a smiri im se i disanje jer ih krak podsjeća na pupčanu vrpcu - prepričala je uvodno Nataša Gidija, koja je zajedno s Varaždinkom Željkom Hojsak zaslužna za upoznavanje hrvatske javnosti s ovim čudesnim hobotnicama, piše Varaždinski.hr.

Za početak akcije u Hrvatskoj, 'kriv' je, nastavlja Nataša, prvenstveno Facebook, koji ih je ujedinio.

- I ranije sam heklala, tako da sam bila članica grupe Hobotnice čudesnice u Srbiji. Tamo sa naišla na Željku Hojsak iz Varaždina, koja je bila voljna da probamo s istim projektom u Hrvatskoj. Moja kćer Martina Radović osnovala je grupu CRO hobice za Palčiće (hobotnice za prerano rođenu djecu) i tako je sve počelo - kazala je.

Poučena nekim greškama u Srbiji, odlučila je, kaže, pisati Ministarstvu zdravstva u kolovozu 2017. godine.

- Imale smo grupu, Željka je prilagodila upute za rad našem podneblju i uključivale su se žene koje su voljne heklati, no od Ministarstva nije bilo nikakvog odgovora. U rujnu te godine nam se javila prva bolnica, ona u Vinkovcima, nakon čega smo saznale da je Ministarstvo proslijedilo moj mail svim neonatološkim odjelima u Hrvatskoj, što znači da je projekt bio odobren.

Trenutno su 24 bolnice u Hrvatskoj prijatelji hobotnica, kaže Nataša.

- Sve bolnice u Zagrebu - KBC Sestre milosrdnice, KB Merkur, Petrova, KBC Rebro, Dječja bolnica Klaićeva, KB Sveti duh, zatim bolnice u Bjelovaru, Sisku, Kninu, Koprivnici, Čakovcu, Vinkovcima, Osijeku, Virovitici, Zaboku, KBC Rijeka, Dječja bolnica Kantrida, Požega, Slavonski Brod, Split, Varaždin, Karlovac, Zadar te bolnica u Mostaru (na njihovo traženje).

Dodajmo da su Karlovac, Varaždin i Zadar načelno prihvatili hobice. Naime, Varaždin ih i koristi, ali nemamo službeni dopis ili mail o prihvaćanju i korištenju CRO hobica u navedenim bolnicama. Neke od bolnica opskrbljujemo hobotnicama mjesečno, a neke su uzele samo jednom. Uz hobotnice počele smo heklati i kapice na traženje bolnica - pojašnjava Nataša.

2ebad6e454874dab0ed367f4704afcb1.jpg?v=2

Potrebno je istaknuti da izrada hobotnica zahtijeva posebnu proceduru te se pritom moraju poštivati određeni standardi.

- Hobotnice se izrađuju od sto posto pamučnog konca određene debljine te se pune antialergijskim punjenjem. Da bi hobotnice došle do beba treba ih izraditi po određenim uputama, proći provjeru, pranje i sušenje, a bolnice ih samo moraju sterilizirati. Izrada jedne hobotnice traje otprilike četiri sata konstantnog heklanja. Upute su napisane u Facebook grupi CRO hobice za Palčiće i treba ih se strogo pridržavati. Bitna je veličina, tj. visina i opseg glave hobotnice, a najbitnije je da krak hobotnice ne bude duži od 21 centimetar kad se rastegne.

ca3590120378253b6c75febe7450e743.jpg?v=2

Trenutno Facebook grupa broji više od 4.500 članova koji žele pomoći na bilo koji način, a heklačica ima stotinjak.

- Neki članovi heklaju konstantno, a neki povremeno. Sve hobotnice se šalju Željki Hojsak u Varaždin na provjeru, a ako prođu kontrolu (ne smije biti rupica i poštuju se mjere) šalju se bolnicama koje su prijatelji CRO hobica - ističe Nataša Gidija, dodavši da su povratne informacije od strane bolnica, ali i roditelja odlične.

- Roditelji nam šalju slike, a bolnice novim traženjem hobotnica dokazuju da im stvarno koriste. CRO hobotnice žele mnogi roditelji za bebe koje nisu prijevremeno rođene i veću djecu.

S ovim hvalevrijednim projektom ne planiraju prestati, već upravo suprotno.

- Želimo da se projektu pridruže sve bolnice koje imaju Odjel neonatologije. Bolnice dobivaju hobotnice besplatno i svaka beba nosi svoju hobotnicu doma. Većina bolnica na moru se još nije odazvala, ali nadamo se da hoće.

Svi koji žele pomoći mogu se javiti u Facebook inbox Nataša Gidija, Martina Radović ili Željka Hojsak i pridružiti se u grupi, poziva Nataša.

- Sve radimo financirajući se same, nismo udruga. Pomognu i ljudi pojedinačno, bilo financijski, bilo u materijalu, ali sve je to malo u odnosu na cijene konca. Hrvatska pošta nas je 2018. godine sponzorirala poštanskim markama te nam time omogućila uštedu prilikom slanja materijala i hobotnica, ali i toga više nema i ne znamo hoće li nas i dalje sponzorirati. Bilo kako bilo, ne odustajemo, a u grupu su svi dobrodošli! - zaključila je Nataša, piše Varaždinski.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!