U AKCIJI PO MEĐIMURJU

BILI SMO U PRESRETAČU Nedjeljno popodne s policijom: ‘Može li neka opomena, pismena, usmena?’

Naša ekipa je gotovo tri sata provela u presretaču s međimurskim policajcima. Evo kako to izgleda s 'druge' strane

Naš današnji pohod s ekipom vozila presretača PU međimurske trebao je biti usmjeren na operativnu akciju “Nadzora vozača mopeda i motocikala” koja se provodila od 12 do 18 sati na cijelom području Policijske uprave međimurske.

Loši vremenski uvjeti desetkovali su akciju, unatoč tome u sat vremena evidentirali smo neke druge prometne prekršaje. Bilo je 12:41 sati kada smo sjeli u provjereni policijski presretač marke Audi Policijske uprave međimurske. Za volanom Darko Šalamon, policijski službenik s 23-godišnjim iskustvom, a do njega Darko Vlašić, zaposlen u policiji 10 godina.

Mlada i iskusna ekipa koja je umjesto vožnje na pripremljenim motociklima ovoga puta s nama Audijem krenula u jednosatnu ophodnju kojom je koordinirao voditelj smjene Toni Kolarić. Potonji nam je na startu rekao kako će naše današnje druženje s posadom presretača biti usmjereno na sve vrste kontrole prekršitelja u prometu na relaciji PP Čakovec – Južna zaobilaznica – Gornji Kuršanec.

Bilo je vrijeme ručka, vrijeme kada se ne očekuje toliko gusti promet, pogotovo glede loših vremenskih uvjeta. No, bilo je suprotno od očekivanog. Na spomenutoj relaciji promet običajan, ali bez mopeda i motocikla.

U čemu usred podneva mogu griješiti vozači?

Prvog prekršitelja zatekli smo već na rotoru kod čakovečkog hotela Park. Mladi vozač jednog super luksuznog vozila ‘skoknuo’ je na trenutak u jedan trgovački centar. Iskusna posada je uočila kako mladi gospodin nije bio vezan sigurnosnim pojasom, signalizirali su mu da stane u Vukovarskoj kod tamošnjeg prodajnog centra. Već kod signaliziranja vozač se zavezao, no bilo je prekasno.

– Dobar dan, gospodine! – rekao je policajac Vlašić, zatraživši potrebne vozačke dokumente. Kada mu ih je ovaj uljudno pružio, nije mu trebalo niti objašnjavati glede čega je zaustavljen već je upitao kolika je kazna.

– 500 kuna – kazao je policajac. Ovaj vozač je učinio prekršaj osobito lake naravi i nije u posljednjih 12 mjeseci evidentiran da je počinio prekršaj iz istog propisa za koji mu je pravomoćno određena prekršajno pravna sankcija, a što je prethodno provjereno. Dobio je pisano upozorenje. O svim izdanim pisanim, odnosno izrečenim usmenim upozorenjima vodi se evidencija u Informacijskom sustavu Ministarstva unutarnjih poslova.

Nama je mladić rekao kako se nikada ne veže kada vozi gradom i na kraće relacije. Tako je bilo i za vozača jednog džipa čakovečkih registarskih oznaka zatečenog kod rotora na izlazu iz Nedelišća kako razgovora mobitelom. Predviđena kazna je također 500 kuna. Nije ništa komentirao, već je dodao da takve prekršaje ne čini, no ovo mu je bio hitan poslovni poziv. I jednog i drugog vozača policajci su edukativnim savjetima uputili ‘na pravi put’ ukazavši na posljedice koje glede toga mogu nastati.

Vozimo prema Puščinama. U prekoračenju brzine kroz Nedelišće zatekli smo jednog starijeg vozača džipa austrijskih registarskih oznaka. Kada je predočio dokumente, rečeno je kako je prekoračio brzinu, koja iznosi 50 km/h, za 25 km/h. Oduzme li se od toga tolerancija od 10 km/h još uvijek je podložan kazni od 300 kuna. Predočen mu je i video-zapis u stražnjem dijelu vozila.

– I kaj sad? – začuđeno će vozač. Objašnjena mu je procedura provjere počinjenja prekršaja ili opomene u zadnjih 12 mjeseci. Na tom testu je ‘prošao’ pa je dobio samo pisanu opomenu. Rekao nam je kako traži jedan ugostiteljski objekt, no on nije u Međimurju, već u Varaždinu pa je možda glede toga malo više ‘potegnuo’. Policajci su mu ukazali na opasnost skliskih kolnika. Valjda će ih poslušati.

Ipak, bez novčane kazne nije prošao jedan mladi vozač varaždinskih registarskih oznaka koji je s obitelji u prolasku Nedelišćem čak 312 metara vozio 72 km/h. Predočeno mu je to uredno video-zapisom. Kada mu je predočena visina kazne od 1000 kuna, a plati li je odmah, onda je 500 kuna, mladi je vozač upitao…

– A može li neka opomena, pismena, usmena? Uljudno su mu policajci objasnili što je napravio i kakve su sankcije te se odlučio platiti kaznu ‘na licu mjesta’, a pritom je ‘zaradio’ i jedan kazneni bod. Na odlasku je u šali upitao: – Vrijedi li ta kazna danas cijeli dan?

Naša kratka ophodnja došla je kraju. Korisna ili promašena? Uvijek korisna jer i ovi napisi bi trebali djelovati edukativno i biti upozorenje da smo uočljivi danju i noću, u podne i navečer. Prema riječima policajaca, nazočnost novinara mijenja načine ophođenja vozača naspram njih.

– Konačno, nitko ne bi htio ‘završiti’ kao negativac u javnosti – zajednička je konstatacija. Hvala PU međimurskoj, Postaji prometne policije i njihovim službenicima na ljubaznosti i gostoprimstvu! Vjerujemo da smo kroz zajedničko druženje i ovu priču djelovali preventivno i pozitivno!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije