TAMBURAŠKI SASTAVI MEĐIMURJA

ŽIVE ZA SVIRKU Tamburaški sastav DoReMu: ‘Za nas je glazba nezamjenjiv dio života’

- Uključite se u KUD-ove, time prenosite kulturu našeg Međimurja diljem Lijepe naše i šire. Stječete predivna iskustva, družite se, zabavljate, a uz to razvijate se kao osobe. Svirajte, plešite, pjevajte! - njihova je poruka mladima

Tamburaški sastav “DoReMu” djeluje od 2011. godine. Prethodnici tamburašima DoReMu bili su tamburaški sastav ‘Meštri’ koji su djelovali od 2004. godine. Neke su članove zamijenili, neki su otišli u druge sastave, neki su odustali iz osobnih razloga. Danas ih je šestero u punom sastavu.

– Na samom početku članovi su bili Dino i David Dolenec, Jurica i Martin Recek te Damir Mužanić. Uzevši prva dva slova prezimena nastalo je i ime sastava. Prema solmizaciji, koju smo svi učili još u osnovnoj školi, trebalo bi biti do, re, mi, ali kako ni mi nismo savršeni, nije ni naša solmizacija – šale se tamburaši.

Sadašnji članovi sastava su: David Dolenec (bas), Nikola Varšić (bugarija), Mateo Sušec, Damir Mužanić i Dino Lesjak (bas prim) i Martin Recek (prim). Prema mogućnostima pokoju svirku odsviraju i Dino Dolenec (prim) i Jurica Recek (bas) koji zbog fakulteta, odnosno posla nisu u mogućnosti biti stalni članovi.

– Što se tiče našeg repertoara, sviramo sve, ovisno o klijenteli koja nas je zvala, o godištu, o željama i o prigodi na koju smo pozvani. Sviramo međimurske pjesme, slavonske, dalmatinske, rock na tamburama nije nam stran, kao ni strani evergreen hitovi ili pokoji sevdah. Za nas je glazba nezamjenjiv dio života, odnosno korisno iskorištavanje slobodnog vremena, jer nas glazba ispunjava. Često se našalimo da ne živimo od svirke, jer je naravno nemoguće, nego živimo za svirku – kažu članovi tamburaškog sastava “DoReMu”.

– Sviranje u bendu donosi puno odricanja. Bez podrške obitelji, žena, cura, ne bi bilo ni odlične, opuštene svirke. Kad doma sve “štima” onda i na svirci možeš prenijeti tu dobru “vibru” na druge. Ako si nezadovoljan, to ljudi osjete, vide, pa nema ni dobre zabave. Treba biti sretan, kako bi i druge činio sretnima – pričaju nam naši sugovornici.

Najznačajniji nastupi koje ističu su predstavljanje Međimurja na smotri folklora u Sarimsakliju u Turskoj, svake godine već tradicionalno sviraju u Austriji, gradu Kitzbuhelu na okupljanju Hrvata i ostalih naroda iz bivše države, a sudjelovali su i na danima kajkavske kulture u Krapini i drugdje.  

Pitali smo ih i o pisanju vlastitih skladbi.

– Za sad nitko nema afinitete za pisanjem skladbi, tko zna, možda u budućnosti. Zapravo, razlog što ne pišemo svoje skladbe je taj da nemamo potrebe za time. Barem ne za sada. Ima mnogo autora koji to odrade kako treba. Ionako se na svirkama ne traže pjesme koje nitko ne zna, već one popularne. Većina nas je počela svirati još u osnovnoj školi ili u kulturno umjetničkim društvima. Neki su svirali u Tamburaškom orkestru Međimurja, neki još uvijek sviraju. Stalno se usavršavamo vježbanjem tehnike i sviranja. Na probama obrađujemo nove pjesme, tako da smo stalno u koraku s vremenom i željama naše publike – kažu tamburaši.

Sretni smo što nas je glazba zanimala kroz najranije mladosti i što smo utrošili svoje slobodno vrijeme u nešto tako lijepo, korisno i plemenito. Sviranje oduzima puno vremena, ali ako vas to ispunjava i čini sretnim, onda se ne smije previše razmišljati. Mladi moraju imati neku zanimaciju, neki cilj. Ako to nije umjetnost, kao sviranje, slikanje, pisanje pjesama, fotografiranje onda bi trebao biti sport. Mladi, uključite se u kulturno umjetnička društva, time prenosite kulturu našeg Međimurja diljem Lijepe naše i šire. Stječete predivna iskustva, družite se, zabavljate, a uz to razvijate se kao osobe. Svirajte, plešite, pjevajte! – poručuju veseli članovi tamburaškog sastava DoReMu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije