Vijesti / Društvo
Društvo
Varaždinska biskupija o župniku iz Reke: 'Odluka o projektu izgradnje križnog puta donesena je prema crkvenim odredbama'
Facebook Reka Župa Presvetog Trojstva/Google Maps

Gradnja križnog puta

Varaždinska biskupija o župniku iz Reke: 'Odluka o projektu izgradnje križnog puta donesena je prema crkvenim odredbama'

Početkom tjedna stanovnici Reke dobili su u svojem sandučiću cedulju u kojoj svećenik Križanec traži od 100 do 3000 kuna za ugravirano ime na glavnom križu križnog puta koji se misli graditi donacijama župljana.

Varaždinska biskupija oglasila se u vezi vijesti vezane uz župnika župe Presvetog Trojstva Reka kod Koprivnice.

Župnik Mario Križanec prošle je godine raspustio crkveni zbor zbog, rekao je, tračanja i širenja negativnih vibracija, piše Index.hr.

Početkom tjedna stanovnici Reke dobili su u svojem sandučiću cedulju u kojoj svećenik Križanec traži od 100 do 3000 kuna za ugravirano ime na glavnom križu križnog puta koji se misli graditi donacijama župljana.

U javnosti je o njemu progovorio David Pokos, jedan od stanovnika, a Križanec je na optužbe odgovorio preko intervjua za katolički portal book.hr. Župnik je Pokosu spomenuo 'majku Židovku', a lijepe riječi nije imao ni o župljanima iz Reke.

Varaždinska biskupija reagirala je priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti.

- Varaždinska biskupija u potpunosti odbacuje bilo kakve neprimjerene izjave ili komentare, s koje god strane dolazili, izrečene, napisane ili objavljene sa svrhom da se nekoga ponizi, omalovaži, da se zlonamjerno povrijedi nečije osjećaje ili pak nekoga difamira.

Ne ulazeći u interpretacije bilo čijih izjava, Varaždinska biskupija poziva da se bilo kakve poteškoće koje postoje u odnosu vjernika Župe Presvetog Trojstva u Reki, ili eventualno ostalih mještana, s njihovim zakonitim župnikom, riješe u međusobnom razumijevanju i dijalogu prihvaćajući i drugačija mišljenja i stavove, a i sam varaždinski biskup uvijek je bio i ostaje na raspolaganju svima koji su mu se obratili sa željom da se pokuša naći neko prihvatljivo i pravično rješenje.

Načelno se može istaknuti kako je u predmetnom slučaju odluka o projektu izgradnje križnoga puta i načinu njegova financiranja donesena prema crkvenim odredbama, u dogovoru s ekonomskim i pastoralnim vijećem navedene Župe, a koje sačinjavaju izabrani predstavnici vjernika.

To je i dosada bila praksa u vezi ostalih uspješno ostvarenih župnih projekata. Jasno je da je u današnjim društvenim i ekonomskim prilikama uvijek razborito pripaziti i skrenuti pozornost da se poziv vjernicima za dobrovoljnim darivanjem njihovoj župnoj zajednici ne bi shvatio kao bilo kakvo negativno diskriminiranje onih koji nemaju ili imaju manje od ostalih, ali koliko je nama razvidno iz predmetnog slučaja, i sam je župnik takve navode u potpunosti odbacio, navodeći kako se uvijek i u svemu isključivo vodio dobrim namjerama, vrednujući i onaj najmanji dar, ali darovan srcem.

Također je istaknuo, a što se može potvrditi i temeljem djelovanja župnog Caritasa navedene Župe, da su se ostvarili i ostvaruju se, kako redoviti, tako i posebni karitativni projekti na župnoj razini, pomažući najpotrebnijima.

Jasno je da uvijek ostaje pitanje na koji način obilježiti i spomenuti nečiji dar. Velika većina crkvenih građevina, osobito povijesnih, kao i pripadajućih interijera, nosi imena donatora, pojedinca ili obitelji kojima se na takav način željelo zahvaliti na darovanom daru, ali koji su često i sami htjeli ostati u trajnom spomenu, osobito molitvom, zajednice koja se na takvim mjestima okuplja.

Mnogi su koji nisu htjeli, radi svoje poniznosti, nigdje ostati zapisani, a najbrojniji su oni nepoznati i maleni koji su skromno, ali redovito, sudjelovali u materijalnim potrebama svoje zajednice. Crkvena zajednica svima bez razlika zahvaljuje i za sve moli Božju nagradu.

Želeći svima u ove svete korizmene dane dar vlastitog obraćenja djelima pokore, molitve i ljubavi, svi su pozvani na mir i dobro! - napisali su iz Varaždinske biskupije.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!