MEĐIMURSKI PČELARI

DRUŽENJE PČELARA Kod Trstenjakovih od košnica preko meda do medice

Nedjeljno druženje potvrdilo je naše ranije tvrdnje, kako u Hrvatskoj imamo najbolja međimurska vina i najbolji međimurski med. Naime, gotovo sve vino i svi medovi su rasprodani!

Međimurski pčelari, uglavnom članovi Udruge Agacija, prvi ovogodišnji radni susret (nakon Godišnje skupštine) imali su na imanju, odnosno kod pčelinjaka obitelji Trstenjak u Donjem Koncovčaku. Tema ili cilj ili razlog današnjeg okupljanja bila je AŽ košnice-trodjelne o čemu su govorili domaćin Franjo Trtenjak, nekoliko međimurskih te slovenskih pčelara.

Rečeno ili ustvrđeno je kako AŽ košnice u ovom dijelu Europe, još iz vremena Austro-ugarske monarhije kojoj je Hrvatska pripadala, imaju snažnu postojanost. No, ekonomska situacija koja nije najbolja i najpovolnija za pčelare mnoge od njih je odvratila od AŽ košnica, koje su u prvom trenutku skupe, no kasnije donose mnoge prednosti i pogodnosti pred danas većinskim LR i drugim košnicama.

Pčelari su vidjeli kako lijepo i suvremeno radi pčelinjak obitelji Trstenjak u ili s AŽ košnicama, a potom su konzumirali med, medovicu maminu i kćerkinu, medenjake te razmjenili iskustva. Bilo je riječi o američkoj gnjiloči, aktualnoj bolesti i dosadašnja istraživanja govore kako nema, barem za sada novih žarišta ove opake bolesti.

Lijepo vrijeme i ugodni domaćini susret su zaokružili objedom uz obiteljsko vino i pozivom na novi susret i željama da aktualni predsjednik udruge Željko Trupković što prije ozdravi. Nedjeljno druženje potvrdilo je naše ranije tvrdnje, kako u Hrvatskoj imamo najbolja međimurska vina i najbolji međimurski med. Naime, gotovo sve vino i svi medovi su rasprodani! 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije