'Muški posao' obavlja bez problema

VEDRANA TODOROVIĆ iz Peklenice računovodske poslove zamijenila 40-tonskim limenim divovima!

Od svih kategorija, vozačici kamiona i hobi motoristici Vedrani Todorović iz Peklenice nedostaje još samo vozačka dozvola za upravljanje autobusom i brodicama, no oboje se nalazi na njenoj listi želja!

Inače prvostupnica računovođa, Vedrana dolazi iz obitelji vozača u kojoj je prva žena za volanom šlepera. Kamion vozi nešto više od dvije godine, većinom diljem Hrvatske i susjednim zemljama, dok se u njenim planovima za nadolazeće godine nalaze i međunarodne špedicije.

– Nakon srednje škole i završenog Ekonomskog fakulteta u Osijeku, zaposlila sam se kao zastupnik u jednoj osiguravajućoj kući,gdje sam radila četiri godine. Moram priznati da me taj posao nikad nije previše zanimao niti ispunjavao, rekla je Vedrana koja se nakon potrebnih položenih ispita odlučila za posao vozača u obiteljskoj tvrtki. 

Osim što u obiteljskom poduzeću upravlja šleperom, danas pomaže u računovodstvenom, disponentskom i logističkom dijelu posla. Njena ljubav prema vožnji višetonskih divova započela je još u djetinjstvu, kad je ocu Milovanu, također vozaču kamiona, često bila suputnica u vožnji.

– Osim vožnje i pripreme kamiona oko utovara i istovara, vodim disponentski dio posla. Mama i sestra obavljaju administrativne i računovodstvene poslove dok smo tata, mlađi brat i ja za volanom. Otac je bio moj glavni mentor, on me zapravo od malih nogu učio tom poslu, dok je mama ta koja mi uvijek daje smjernice u obavljanju disponentskog posla i financijama. 

U samom početku, iz roditeljske zabrinute perspektive, nisu odobravali moju odluku, no sada vide da me taj posao ispunjava i podržavaju me u svakom koraku, dodala je.

‘Muški posao’ obavlja bez problema

Vedrana se bavi poslom u kojem su žene još uvijek u velikoj manjini, no kaže kako je kolege doživljavaju sebi ravnom i prema njoj postupaju s velikom dozom poštovanja. 

– Prvo što primjećujem kod stranaca je njihova zanimljiva reakcija, odnosno nastupa začuđenost i zaprepaštenost, a kasnije neka posebna doza poštovanja. Do sada se nisam susrela s negativnim i lošim komentarima, već samo pozitivnim reakcijama. Vozačica kamiona još uvijek nema mnogo, no zasigurno nas ima sve više, rekla je Vedrana.

Iako joj je kabina ispunjena plišanim igračkama, ambiciozna i svestrana 29-godišnjakinja priznaje kako joj je najdraža igračka ipak ona limena koja bez tereta ima 14, a nakrcana 40 tona i 18 metara dužine.  

– Osim paletizirane robe i robe u rinfuzi, često sam prevozila dječje igračke pa sam u znak zahvale na dar dobila i nekoliko plišanca koji su uvijek u kabini, ispričala je. Na pitanje što je još neizostavni dio kabine, odgovorila je: Pjesme mog najdražeg umjetnika Đorđa Balaševića

Adrenalinski hobi vikendom

Vedranina glavna vikend zanimacija je njena crvena Honda CBR 600 RR, sportski motocikl koji je uz nju od prvog dana položene A kategorije.

– S obzirom na to da posao ne obavljam vikendom, slobodno vrijeme koristim za vožnju motorom, odnosno za posjete obitelji i prijatelja, kao i rodbine u Osijeku. Često se pridružujem i motorijadama, a uz mene je nerijetko i mlađi brat na svom motoru. Najdraža su nam putovanja na more i uz Jadransku obalu, a s motorom često posjećujem i susjedne države, istaknula je.  Ova iznimna vozačica za kraj poručuje da žene mogu isto što i muškarci, a ono najbitnije jest uživati u svom poslu i raditi ono što čovjeka kao pojedinca najbolje ispunjava.

– Drago mi je što već imam brojne kolegice koje su se odvažile na ovu vrstu profesije i vrlo uspješno obavljaju svoj posao te samostalno zarađuju. Smatram da što čovjek više zna i umije, to je više cijenjen u društvu, a najvažnije je da radi ono što voli. Jedino tako posao može uroditi rezultatima, rekla je Vedrana Todorović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije