TURIZAM U DONJEM MEĐIMURJU

ČIPKA NA KIŠOBRANIMA I LEPEZAMA Svetomarska čipka jedan je vrijednih turističkih proizvoda

- Najviše se ponosimo našim kišobranima koji su postali velika atrakcija i ponosna sam dok ih vidim na raznim skupovima diljem Hrvatske - kaže načelnica Đurđica Slamek

Donjomeđimurski načelnici već dugo pokušavaju naći način za unaprjeđenje razvoja turizma budući da svaka od tih općina, kao i grad Prelog, uistinu imaju mnogo toga za ponuditi. Nedovoljno iskorišten turistički biser donjeg Međimurja trebao bi postati jedinstveni proizvod koji će turistima biti jednako zanimljiv kao i sadašnji generator razvoja turizma – gornje Međimurje. 

U uvodu rečeno je, između inog, zaključeno na njihovom zajedničkom sastanku u Prelogu, odnosno Svetoj Mariji. Nazočila mu je dožupanica Međimurske županije Sandra Herman. Prilikom tog posjeta je Đurđice Slamek, načelnice Općine Sveta Marija, našem portalu otkrila njihovo najveće blago – Svetomarsku čipku, odnosno projekte koji su do sada realizirani u zemlji i izvan njenih granica.

Rekla je kako vrijedne mjesne čipkarice formirale udrugu Svetomarska čipka ne bi lakše i transparentnije prezentirale ovo zahtjevno rukotvorstvo.

– Svetomarska čipka se radi kako joj i ime kaže, u Svetoj Mariji. Način izrada Svetomarske čipke je nematerijalno kulturno dobro Hrvatske, a izrađuje se iz jedne niti. Takvim dobrom ga je proglasilo Ministarstvo kulture RH prije 10 godina pa se glede toga nalazi  na popisu zaštićenih kulturnih dobara. Svake godine damo napraviti jedan predmet na kojem je svetomarska čipka i koji služi u promidžbene svrhe – istaknula je načelnica i dodala:

‘Do sada smo dali izraditi privjeske za ključeve s ugraviranom Svetomarskom čipkom. S otiskom naše čipke dali smo napraviti rokovnike, kišobrane, dvije vrste USB-a i sada lepeze za koje smo jedva našli proizvođača. Naime, lepeze su izrađene u Kini preko jednog našeg zastupnika. Najviše se ponosimo našim kišobranima koji su postali velika atrakcija i ponosna sam dok ih vidim na raznim skupovima diljem Hrvatske.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije