Proljeće u muzeju

BOGAT PROGRAM Evo što vas sve očekuje tokom proljeća u Muzeju Međimurja Čakovec

Vrijedna ekipa Muzeja Međimurja Čakovec pripremila je za svakog ponešto

Premda je i tijekom zimskih mjeseci Muzej Međimurja Čakovec obilovao događajima, s nadolaskom proljeća broj muzejskih aktivnosti višestruko će se povećati. Brojne radionice, predavanja, projekti, akcije i izložbe posve će zaokupiti kustose i zaposlenike Muzeja, posjetiteljima pružiti užitak boravka u muzejskim prostorima te ih educirati, motivirati i vezati uz starinu i tradiciju.

– Poseban naglasak stavit ćemo na najmlađe, ispunjavajući time jedan od prioritetnijih zadataka kojeg smo postavili pred sebe u narednom razdoblju – jačanje svijesti naše djece i mladeži o potrebi čuvanja starih predmeta i običaja. Uspijemo li u tom smislu u dogledno vrijeme nešto učiniti smatrat ćemo da naš trud ima smisla te ćemo sa sličnim aktivnostima nastaviti i u budućnosti. Krenimo, dakle, ususret proljeću s muzejskim predznakom. S onakvim šarenilom boja i sadržaja s kakvima nas svake godine dočekuje najljepše godišnje doba – kažu iz Muzeja.

Započet će s tematskom izložbom posvećenoj Stjepanu Leineru, jednom od prva dva zaposlenika čakovečkog Muzeja. Leiner je do sada, na žalost, gotovo uvijek bio u sjeni ličnosti Aleksandra Schulteisa, prvog direktora Muzeja i čakovečkog kipara, no zahvaljujući trudu  muzejske savjetnice Erike NađJerković, i Leinerove zasluge će biti dostojno prezentirane javnosti.

Osim izložbe, imaju i nekoliko novih aktualnih radionica, na temu mode i prigodnog Uskrsa, a mjesec travanj posvetit će, već tradicionalno, slikaru Ladislavu Kralju Međimurcu uz manifestaciju “Kralju za rođendan”.

– U svibnju pripremamo akciju pod nazivom “Vremeplov igračaka”, gdje nas čeka prezentacija tradicionalnih igračaka i igara uz korelaciju s najnovijim mogućnostima kao što je atraktivni i maštoviti autić GO-CAR-GO kojeg će moći isprobati voziti u atriju Starog grada i veliki i mali posjetitelji. Njega će u atrij dopremiti osnovna škola Hodošan, koja ga je osmislila i izradila – najavljuju iz Muzeja.

Povodom Međunarodnog dana muzeja 17. svibnja organizirali su manifestaciju “Mali školski kustosi”, na temu (Pre)Hrana. Prijavljeno je 6 osnovnih međimurskih škola i ukupno 21 učenik koji će se taj dan natjecati za titulu najboljeg malog školskog kustosa. Njihov zadatak je da na predloženu temu u svojim kućama i dvorištima pronađu neki stari predmet kojega će na Međunarodni dan muzeja predstaviti pred odabranom publikom i muzejskim povjerenstvom. Manifestaciju podržava i Ministarstvo kulture RH.

Za kraj proljeća čeka nas još jedna izložbena poslastica: Nenad Opačić i njegovi “Kiborzi”. Iz izložbenog salona izložba će se proširiti i na atrij Starog grada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije