MLADI I USPJEŠNI

USPJEŠNI MEĐIMURCI Jasminka Bijelić Ljubić djecu i odrasle uvodi u tajne animiranog filma

Škola animiranog filma Čakovec (ŠAF) redovito osvaja nagrade diljem svijeta te je mnogima sam spomen ŠAF-a sinonim za vrhunsku kvalitetu animacije

Između ostalih, za to je zaslužna i Jasminka Bijelić Ljubić, voditeljica ŠAF-a, diplomirana informatičarka i nastavnica informatike koja je svoj čitav radni vijek provela radeći kao filmska pedagoginja u području animiranog filma. 

Njezina biografija u sebi krije i rad na nekoliko profesionalnih animiranih filmova, osmišljavanje špica za festivale, vođenje radionica animiranog filma diljem svijeta, suradnju sa Školom medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” i brojne druge uspjehe. No ona pak svojim najvećim uspjehom smatra situaciju u kojoj je u svega šest sati osmislila i napravila film s grupom djece bez ikakvih njihovih prethodnih znanja i bez tehničke podrške.

Na fakultetu pronašla svoju nišu 

Kada je trebala odabrati fakultet na kojem će provesti nekoliko narednih godina nakon srednje škole, Jasminka je, kako sama kaže, zbog životnih (ne)prilika odabrala FOI u Varaždinu. No ubrzo je pronašla ono što je zanima. 

– Studij informatike i organizacije svakako mi je bio izazov, a potom sam u kombinaciji informatike i animiranog filma pronašla ono što sam oduvijek htjela dokazati, da umjetnost i tehnologija idu zajedno. Tada je to bilo nešto novo, no danas to postaje trend u obrazovanju, posebice na Zapadu. Studente se potiče da kombiniraju takva područja – govori nam Jasminka. 

Njezina ljubav prema filmu, koju je razvila još kao dijete, došla je do izražaja i tijekom pisanja diplomskog rada. 

– Nisam željela raditi diplomski rad vezan uz puko projektiranje informacijskih sustava tvrtki, već sam  uživo pratila informatizaciju Škole animiranog filma. U to vrijeme, bio je to jedan od prvih  filmskih studija u Hrvatskoj koji je krenuo u informatizaciju i digitalizaciju. I tako mi je na pamet pala ideja da napravim nešto drugačije, nešto posebno. 

Sve faze ŠAF-a 

Radeći godinu dana na diplomskom radu, jer su u pitanju bili procesi koji se naprosto nisu mogli ubrzati, počela je raditi i s djecom i postala dio čakovečkog ŠAF-a. 
Tu je prošla sve faze rada od organizacije do produkcije, a deset je godina asistirala i učila kako bi na koncu mogla voditi svoje radionice u Hrvatskoj i u inozemstvu, i za djecu i za odrasle, napose nastavnike i učitelje. Doticaj sa stručnjacima iz područja teorije filma i produkcije, posebice s njenim uzorom Antom Peterlićem, dao joj je vjetar u leđa. 

Zahvaljujući njoj i drugim voditeljima ŠAF-a, animirani radovi djece sudjeluju na međunarodnim filmskim natjecanjima, što je rezultiralo brojnim nagradama i priznanjima. Osim toga, u ŠAF-u je napravljeno i nekoliko profesionalnih i namjenskih filmova poput animiranih dijelova u “Ne daj se, Floki”, “Plakat kino”, kampanja protiv trgovanja ljudima, niz ekoloških animiranih filmova i brojni drugi. 

Djeca popravljaju svaki dan 

Da bi se sve to moglo ostvariti, Jasminkin radni dan vrlo je ispunjen, kao i dan njezinih kolega. 

– Prijepodne primam posjete škola ili odrađujem administrativne poslove, pripreme za filmove (u prosjeku ih imamo 40-ak), radionice po školama, uređujem mrežnu stranicu, bavim se arhivom ili izrađujemo promidžbene materijale, pripremam projekte i izvještaje. Srednjoškolci rade filmove u pravilu u tom jutarnjem periodu, a popodne tijekom mjeseca dolazi naših 70-ak stalnih članova, a to su primarno djeca – pojašnjava nam. 

Upravo su djeca ono što joj razveseli svaki dan. 

– Ma kako beznadno izgledao dan, nevjerojatno je to da se uvijek nađe netko tko me razuvjeri u taj osjećaj. Najčešće su to djeca, ti mali čarobnjaci koji često toga nisu svjesni.

U svome se poslu našla i pred velikim izazovima, a još i danas pamti kako je to bilo kada je u potpunosti morala preuzeti vodstvo ŠAF-a od Ede Lukmana, kao i osjećaj nervoze kada je pred oskarovcem Jiržijem Menzelom morala prezentirati radionički film “Libertas” na Libertas film festivalu. 

Što se pak tiče privatnih izazova, priznaje da joj je vrlo teško palo što su je djeca, kada su bila mala, viđala samo nekoliko sati dnevno. Kako dodaje, to je bila borba čiji plamen i danas tinja u njoj. 

U brda po nove inspiracije 

No podršku obitelji ima na svakom koraku svog posla. Slobodne dane najviše voli provoditi s njima, najčešće na izletima. 

– Ja sam pravi, tvrdi kontinentalac. Volim prirodu, posebice šume, brdska područja. Što je područje više, to bolje. Filmski rečeno, s visine i život izgleda drugačije, a ja volim takve analize. No, kako bi slovenski glazbenik Vlado Kreslin rekao: ‘Od višine se zvrti…’, stoga moram biti na oprezu – kaže nam Jasminka kroz smijeh. 

Koliko god voljela svoj posao, s vremenom je naučila da treba raditi i na nekim svojim privatnim željama, pa si upravo njih ispunjava u slobodnim trenucima. 

– Poželjela sam malo družiti se i s odraslima, čega sam se gotovo odrekla zbog radnog vremena, i steći neke nove vještine i znanja,  pa tako u večernjim terminima učim u grupi odraslih svirati rock-gitaru i pohađam nastavu španjolskog jezika. To su prekrasni ljudi, prekrasna iskustva. Sad otkrivam nove svjetove, odnosno već izgrađenom svijetu pridodajem nove slojeve, kako mi to u animaciji volimo reći. Žao mi je što za takve stvari nisam imala vremena u mladosti, ali ‘nikad nije prekasno naučiti svirati klavir’, zar ne? – govori nam. 

I upravo joj takav pogled na svijet omogućuje i stvaranje novih ideja u poslovnom smislu. Svaki novi dan za nju je učenje i postavljanje novih ciljeva, a kada se osvrne na bližu budućnost, priželjkuje si još veće izazove koji bi joj omogućili  i rad na sebi. 

– Priželjkujem da radimo i profesionalnu produkciju filmova s odraslim animatorima, a s time i više surađujemo s domaćim i inozemnim festivalima profesionalnog filma – zaključuje Jasminka Bijelić Ljubić. 

Želite li pak i vi okušati svoje animatorske sposobnosti ili uroniti u jedan sasvim novi, nepoznati svijet, vrata ŠAF-a otvorena su svima, bez obzira na dob. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije