STIGLE RODE

DRAŠKOVEC Na prvi dan proljeća vratile se bijele rode na gniježđenje u Međimurje

Tako je jedna međimurska roda iz Draškovca, nakon što je u Africi spolno sazrijela, otišla za 'snahu' u Sloveniju

Na području grada Preloga u naselju Draškovec od 1998. godine nalazi se gnijezdo bijelih roda. Jučer popodne (21. ožujka) oko 15:20 iz Afrike u Draškovec vratio se mužjak bijele rode na svoje gnijezdo. Bijele rode su naše najpoznatije ptice selice koje se svakog proljeća vraćaju na svoja gnijezda diljem Međimurja.

Ovisno o putnim, vremenskim uvijetima i prilikama u Međimurju prosječno gnijezdi od 21 pa do 26 para bijelih roda, od kojih svake sezone gniježđenja, jedan dio te populacije ne uspije podići novu generaciju mladih roda.

Upravo sam u Draškovcu 4. srpnja 2003. godine na gnijezdu prstenovao dvije mlade rode pred polijetanjem, sa prstenovima oznaka TA05948 i TA05949. Te su mlade rode sa svojim roditeljima oko 15. kolovoza 2003. godine napustile Draškovec i krenule na put prema Africi.

Vrlo je rijetka sreća za svakoga ornitologa, da se nakon nekog vremena pronađe njegov prsten od prstenovane ptice (uginule ili ponovno uhvaćene od strane ornitologa).  Ugodno sam bio iznenađen, kada mi je u lipnju 2007. godine Zavod za ornitologiju iz Zagreba poslao službeni Izvještaj o prstenovanoj ptici.

Naime, bijelu rodu sa oznakom prstena TA05949, 15. svibnja 2007. godine, slovenske kolege ornitolozi uhvatili su je na gniježđenju u naselju Suha kod Škofije Loke u Sloveniji. Tako je jedna međimurska roda iz Draškovca, nakon što je u Africi spolno sazrijela, otišla za ‘snahu’ u Sloveniju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije