Vijesti / Društvo
Društvo
MURSKO SREDIŠĆE ODAHNULO Blokade zbog gužvi u Dubravi Križovljanskoj?
Ilustracija/S.M.

SPORNI PRAVILNIK

MURSKO SREDIŠĆE ODAHNULO Blokade zbog gužvi u Dubravi Križovljanskoj?

Nakon što je na snagu stupila zabrana prometa kamionima težima od 7,5 tona na državnoj cesti prema Murskom Središću, na graničnom prijelazu u Dubravi Križovljanskoj stvaraju se gužve jer se teretni promet preusmjerio u tom pravcu

U Murskom Središću u Međimurskoj županiji građani su odahnuli, no uzavrelo je u Cestici u Varaždinskoj županiji zbog pravilnika koji je potpisao ministar prometa Oleg Butković. Nakon što je na snagu stupila zabrana prometa kamionima težima od 7,5 tona na državnoj cesti prema Murskom Središću, na graničnom prijelazu u Dubravi Križovljanskoj stvaraju se gužve jer se teretni promet preusmjerio u tom pravcu.

Građani su nezadovoljni, a glas su podigli i prijevoznici koji najavljuju blokade. Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika, traži da se pravilnik o ograničenju na 7,5 tona stavi izvan snage. Načelnik Cestice Mirko Korotaj upozorio je da se u posljednjih šest godina broj vozila povećao za 70 posto.

– U 2018. broj vozila u teretnom prometu bio je 207.000, a u putničkom 740.000. Novim pravilnikom frekvencija prolaza vozila kroz granični prijelaz prijeći će milijun, a ovaj granični prijelaz nije građen za takav kapacitet prometa, kao i državna cesta kojom prelaze. Uz državnu cestu od Varaždina do Dubrave Križovljanske imamo tri škole koje imaju više od 1200 učenika i tri vrtića od 1000 djece koji su ovime izravno ugroženi – napomenuo je Korotaj.

Neka od rješenja su da se dionica od Sračinca do Dubrave Križovljanske također uvrsti u pravilnik i ograniči težina kamiona ili da se sagradi nova prometnica.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!