‘Puni vreću za radost veću’

OČISTIMO MEĐIMURJE Akcija čišćenja prirode – Accredo centar i Toplice Sveti Martin nagrađuju najbolje

Akcija je organizirana za osme razrede osnovnih škola u Međimurju. Najbolji će biti nagrađeni, a sve detalje donosimo u nedjelju

Prvog dana proljeća, 21. ožujka ujedno se obilježava i Svjetski dan šuma kad se ukazuje na važnost očuvanja šuma koje su uslijed lošeg gospodarenja danas globalno ugrožene. Postoji velik broj biotskih i abiotskih čimbenika koji štetno djeluju na šumu, no onaj najistaknutiji jest čovjekovo djelovanje.

Nepropisno odbacivanje otpada i štetnih tvari izvor je onečišćenja, jedno od glavnih prijetnji tlu, potencijalan uzrok požara te narušava estetski izgled šumskog krajobraza. Takvom neodgovornom ponašanju pojedinaca gotovo svakodnevno svjedoči Vanja Tarandek, vlasnik adrenalinskog Accredo Centra u Zasadbregu, koji šumama gornjeg Međimurja prolazi više puta tjedno.

Vožnja četverokotača, tzv. quad vozila, omogućuje mu uočavanje najkritičnijih mjesta ilegalnog odlaganja otpada na šumskim i poljskim putevima tog područja.

– S obzirom na to da se već dugo bavim turizmom i promocijom Međimurja kao turističke destinacije, imam uvid u stanje prirode, a najviše poradi našeg programa panoramske vožnje quad vozilima po ‘međimurskim Alpama’. U tom programu naše goste nastojimo upoznati s čarima prirode ovog kraja, no nailazimo na zabrinjavajuć problem – velike količine smeća, divlja odlagališta raznovrsnog otpada ili pak smeće izbačeno iz automobila uz šumske i poljske puteve, rekao nam je Vanja.

Da su ilegalna odlagališta otpada na šumskom tlu zaista brojna uvjerili smo se i sami, a kakve smo prizore uočili u šumskom krajobrazu gornjeg Međimurja možete pogledati na fotografijama u nastavku. Trenutačno zagađenje te činjenica da su takva odlagališta svakodnevno sve brojnija potaknula je Vanju da osmisli akciju čišćenja s ciljem educiranja javnosti o potrebi svjesnog zbrinjavanja otpada te buđenja svijesti neodgovornih pojedinaca.

– Međimurska županija nosi predivan nadimak ‘hrvatski cvjetnjak’, a pitanje koje se postavlja jest brinemo li pravilno za naš ‘cvjetnjak’. Akciju čišćenja organiziramo s ciljem senzibiliziranja mladih, stoga uključujemo osme razrede osnovnih škola u Međimurju koji se dobrovoljno mogu prijaviti – dodaje.

Po uzoru na svjetski trend postavljanja izazova, odnosno raznolikih ‘challenge’ zadataka među mladima, Vanja akciju čišćenja predstavlja kao izazov pod nazivom ‘Puni vreću za radost veću’. Ideju čišćenja šumskog krajobraza objeručke su prihvatile i Toplice Sveti Martin, koje će u suradnji s Accredo centrom nagraditi najkreativniji razred i razred s najvećom količinom prikupljenog smeća.

Sve informacije o materijalima potrebnim za prijavu i sudjelovanje u izazovu ‘Puni vreću za radost veću’ objavit ćemo u nedjelju, 24. ožujka.

– Takve akcije svakog pojedinca podsjećaju na odgovornost koju ima kako bi očuvao i poboljšao stanje okoliša u kojem živi, kao i cjelokupnu kvalitetu življenja. Želimo aktivirati školarce lokalnih osnovnih škola izazovom kojim mi sami imamo priliku da možemo pomoći prirodi, utjecati na svijest građana i u konačnici na promijeniti ponašanje koje će rezultirati poštovanjem prema našem cvjetnjaku Hrvatske – poručuje Vanja Tarandek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije