Vijesti / Društvo
Društvo
KNJIŽEVNO BLAGO Predstavljena knjiga 'Mirisi i okusi međimurskog zavičaja u iseljeništvu'
Međimurska županija

MEĐIMURSKA GASTRONOMIJA

KNJIŽEVNO BLAGO Predstavljena knjiga 'Mirisi i okusi međimurskog zavičaja u iseljeništvu'

Knjiga predstavlja bogatstvo kulinarske tradicijske baštine međimurskog kraja koje se nastavlja na temeljne istraživačke podatke o iseljeništvu Međimurja.

Na putovanje kroz različite mirise i okuse međimurskoga kraja mnoštvo okupljenih u zgradi Scheier povele su Čakovčanke i prijateljice dr. sc. Sonja Tošić-Grlač i dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić predstavljanjem nove knjige pod nazivom 'Mirisi i okusi međimurskog zavičaja u iseljeništvu'.

Knjiga predstavlja bogatstvo kulinarske tradicijske baštine međimurskog kraja koje se nastavlja na temeljne istraživačke podatke o iseljeništvu Međimurja.

Brojni stanovnici međimurskoga kraja otišli su na rad u inozemstvo posljednjih nekoliko desetljeća, a upravo su im mirisi i okusi međimurske kuhinje činili podnošljivijim život daleko od domovine.

- Knjiga daje cjelokupnu situaciju života naših Međimuraca u državama u koje su iselili, a upravo o migracijama govori prvi dio knjige koji je znanstveno-popularni, dok je drugi dio knjige posvećen međimurskoj hrani kao poveznici sa zavičajem - rekla je autorica Sonja Tošić-Grlač, ujedno i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije. 

Međimurska županija i Institut za migracije i narodnosti potpisali su 2017. godine Sporazum o suradnji na području društvenih djelatnosti koje obuhvaćaju turizam, iseljeničku i povratničku populaciju, nacionalne manjine i zdravstvo, kako je istaknula ravnateljica Instituta dr.sc. Marina Perić Kaselj, a ova knjiga nastavak je dobre suradnje dviju institucija.

Demografkinja s Instituta za migracije i narodnosti, autorica Rebeka Mesarić Žabčić, više od dvadesetak godina bavi se iseljeničkom problematikom.

 - Tijekom čestih posjeta Međimurcima izvan Hrvatske došla sam do spoznaje koliko su njima bitni „mirisi i okusi“ našeg kraja, odnosno koliko im domaća kuhinja daje smisao životu i vraća u djetinjstvo te se tako rodila ideja da zabilježimo na koje sve načine proživljavaju svoj život daleko od kuće- rekla je Rebeka Mesarić Žabčić.

Pisanju knjige značajan doprinos dao je i kulinarski chef rodom iz Međimurja, Raul Lajtman, koji svoje umijeće temelji na međimurskoj tradicijskoj hrani te objašnjava načela zdrave prehrane temeljene na količini proteina koja je karakteristična u Međimurju.

Vrijednost knjige za sadašnje i buduće generacije istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je prisustvovao predstavljanju knjige zajedno sa zamjenicom Sandrom Herman.

- Identitet i ostavština su nam vrlo bitni i na njima moramo graditi budućnost, a snaga Međimurja može se vidjeti u našim zavičajnim društvima diljem svijeta koja čuvaju tradiciju i ne zaboravljaju svoj zavičaj - rekao je župan Posavec.

Predstavljanje knjige glazbenim izvedbama obogatilo je Hrvatsko kulturno društvo 'Pomurje' Lendava, a ispunjena zgrada Scheier dokaz je da je predstavljeno novo književno blago međimurske gastronomije.

S time se složila i recenzentica dr.sc. Daniela Angelina Jelinčić koja je zaključila da knjiga, osim što čuva tradiciju kulinarstva, njeguje lokalni dijalekt, ali i promiče brendiranje i promociju Međimurja kroz kulturni turizam te priča priču o Međimurcima koji pozivaju na druženje uz autohtone mirise i okuse.

Kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji.

Mirisi i okusi međimurskog zavičaja u iseljeništvu Fotogalerija

 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!