PRIDRUŽITE SE

PUTEM KRISTA I OBITELJI Župa Mala Subotica 7. travnja organizira 5. jubilarni križni put

Križni put započinje ispred crkve Svetog Križa, a trasa križnog puta prolazi naseljima cijele župe Mala Subotica.

U nedjelju, 7. travnja, održat će se jubilarni 5. križni put župe Mala Subotica.

Početak je u 9 sati iz naselja Sveti Križ.

Križni put započinje ispred crkve Svetog Križa, a trasa križnog puta prolazi naseljima cijele župe Mala Subotica.

Postaje čine sakralni objekti crkve, kapelice, poklonci, pilovi i raspela koja krase naselja cijele župe.

Duhovnu poruku križnog puta ove godine pod geslom ‘Putem Krista i Obitelji’ hodočasnici će doživjeti tijekom pohoda postajama križnog puta svatko na svoj način.

Ukupna dužina trase križnog puta iznosi 20 km.

– Gotovo nema većeg kršćanskog svetišta, a mogli bismo reći i župne crkve, mnogih kapelica gdje nema postavljenih postaja Križnog puta. Križni putevi nisu samo zatvoreni unutar crkvenih prostora, nego su postavljeni u prigodnim mjestima i izvan crkvenih prostora. Na mjestu je da se upitamo: ‘A zašto ti Križni putevi?’ Povijesno gledano, pobožnosti Križnog puta obavljaju se već od 4. stoljeća, kad je Crkva dobila pravo javnosti i kad su prvi hodočasnici u Jeruzalem mogli proći stopama Isusa Krista od Pilatove sudnice uz Kalvariju do Golgote kuda je prema osudi morao nositi svoj križ na kojem će biti razapet i dignut između zemlje i neba.

No zašto se taj događaj ponavlja kroz duga stoljeća naše povijesti. Još više ovo pitanje postavlja naša uzrečica: ‘Svaka hiža ima svoga križa.’ Ovoj uzrečici nadodaje se još niz priloga, pa tako kažu: ‘Ja nemam i ne nosim samo križa, nego i kapelicu i samu katedralu ili baziliku.’ Što reći na ova pitanja i ljudsku stvarnost. Sigurno ima raznih odgovora, a ja ću pokušati ovom zgodom odgovoriti barem jednim odgovorom i to sa jednom usporedbom iz našeg svijeta i našeg življenja. Ljudi kažu: ‘Nema ruže bez trnja.’ Da bi ubrao tu ružu treba koji put osjetiti i trn. Ili druga izreka: ‘Nema ljubavi bez bola.’ Mislim da se tu nalazi ponajprije odgovor na Isusovu muku i smrt.

Isus kao utjelovljeni Bog, ljubi čovjeka, a rekoh naš je običan čovjek već shvatio da nema ljubavi bez trpljenja, boli pa nažalost koji puta i bez smrti. Jasan je zaključak, da je Isusova muka i smrt cijena i dokaz njegove ljubavi prema čovjeku. Po svojoj vjeri ispovijedamo da je Isus za sve nas, za naše spasenje, za ljubav prema nama podnio muku i smrt. Čemu onda još naša muka? Čemu se podsjećati na sve ono što je Isus podnio za nas? Ima jedna naša crkvena pjesma koja kaže: ‘Ljubav za ljubav vratimo.’ Ili možda da još nadodamo, pokaži svoju ljubav svojim osjećajima. Isus nam je rekao: ‘Radujte se sa radosnima, plačite sa zaplakanima.’ Isus je to dokazao. Radovao se na svadbi, a zaplakao i nad prijateljem Lazarom. Upravo to želimo i mi pokazati prema Isusu Kristu. Radujemo se s njim za njegovo rođenje, za Uskrs, ali plačemo s njim kad je trpio i patio za nas. I prije svoje završne muke zaplakao je nad  Jeruzalemom. ‘Ni kamen na kamenu neće biti nerazvaljen’ – zbog nevjere njegovih sunarodnjaka. Križni put želi nas na to podsjetiti. Suosjećati s Kristom, ali suosjećati i s onima kojima je bio poslan. To je smisao Križnog puta. Suosjećati s Isusom, suosjećati s ljudima u znaku ljubavi koja boli, ali samo do trenutka našeg uskrsnuća i sjedinjenja sa proslavljenim Isusom – stoji u najavi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije