NOVI PROSTORI

FOTO Novih 40 milijuna u međimursko zdravstvo: Svečano otvoren Dom zdravlja u Čakovcu

Zora Jambrović i Matej Posavec, učenici 2.a razreda OŠ Strahoninec, danas su, presijecanjem vrpce, simbolično otvorili novi Dom zdravlja u Čakovcu.

Izgradnja ovog objekta započela je u kolovozu 2015.godine i provodila se u 5 faza, a ukupna vrijednost radova iznosi 39.125.082,85 kuna.

>> Otvorenje zgade novog Doma zdravlja Čakovec

Novootvoreni Dom zdravlja prostire se na ukupno 5.315 četvornih metara i u njemu će biti smještene 32 ordinacije, od čega 16 opće obiteljske medicine, 6 dentalne medicine, po 4 pedijatrijske i ginekološke te 2 ordinacije medicine rada. U objektu će, također, biti smještene djelatnosti patronaže, zdravstvene njege, palijativne skrbi i dentalni rendgen.

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je da se u ovome trenutku investicije u primarnu zdravstvenu zaštitu vrijedne oko 50 milijuna kuna, dok ukupna ulaganja u međimursko zdravstvo iznose preko 160 milijuna kuna.

– Sve to s ciljem da žiteljima Međimurja u naslijeđe ostane najmodernija, najkvalitetnija i najefikasnija zdravstvena skrb, zaključio je Posavec.

Novoizgrađeni Dom zdravlja Čakovec prigodno je otvoren u nazočnosti pomoćnika ministra zdravstva izv. prof. prim. dr. sc. Vilija Beroša, dr. med., župana Međimurske županije Matije Posavca, ravnatelja Doma zdravlja Čakovec Branka Vrčića, dr. med., saborskih zastupnika, gradonačelnika, načelnika općina, ravnatelja zdravstvenih ustanova, djelatnika, izvođača radova, a čast da prerežu vrpcu, uz nazočnost Zrinske garde Čakovec, pripala je učenicima OŠ Strahoninec Zori Jambrović i Mateju Posavcu.

Ustanova Dom zdravlja Čakovec u suradnji s osnivačem, Međimurskom županijom krenula je u projekt izgradnje novoga zdravstvenog objekta smještenog u krugu Županijske bolnice Čakovec 2015. godine, budući da prostori Doma zdravlja nisu bili odgovarajući za kvalitetno pružanje zdravstvene zaštite, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Branko Vrčić istaknuvši: – Izgradnjom novog objekta na jednom mjestu okupljene su djelatnosti primarne zdravstvene zaštite i sada imamo bazu za stručan dugogodišnji rad u primarnom zdravstvu. Na nama je da se što bolje organiziramo u uvjetima kakve malo koja županija ima, ali i očuvamo ljudske potencijale koji čine osnovu rada naše ustanove.

Ravnatelj Vrčić dodao je da je paralelno s izgradnjom Doma zdravlja završen i cijeli niz drugih projekata, od obnove zgrade Doma zdravlja u Murskom Središću i Donjem Kraljevcu, nabave opreme liječnicima primarne zdravstvene zaštite, “CrossCare – HomeCare” programa kojime su osobe starije od 65 godina fizikalnu terapiju primale kod kuće, do nabave dizala za novu zgradu i osiguravanja specijalizacija iz ginekologije i obiteljske medicine sredstvima iz EU fondova.

Ispred Ministarstva zdravstva nazočne je pozdravio pomoćnik ministra Vili Beroš koji je kazao: – Prepoznajemo i izuzetno cijenimo napore struke u dosadašnjim aktivnostima koji su odraz prije svega visoke stručnosti i odgovornog rada, ali i entuzijazma te uloženog napora liječnika u ovom plemenitom poslu. Valja naglasiti i neizostavnu ulogu Uprave Doma zdravlja i Međimurske županije kao osnivača koji su prepoznali značaj primarne zdravstvene zaštite te osigurali ovu vrijednu investiciju koja će za stanovnike Međimurja značiti pomak u unaprjeđenju kvalitete, osiguranju bolje dostupnosti i postizanju sveobuhvatne zdravstvene zaštite – kazao je.

Cjelokupni projekt vrijedan je 39.125.082,85 kuna od čega su Međimurska županija i Dom zdravlja Čakovec uložili  gotovo 36 milijuna kuna, a Ministarstvo zdravstva oko 4 milijuna kuna.

– Danas je veliki, reći ću, povijesni dan. Za mene i moje suradnike svaki dan kada radimo iskorak u zdravstvu i obrazovanju je povijesni, jer ta dva segmenta temelj su onoga što smatramo boljim Međimurjem, ali i boljom Hrvatskom. Nigdje u Hrvatskoj ne ulaže se toliko u primarnu zdravstvenu zaštitu. Ako imamo kvalitetnu, efikasnu i brzu primarnu zdravstvenu zaštitu smanjuje se pritisak na bolnicu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu te time pružamo kvalitetniju zdravstvenu uslugu svom stanovništvu – prilikom otvorenja rekao je župan Matija Posavec te dodao kako je uz pomoć EU fondova za 7,588,000 kuna nabavljeno 710 komada dijagnostičko-terapijske opreme za 22 ordinacije u okviru Doma zdravlja i 20 koncesionara, a za 1,200,000,00 kn dodatnih sredstava opremljena zgrada Doma zdravlja i ordinacije. 

– Kad to sve zbrojite, ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu samo u protekle 3 godine iznosi 50 milijuna kuna. Paralelno s time ulažemo u zdravstvenu skrb Županijske bolnice Čakovec te će za otprilike godinu dana biti završen projekt vrijedan 65 milijuna kuna, a planiramo i skoro otvorenje zgrade u koju ćemo smjestiti novi uređaj za magnetsku rezonancu. Ukupna ulaganja u zdravstvenu skrb u Međimurju  premašuju 160 milijuna kuna jer cilj našeg djelovanja je da stanovnicima u nasljeđe ostavimo najmoderniju, najkvalitetniju i najefikasniju zdravstvenu skrb – rekao je.

Bend “Poetikon” Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec i Marija Jambrošić izveli su nekoliko međimurskih pjesma, a Dom zdravlja posvetili su gvardijan i župnik župe sv. Nikole Biskupa fra Željko Železnjak i bolnički kapelan, dušobrižnik Stjepan Markušić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije