Vijesti / Društvo
Društvo
KUD DONJI VIDOVEC Održana godišnja skupština: 'Vi radite nemoguće i ponos ste mjesta'
Mladen Grubić

SVEČANOST

KUD DONJI VIDOVEC Održana godišnja skupština: 'Vi radite nemoguće i ponos ste mjesta'

Nikola Matulin, prof., predsjednik KUD-a Donji Vidovec, je na godišnjem skupu društva iznio podulji spisak onih koji su pripomogli njihovom radu, djelovanju i promociji. Između njih, zahvala i našem portalu, odnosno autoru ovog priloga, na medijskoj promociji.

U nedjelju, 17. ožujka, u mjesnom domu kulture održana je godišnja skupštini KUD-a Donji Vidovec.

Svečanosti su prisustvovali članovi mjesnih udruga, srodnih društava iz Ljubljane, Legarda, Kotoribe i Donje Dubrave.

Općinski načelnik Josipa Matulina obećao je pomoć.

- To je naša obveza prema vama, vi ste nas svojim radom naprosto zadužili. Njihov sumještanin i dožupan Josip Grivec je članstvu prenio pozdrave županijskog čelništva, pogotovo međimurskog župana Matije Posavca i njegove zamjenice Sandre Herman, kazavši kako godi njihova prepoznatljivost na lokalnoj, međimurskoj i državnoj razini, oni su ti za koje znaju i koje su vidjeli ljudi Europe, svijeta - rekao je Matula.

Predsjednik Matulina je u tri navrata prekidan pljeskom stotinjak okupljenih. On je u svom govoru iznio stručna mišljena na nastupe plesača i tamburaša sa Smotri međimurskog folklora u Donjoj Dubravi i na Smotri dječjeg folklora u Maloj Subotici.

Datumski precizirao njihovu svaku aktivnost, a kada bi ih sumirali članstvo društva je u javnosti nastupalo ukupno 23 puta, od siječnja do prosinca.

Bili su to nastupi lokalnog i županijskog značaja, oni na državnoj razini, a  sedam puta  su prešli granice Lijepe Naše kada su najprije u Bekeščabi u Mađarskoj bili na dvodnevnom radionicama i konferenciji  EU u sklopu projekta Europa za građane.

U svibnju je dječja skupina plesača i tamburaša  gostovala u mađarskom Serdehelju na 2. pomurskom dječjem festivalu. 17. i 18. svibnja ponovno su bili na radionicama projekta Europa za građane u Srbiji (Vojvodina).

Početkom rujna je isto tako nekolicina njihovi članova gostovala u Ljubljani na tradicionalnoj radionici folklora HKD Međimurje. U Ljubljani su bili i u listopadu na Petoj međimurskoj popevki. Bili su i u Poljskoj na u grdu Krakowu na Međunarodnom folklornom festivalu te rumunjskom gradu Careiu na manifestaciji Caria fest.

- Možda smo preskočili navesti koji nastup neke od naših sekcija, ali na ovo navedeno  vrlo smo ponosni i s veseljem se prisjećamo svakog nastupa, gostovanja, raznih anegdota s putovanja. Upravo su ta putovanja, gostovanja po Hrvatskoj i inozemstvu doprinos širenju razmjene folklornih sadržaja, sklapanju novih poznanstva, upoznavanju novih krajeva i kultura. Smatramo da smo uspješni u tome i želja nam je svakako prenijeti na mlade naraštaje ljubav prema folkloru, pjesmi, plesu i našoj tradiciji. Svatko tko smatra da nam može pomoći u tome vrlo dobro je došao u rad našeg društva - istaknuo je za kraj predsjednik.

A kada je pročitao što ih sve čeka ove godine, slobodno možemo reći da će biti zahtjevno, da će se pojaviti neki novi sadržajni oblici predstavljanja javnosti. Posebno je istaknut studeni kada pripremaju velebnu priredbu uz 30-tu obljetnicu KUD-a.

Matulin je u ime društva predao zahvalnice onima koji su im posebno pomogli, a njima je jedna od najstarijih članica Marija Cenko tradicionalno društvu darovala neke od svojih rukotvorina.

Čizmar Antun Benko iz Donje Dubrave je isto kao i lani na skupštinu donio dva para čizama za članove koji ih još nemaju.

Usmeno su se zahvalili opravdano odsutnom Stjepanu Tišleru, načelniku mađarskog pomurskog naselja Serdahelj, koji im je 'desna ruka' kada oni gostuju u bilo kojem dijelu te susjedne države.

Kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji.

KUD Donji Vidovec Fotogalerija

 

 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!