LD Zec Mursko Središće

NOVI LOVOČUVAR Igor Novak: ‘Gospodarski uspješno i ekološki čisto lovište moji su ciljevi’

- Naše lovačko društvo ima ogromne potencijale, a ja ću svoj rad usmjeriti da ono gospodarski i ekološko bude snažno i prepoznatljivo. Zdravo i čisto lovište, sigurna divljač i dobra logistika jamstvo su uspješnog rada i magnet koji će oko nas okupljati druge lovce, turiste, izletnike i žitelje, naglašava Igor Novak

Ovih dana je Igor Novak, član Lovačkog društva Zec iz Murskog Središća postao ovlašteni lovočuvar svoga društva, ovlašten od Hrvatskog lovačkog saveza. Otkako je pred otprilike godinu dana postao član središćanskog lovačkog društva, Novak se pokazao vrlo vrijednim i ambicioznim članom što su u društvu prepoznali te mu omogućili osposobljavanje kao i opremanje za ovu vrlo važnu službu.

Novaka smo u smiraj dana susreli u obilasku lovišta na području Bundeka i prilaza gornjem potoku u Murskom Središću. U profesionalnoj opremi (puška, dalekozor, svjetiljka, lisičine, nož i drugi alati) s obnovljenim terenskim vozilom Novak izgleda poput onih lovočuvara iz filmova, a njegova ozbiljnost u obavljanju povjerenih mu poslova nije upitna, obzirom da je Novak bio pripadnik specijalnih postrojbi u Domovinskom ratu i zna što je zapovijest, što naredba i kako se postupa u takvim prigodama.

Pitali smo Igora Novaka, što je zapravo njegov posao u velikom lovištu ili na lovnim površinama kojima upravlja LD Zec Mursko Središće.

– Lovočuvar, u ovom primjeru to sam ovdje ja, ima niz obveza i prava, a osnovne su brinuti o svemu materijalnom i živućem u lovištu. Kada sam postao član LD  Zec čelništvu, predsjedniku Stjepanu Jalšovcu i kolegama sam kazao kako želim jednu višu razinu ustroja i poslovanja društva, jer za to postoje mnogi uvjeti, što su čelnici i kolege prihvatili i ja sam punim jedrima krenuo u posao. Evo, gotovo smo iz lovišta isključili pse lutalice, bez grubosti i sukoba i to je veliki uspjeh mene i društva, kaže Novak, koji uistinu posjeduje sposobnosti te ima metode i načine komunikacije sa svima koji su poveznici u lovstvu i poljoprivredno-šumarskom gospodarstvu.

Posebno je revan kada se radi o čekama koje su obnovljene i u zimsko vrijeme svakog trenutka opskrbljene hranom za divljač.

Riješit ću problem ili pitanje lovokradica

Novak ne štedi snage niti vrijeme i gotovo je stalno u lovištu i vrlo je odlučan učiniti reda na svim razinama, poglavito u šumama i poljima.

– Kao što smo se riješili pasa lutalica, tako ćemo s riješiti lovokradica. Svjestan sam kako 100 posto neće nestati, ali malo će ih proći nekažnjeno. Lovokradice su veliko zlo i treba ih eleminirati. Kada bi vi vidjeli kakve sve zamke postavljaju za divljač, poglavito srne, zgrozili biste se, a još više bi ste se zgrozili kada bi vidjeli koliko srna trpi kada se uhvati na zamku, a lovokradica po nju ne dođe. Ili se boji ili je zaboravio gdje je zamku postavio. To je bolno za životnju, ona trpi strašne bolove, a šteta za fond divljači i društvo.

To je bojišnica na kojoj ne odstupam i reda će biti, vrlo brzo. Moju nazočnost i način rada upoznati će i oni koji nam ruše čeke, te uništavaju šume i devastiraju lijepi krajobraz. Isto tako želim urediti naše nekretnine, što naravno sam ne mogu, ali sam voljan i očekujem podršku društva i Grada Mursko Središće, koji je iskazao volju da nam pomogne, odnosno da nam bude partner u stvaranju društva kojemu su gospodarstvo i ekologija na prvom mjestu, a sam lov tek dio aktivnsoti.

Zahvalan sam gradonačelniku Draženu Srpaku, njegovom zamjeniku Miljenku Cmrečaku, tajniku Miljenku Cmrečaku i posebno Jurici Mesariću, članu Gradskog vijeća što su pomogli te ćemo tako uz pomoć grada uskoro prekriti lovački dom i obaviti druge poslove. Želim i vjerujem kako će to tako i biti, da LD Zec Mursko Središće bude primjer kako bi lovačka ruštva trebala raditi i funkcionirati.

Naravno da u projekte i djelovanja društva uključujemo ljudstvo koje je voljno i željno da nam u konačnici Grad Mursko Središće prepoznatljiv bude i po svojim lovcima, koji su svi do jednoga revni i vrijedni ljudi, pa je i meni raditi lakše, kazao nam je Igor Novak, a potom je dalekozor usmjerio prema mjestu gdje se ovih dana liježe mlada srneća divljač. Sada kad gotovo nema pasa lutalica i kotnja će srnama biti mirnija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije