MLAD I KREATIVAN

USPJEŠNI MEĐIMURCI Sandro Sklepić iz Male Subotice izrađuje zapažene foto i video projekte

Sandro Sklepić živi od kreativnog rada, a izrada multimedijalnog sadržaja samo je jedan u nizu njegovih poslova

Ako je netko dokaz da se može živjeti od kreativna rada i istodobno biti posvećen brojnim uspješnim projektima, onda je to svakako Sandro Sklepić rodom iz Male Subotice, apsolvent na diplomskom studiju Antropologije i Etnologije i kulturne antropologije te fotograf i videograf Nove TV.

Osim toga, radi i kao freelance videograf i fotograf na brojnim drugim projektima, a s obzirom na sve njegove ideje, jedan dan gotovo da ima premalo sati.

Od djeda naslijedio ljubav prema fotografiji

Nakon završene Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, Sandro je želio upisati Akademiju dramskih umjetnosti. Iako je bio u užem krugu, nije uspio, no zato se okrenuo svom drugom izboru – etnologiji i kulturnoj antropologiji te češkom jeziku i književnosti, ali je odlučio slijediti ljubav prema vizualnim umjetnostima i bez Akademije.

– U osnovnoj školi bio sam dio Medijske grupe i shvatio koliko me zanima proces nastanka fotografije, kadriranje, kompozicija, igra svjetla i sjene. Moj djed Franjo Jeđud također je bio fotograf te je u mojoj školi, no prije nego što sam je ja pohađao, radio kao učitelj i vodio Fotografsku sekciju. Često mi kažu da podsjećam na njega jer se bavim gotovo identičnim stvarima kao on – prisjeća se Sandro.

Ljubav prema multimediji rasla je i tijekom gimnazijskog školovanja pa je počeo volonterski snimati razne događaje, koncerte, prirodu i arhitekturu. I upravo su taj njegov talent primijetili i na Novoj TV.

Naime, Sandro je prije četiri godine tražio studentski posao i primijetio natječaj Nove TV za posao video montažera na portalu Dnevnik.hr, a potom je zapaženo da može i mnogo više od toga.

– S vremenom je glavna urednica portala, Darija Livaić, primijetila da se također bavim i freelance fotografijom i videografijom te sam tako sve češće počeo odlaziti na određena snimanja i fotografiranja za potrebe portala. Nakon otprilike dvije godine otvorilo se radno mjestu na poziciji fotografa i videografa u native marketing produkcijskom timu u kojem sad radim – govori nam Sandro.

Dinamičan spoj kreativnih poslova

Danas je dio ekipe Nova studija koji se bavi produkcijom sponzoriranog video/foto/tekstualnog sadržaja na portalima Nove TV – Dnevnik.hr, Punkufer.hr, Zadovoljna.hr i drugima. I upravo mu takva dinamika najviše odgovara.

– Gotovo svaki dan imamo neko snimanje, fotografiranje ili montažu tako da nikada nije dosadno i monotono. Često se i putuje. Primjerice, ovih dana bili smo u Zadru, na otoku Ugljanu, Omišu i rijeci Cetini. To mi odgovara daleko više nego osmosatno sjedenje ispred računala. Upravo je ta dinamika zaslužna za to što volim ovaj posao, a daje mi i mogućnost da spojim ugodno s korisnim – govori nam Sandro.

No to je samo jedan u nizu njegovih poslova. Naime, Sandro trenutno piše i diplomski rad na temu vizualne antropologije kao istraživačke metode, montira dokumentarac o etnologiji i hrvatskim etnolozima koji rade u struci, a povremeno organizira dub/reggae večeri s ekipom iz Prostora – Centra za mlade Čakovec i Resistor Sounda, čakovečkog dub kolektiva. Ujedno je radio i na projektima kao što su Momento Demento festival, Tides of Youth Festival, Freemental festival, Sonus festival, Movement festival, Zagreb burger festival, Fuliranje i brojni drugi.

Svaki posao koji radi pruža mu nezamjenjivo iskustvo, ali i slobodu u kreativnom izražavanju. Njegovi freelance angažmani izvan radnog vremena daju mu slobodu da sam kreira svoje projekte i dokaže što sve može i sam napraviti.

Svaki novi dan vidi kao izazov, a jednako su mu važni i uspjesi i neuspjesi jer i jedni i drugi grade osobu. Ipak, na neke od svojih uspjeha posebno je ponosan.

– Primjerice, prijava našeg tima na međunarodno natjecanje za native marketing s dva naša projekta vezana uz određene kampanje, čija su snimanja bila veoma izazovna i uspješno prošla što se tiče vidljivosti i same produkcije, svakako je jedna od stvari koje me ispunjavaju ponosom. Također sam ponosan na kratkometražni etnografski film o psytrance supkulturi “Psihonauti” koji sam režirao u suradnji s kolegicom Sarom Mikelić, a koji se projicirao na Studentskom etnografskom filmskom festivalu u Zadru. Najveći uspjeh mi je definitivno kada netko prepozna moj rad i zbog toga me preporuči nekom drugom ili angažira na budućim projektima, a to se događa sve češće – govori nam Sandro.

I upravo mu je potonje sve veća motivacija u svakodnevnom radu.

Kada vidim da sam napravio nešto što se ljudima sviđa, to me tjera da radim još više i još bolje – ističe.

Glazba kao ispušni ventil i sredstvo inspiracije

Čak i uz ovako ispunjen radni raspored pronalazi slobodno vrijeme koje posvećuje velikim dijelom glazbi.

– Glazba mi služi kao sredstvo opuštanja i izbacivanja negativne energije. Sviram bubnjeve, gitaru, djembe. Ponekad radim VJ-ing, većinom u suradnji s ekipom iz Prostora i 3FF festivala, gdje sam već dvije godine zaredom radio projekcije na zidinama starog grada Zrinskih za vrijeme trajanja 3FF festivala – kaže.

I upravo mu takav spoj audio i vizualnih umjetnosti daje vjetar u leđa i za nove projekte.

– Imam toliko ideja da ne znam kojoj bih se prvo posvetio. Bio bih najsretniji kada bih imao vlastiti produkcijski tim, radio što više u većim filmskim produkcijama ili bio samo freelancer koji radi na projektima. No tko zna, možda odem i negdje u prirodu, daleko od urbane sredine. Važno je samo da uvijek iz određenog uspjeha ili neuspjeha dobijem daljnju motivaciju. Sve što je vrijedno truda, nastojim nadvladati, a vidjet ćemo što budućnost nosi – zaključuje svestrani Sandro Sklepić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije