SVETI JURAJ U TRNJU

FOTO Društvo Josip Broz Tito: Uz druženje njeguju antifašističku prošlost i tradiciju

Članovi Društva Josip Broz Tito - Ogranak Sveti Juraj u Trnju održali su godišnju izvještajnu skupštinu. Riječi razumijevanja za njihovo djelovanje i čestitke za ostvareno uputili su im Miljenko Horvat, načelnik Općine Donji Kraljevec, Božidar Fajić u ime MO Sveti Juraj u Trnju i Vladimir Sabol, predsjednik MO Palinovec.

Nestranački Ogranak Društva Josip Broz Tito u Svetom Juraju u Trnju osnovan je prije 15 godina i najstariji je u sklopu međimurskog Društva Josip Broz Tito. Danas ih je u Ogranku učlanjeno 70-tak, a raduje podatak što im je u posljednje vrijeme pristupilo  10 novih članova.

Osnivač i prvi predsjednik Ogranka je bio Juraj Švenda. U Ogranak su učlanjeni ljudi i sedam životnih sredina iz okolice Svetog Juraja u Trnju, a tu su i članovi iz Preloga. Osim njegovanja imena i djela Josipa Broza Tita, posjeta spomenicima prošlosti iz vremena antifašističke borbe i nedavnog Domovinskog rata, članstvo se okuplja radi druženja jer im je u poznim godinama to jedan pozitivan oblik okupljanja. Dio je izlaganja predsjednika Ogranka Dragutina Pavlica.

Rekao je kako je skupština trenutak kako bi se zahvalili svima koji moralno i materijalno pomažu njihov rad pa je tu istaknuta Općina Donji Kraljevec i tvrtka Tehnix d.o.o. Donji Kraljevec čiji je direktor Đuro Horvat za to dobio posebno priznanje Ogranka.

I dalje će zadržati kontinuitet okupljanja i rada s posebnim naglaskom na njegovanjem antifašističke prošlosti i te vođenje skrbi o spomenicima iz te prošlosti. Bit će potpora Općini Donji Kraljevec koja u njihovoj sredini planira, odnosno na groblju u Svetom Juraju u Trnju, napraviti Spomen park za ljude žrtve svih ratova, a koje bi područje bilo jedinstveno u RH.

Bit će i dalje suradnici Udruge antifašističkih boraca Međimurja. Skupštinu su pozdravili predstavnici ogranaka Društva iz Ivanovca, Murskog Središća i Selnice. Pozdravio ih je i Valent Tuksar, predsjednik Društva Josip Broz Tito Međimurje, koji je kao i njegovi prethodnici, izrazio divljenje Općini Donji Kraljevec i mjesnim odborima Svetog Juraja u Trnju i Palinovca što su stali uz aktivnosti Društva. Rekao je kako to u drugim sredinama nije tako, a što su potvrdili predstavnici iz Murskog Središća i Selnice.

Sve što je pravedno i istinito u našoj prošlosti ne smije biti zatrto – istaknuo je Božidar Fajić s ponosom se osvrnuvši na Spomen sobu, koja čuva tekovine Drugoga rata, i koju posjećuju mladi.

– Hvala što širite i čuvate dobro iz prošlosti – poručio im je načelnik Miljenko Horvat te dodao kako to pravedno dobro može vratiti mir i spokoj među naš narod, a koji u zadnje vrijeme nedostaje. U osvrtu na izgradnju Spomen parka, rekao je kako bi to bilo mjesto početka novog zajedništva, objedinjenja za bolju budućnost jer je došlo vrijeme za pomirbu prošlosti i sadašnjosti.

Riječi gostiju posebno su dojmile prvog predsjednika Juraja Švendu isto kao i nazočnost predstavnika medija tom događaju, a što do sada nije bio slučaj. (op. a. novinar našeg portala). Švenda je izrazio ponos na riječi mladih i razumnih ljudi. – Hvala vam mladi gosti! – podvukao je na kraju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije