GLAZBA I FOLKLOR

KUD SELJAČKA SLOGA Upišite se u školu sviranja cimbula virtuoza Andrije Maronića

Idejni začetnik projekta je KUD Seljačka sloga Donja Dubrava, a povjerenje im je dalo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Andrija Maronić bard je hrvatske glazbene scene i živuća legenda podravskog kraja koji i nakon 55 godina aktivnog bavljenja glazbom i bezbroj održanih koncerata, svakim danom s istim žarom sjeda za svoje omiljene cimbule na kojima je virtuoz.

KUD Seljačka Sloga organizira školu sviranja cimbula te poziva zainteresirane da se jave predsjednici Sloge Štefici Kovač (099 670 1525) do 1. travnja.

Sviranju će poučavati Andrija Maronić. Po isteku roka za prijavu održat će se sastanak sa svima zainteresiranima kako bi se dogovorili svi detalji.

Idejni začetnik projekta je KUD Seljačka Sloga Donja Dubrava, a povjerenje im je dalo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske koje će sufinancirati ovaj projekt. 

Organizatori edukacije se mogu pohvaliti kako unatrag nekoliko godina Sloga posjeduje vlastite cimbulje na kojima su počela svirati dvojica ‘slogaša’ – Dražen Balog i Vilim Čituš, a upravo pod vodstvom Andrije Maronića, pridružila im se i Mia Perenc kao najmlađa cimbuljašica u Međimurju.

Uz ovaj trojac, u Međimurju cimbulje aktivno sviraju Neven Kolarić i Nikola Baričević, a učiti je počeo i Josip Brdar iz Žabnika. 

– Umijeće izrade i sviranja cimbala na području Podravine, Međimurja i Hrvatskog zagorja zaštićeno je kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske te s ponosom nastavljamo dalje rad na širenju znanja o ovom umijeću. O ovom umijeću snimljen je i film u produkciji Muzeja Međimurja Čakovec. U filmu je sudjelovalo svo troje dobravskih cimbuljaša, a kao govornica pojavljuje se i predsjednica KUD-a Seljačka Sloga Štefica Kovač – kaže Janja Kovač, predstavnica KUD-a Seljačka Sloga.

Pogledajte film.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije