BUKOVEC

TREBALA JE BITI HOTEL Stara škola u Bukovcu postala ruglo i opasnost

Zgrada negdašnje PŠ Bukovec je u stanju devastacije. Bilo je govora kako će zgrada postati eko hotel, no od toga nije bilo ništa

Ovog trenutka naselje Bukovec dobiva modernu prometnicu, nakon što je predlani dobila već jednu te će uskoro prometno biti najuređenije naselje u Općini Selnica. 

Ovogodišnji Dan Općine Selnica kani se proslaviti u Bukovcu za što će se naselje urediti, kako bi se svi oni koji budu pozvani na svečanost osjećali ugodno. No, svi oni vidjet će, a domaćini im neće moći, a niti htjeti od pogleda sakriti najveće ruglo u Bukovcu, a zasigurno i u cijeloj općini.

Riječ je o zgradi negdašnje Područne škole Bukovec, koja je desetljećima, tamo od 1970. u stanju devastacije, a od 1990. u stanju potpunog propadanja, a danas je privatno vlasništvo. Autor ovog napisa i portal eMedjimurje su 31. srpnja 2014. godine objavili članak pod naslovom: ‘Bukovec dobiva prvi eko hotel u Međimurju’ i taj je članak pun optimizma obradovao sve žitelje Bukovca i Selnice.

Premda smo imali sva saznanja i jamstva kako će to tako biti, od investicije ništa i danas je škola, nekada ponos Bukovca i njegovih žitelja, jer su je sami gradili, i ruglo i opasnost za žitelje i prolaznike. O stanju škole i situaciji govori Ervin Vičević, načelnik Općine Selnica.

– Stara škola u Bukovcu je 2013. godine pred lokalne izbore prodana za oko 120 tisuća kuna. Vlasnica S.N. iz Čakovca je nakon toga prezentirala svoj projekt eko hotela o čemu ste vi vrlo lijepo pisali. Projekt nikada nije zaživio i sada je ruglo sela, a mi smo nemoćni. Općina i ja osobno smo pomogli što se od nas tražilo od davanja dijela prometnice do izmještanja trafostanice i sve što bi još trebalo, a u našoj je moći učinili bi, samo da projekt zaživi. I u ovom primjeru pokazala se katastrofalna prodaja na način kada ne postavite uvjete i rokove izgradnje i ostaloga.

Očito je kako je Međimurska županija u to vrijeme bila u očajnom stanju kada je za taj sitan novac išla prodati školu namjesto da ju je darovala lokalnoj samoupravi, jer su svojevremeni vlasnici, obitelj Švenda, darovali zemljište selu Bukovec. Na žalost, ovo je samo još jedna priča iz Hrvatske o tome kako država i državne ustanove i vlasti brinu za materijalna dobra – naglasio je Vičević.

Dodao je kako bi Općina sigurno kvalitetnije sa školom u Bukovcu postupila, da joj je to bilo dano u vlasništvo. Država i županija pak bi trebale voditi skrb o tome kako se postupa s građevinama koje su nekada bile državne ili općinske, sada kada su promijenile vlasništvo. Svakog dana vidimo na desetke takvih zgrada, kao i onih koje su banke ‘dale na bubanj’, a danas propadaju, ponegdje u samim središtima naselja.

U utorak, 12. ožujka u Čakovcu smo za komentar zamolili supruga vlasnice bukovske škole, no on nam je ljubazno odgovorio kako nema što reći i kako je to sve. Nakon toga smo ponovno otišli u Bukovec i na brezi pred polusrušenom školskom zgradom ugledali natpis o prodaji objekta. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije