RAZGOVOR S POVODOM

DANAS JE DAN ŽENA Mirjana Murk iz Novakovca – svestrana žena, samohrana majka i uspješna političarka

Žene današnji dan slave kao svoja ekonomska, politička i društvena dostignuća. 8. ožujak nije dan samo za proslave, dan za cvijeće i svečane večere. Međunarodni dan žena je dan za prisjećanje na sve žene koje su sudjelovale u ženskim pokretima diljem svijeta, dan je to pobune, prkosa i ustrajnosti u ostvarivanju ženskih prava.

U Novakovcu, malom međimurskom mjestu u općini Podturen, tiho i nenametljivo živi 47-godišnja Mirjana Murk. Za naš današnji razgovor nije odabrana slučajno.

Odabrana je s razlogom jer je posljednjih  godina isplivala kao primjer kako se samostalno boriti za odrastanje i stasanje svoje djece, a uz to sebe dati u službu politike, a preko nje u službu svih onih koji su joj dali povjerenje da govori u njihovo ime, da se bori za malog čovjeka na svim razinama do kojih njezin glas i utjecaj prodiru i dopiru. To je Mirjana Murk koja će kao značaj svojoj biografije reći: – Imam srednju stručnu spremu. Ponosna sam majka Barbare i Danijela. Dva desetljeća sam članica SDP-a, a 16 godina članica Foruma žena SDP. Predsjednica sam OO SDP-a Podturen, članica Predsjedništva SDP-a Međimurske županije, predsjednica Općinskog vijeća Općine  Podturen, dopredsjednica Foruma žena SDP-a Međimurske županije, članica Glavnog odbora Foruma žena SDP-a Hrvatske, zamjenica predsjednice Školskog odbora OŠ Podturen, članica Savjeta za zdravstvo i socijalnu politiku.

Sasvim dovoljno za vitku, na oku krhku ženu u kojoj se krije ljudska toplina, snaga i iskrenost iz kojih crpi nadahnuća za svoj rad pa će dodati: – Sve što radim, radim s ljubavlju.! Ima li ljepšeg odgovora? 

Vezano uz današnji praznik žena, pitali smo je kako osobno gleda na današnji položaj žena u Hrvatskoj?

– Imamo Zakon o ravnopravnosti spolova, imamo pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, imamo svašta… Ali, stvarnost ne slijedi političku deklarativnost. I tako će biti dok se žene ne suprotstave lošoj praksi i dok se žene svih političkih boja ne počinju okupljati oko zakonskih projekata i zajedničkim snagama izbore put obrane principa rodne ravnopravnosti reći će posluživši se  ženskom krilaticom kako njima pripada pola zemlje, pola neba, pola moći.

A koliki je put da to postignete, da postanete ravnopravne? Nakon poduljeg razmišljanja, jednostavno je rekla: – Hm, predugačak…

A možete li vi moći i nastojati realizirati ta dostignuća?

– Mogu i hoću jer je  svrha mog političkog puta  osnaživanju žena u politici, zalaganje da žene budu prepoznatljive od lokalne, pa do nacionalne razine. Samim time poticati mnogobrojne edukacije vezane za lokalnu i nacionalnu politiku. To mi omogućava članstvo u Glavnom odboru Foruma žena SDP-a, to mi omogućavaju ranije pobrojane funkcije.

Oduzima li vam to dodatnog vremena i snage?

– Ne, to je jednostavno dio mene – reći će kratko, toplo i iskreno.

Što će vam to značiti?

– To je moj životni odabir, moja osobnost, uvijek spremna pomagati. 

Vaš pogled na obilježavanje Dana žena?

– Nije potrebno raditi spektakle od toga dana. On bi trebao biti naša svakodnevica i na taj bi se  način ispoštovala rodna ravnopravnost.

Vratit ćemo se u vašu sredinu, općinu Podturen. Kako na vas gledaju kao političarku?

– Vjerujem dobro, jer sve što radim, radim za dobrobit svojih mještana. Ja tu živim i hoću bolji osobni život, a  samim time i njima. Na upit, zbog čega više žena ne slijedi njezine stope ona će reći: – Zato jer je izuzetno teško ženama u politici, a naročito sa stajališta usklađivanja osobnog, obiteljskog i poslovnog života. Naročito u našoj sredini koja je tradicionalna. 

Osobno, kako ćete obilježiti Dan žena?

– Sa svim tim divnim ženama u čakovečkom Centru za kulturu uz predstavu I živjele su sretno. 

William Shakespeare je za života rekao “Slabosti, ime ti je žena.” Stoga tim slabostima naš portal želi svu sreću danas, sutra, zauvijek….

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije