Zašto je smijenjen Robert Grudić?

ROŠADE U BOLNICI Narušeni međuljudski odnosi i manjak u poslovanju kumovali smjeni ravnatelja

Upravno vijeće je za v.d. ravnatelja imenovalo dr. sc. Tomislava Novinščaka i dr. Miroslava Horvata za v.d. zamjenika

Kao što smo danas već izvijestili, na jutrošnjoj sjednici Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec razriješen je dužnosti dosadašnji ravnatelj dr. med. Robert Grudić, spec.opće kirurgije, ortopedije i traumatologije, subspec. traumatologije.

>> SMJENA U BOLNICI Robert Grudić razriješen dužnosti ravnatelja, v.d. ravnateljem imenovan Tomislav Novinščak

Ujedno je ostavku na mjesto zamjenice ravnatelja i pomoćnice za kvalitetu podnijela dr. sc. Sandra Oslaković, dr. med. spec. transfuzijske medicine. Upravno vijeće je za v.d. ravnatelja imenovalo dr. sc. Tomislava Novinščaka i dr. Miroslava Horvata za v.d. zamjenika.

O mogućoj smjeni na čelu čakovečke bolnice u političkim se kuloarima šuškalo već duže vrijeme. Navodilo se više razloga zbog kojih su u Međimurskoj županiji, osnivaču bolnice, nezadovoljni radom ravnatelja, ali posebno su isticani narušeni međuljudski odnosi. Predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić – Grlač ovako je obrazložila današnju odluku.

– Jedini interes Međimurske županije je razvoj i dobro funkcioniranje zdravstvenog sustava. U našoj bolnici pokrenut je veliki investicijski ciklus koji traži dobru suradnju s osnivačem i drugim ustanovama. Sa žaljenjem moram konstatirati da je došlo do poremećaja u organizaciji rada bolnice, posebice pojedinih odjela, pogoršanja odnosa s drugim zdravstvenim ustanovama, brojnih odlazaka liječnika i drugog medicinskog i nezdravstvenog osoblja te narušavanja međuljudskih odnosa, što je, u konačnici, bitno utjecalo na redovni rad i obavljanje zdravstvene djelatnosti.

Uz sve to, u 2018.godini financijsko poslovanje bolnice bilo je negativno, s minusom od 11 milijuna kuna. Zbog svega toga je došlo do razrješenja ravnatelja. Očekujem da se u bolnici uspostavi pozitivna radna klima i zaustavi trend odlazaka liječnika, jer bez njih sve će naše investicije malo značiti, a znamo da je u tijeku izgradnja Paviljona 3, energetska obnova starog dijela bolnice te nabava uređaja za magnetsku rezonancu i uređenje prostora u koji ćemo ga smjestiti, rekla je Tošić – Grlač govoreći o razlozima smjene Roberta Grudića.

S obzirom da mu je proteklog vikenda preminuo otac, Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta te predsjednik međimurskog HDZ-a, čiji je Grudić član, očekivano nije bio dostupan za izjavu, ali očekuje se da će stranka uskoro reagirati. Prema onome što se može pročitati na društvenim mrežama ovakva ih je odluka, najblaže rečeno, prilično razljutila. 

U međimurskom SDP-u zasad se drže po strani, iako doznajemo da je jedna njihova članica prilikom glasovanja bila protiv ovakve odluke, a druga suzdržana. Predsjednik županijske organizacije stranke i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak kaže:

– Razlozi smjene nisu mi poznati, ali Međimurska županija kao osnivač i župan kao najviši predstavnik izvršne vlasti imaju pravo birati kadrovska rješenja koja smatraju najboljima. Naravno, preuzimajući odgovornost za takve odluke, kao i rezultate koje bolnica postiže te posebno kvalitetu zdravstvenih usluga koju pruža. Vjerujem da su se HNS i HDZ, kao koalicijski partneri na državnoj razini, dogovorili na koji će se način bolnica voditi, a mi se kao stranka zalažemo i očekujemo da poslovanje i funkcioniranje bolnice bude još bolje, na korist svih korisnika njihovih usluga, zaključio je Novak.

Netom prije objave ovog članka priopćenjem se oglasilo Upravno vijeće Županijske bolnica Čakovec koje prenosimo u cijelosti.

“Međimurska županija provodi najveći investicijski ciklus u zdravstvu ikada jer joj je prvenstveni interes razvoj i dobro funkcioniranje zdravstvenog sustava te najkvalitetnija zdravstvena skrb za sve stanovnike Međimurja. Za razvoj naše Bolnice i uspješnu realizaciju projekata potrebna je dobra suradnja s osnivačem i ostalim zdravstvenim ustanovama.

No, unatoč pruženim prilikama došlo je do nemogućnosti suradnje osnivača i uprave Bolnice, ali i ozbiljno narušenih međuljudskih odnosa unutar same ustanove što je rezultiralo otežanim radom na pojedinim odjelima. Nadalje, prema financijskom izvješću za 2018. vidljivo je da je Županijska bolnica Čakovec poslovnu godinu završila u minusu. To su neke od situacija koje nisu usmjerene na razvoj ustanove i zdravstvene djelatnosti, ali i kvalitetan redovan rad te brigu o zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima. Zabrinjavajući je podatak odlazak više od 20 liječnika u protekle dvije godine.

Osnivač je u proteklih godinu dana razgovarao s ravnateljem Bolnice te od njega zatražio i očitovanje vezano uz situaciju u Bolnici, ali u konačnici, zbog nemogućnosti postizanja kvalitetnih dogovora i zajedničkih rješenja donijeta je odluka da se razriješi Roberta Grudića, dr. med. spec. opće kirurgije, ortopedije i traumatologije, subspec. traumatologije s dužnosti ravnatelja Županijske bolnice Čakovec, a zamjenice ravnatelja dr. sc. Sandra Oslaković, dr. med. spec. transfuzijske medicine podnijela je ostavku na mjesto zamjenice i pomoćnice ravnatelja za kvalitetu.

Na mjesto v. d. ravnatelja Županijske bolnice Čakovec izabran je doc. dr. sc. Tomislav Novinščak, prof. v.š., dr. med. spec. kir., a za v. d. zamjenika Miroslav Horvat, dr. med., spec. interne medicine, subspec. Pulmologije.”  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije