hvalevrijedan projekt

FOTO Predstavljen projekt ‘I ja mogu’ kojim će se pomoći djeci s poteškoćama u razvoju

Cilj jest tijekom tri godine olakšati socijalnu integraciju sudjelovanjem i pristupom sportskim sadržajima za 120 invalidnih i osoba s intelektualnim teškoćama

Još jedan hvalevrijedan projekt koji u suradnji provode Gospodarska škola Čakovec, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec te Čakovečki plivački klub pod nazivom ‘I ja mogu’ predstavljen je ponedjeljak, 4. ožujka.

Pojedinosti o projektu i provođenju istog prezentirali su ravnatelj GŠ Čakovec Renato Vinko i ravnateljica COO Dragica Benčik. Projektom ‘I ja mogu’ nastoji se omogućiti što većem broju djece i mladih s invaliditetom ili u riziku socijalne isključenosti bolju integraciju u zajednicu.

Cilj jest tijekom tri godine olakšati socijalnu integraciju sudjelovanjem i pristupom sportskim sadržajima za 120 invalidnih i osoba s intelektualnim teškoćama, učenika COO i GŠ iz Čakovca.

– Jedan od bitnih sportova u koji ćemo uključiti djecu jest plivanje. Važno je napomenuti da naši učenici prvenstveno uživaju na bazenima, osjećaju se jednakim kao svi ostali koji imaju priliku ići na bazene. Oni time postaju dio lokalne zajednice. Voda je vrlo bitan medij za zdrav razvoj djece, a svako kretanje u vodi olakšava i učenicima s najtežim problemima pokretljivosti – istaknula je ravnateljica Dragica Benčik.

Stvaranje navika vježbanja mora započeti u najranijoj životnoj dobi. Djeci u nepovoljnoj socijalnoj situaciji se prvo uskraćuje organizirana sportska aktivnost, a posebno neki ‘elitni sportovi’ u kojima se treninzi naplaćuju. 

Projektom će se uključiti spomenute ranjive skupine prema stupnju oštećenja u primjerene sportske aktivnosti kojima će se redovitim treninzima i sportskim natjecanjima razvijati psiho-fizičke sposobnosti, poboljšati stanje, ili bar spriječiti negativna progresiju različitih hendikepa. Ovom prilikom učenicima su uručeni kompleti sportske opreme, koji uključuju trenirke, kupaće kostime i sportske dresove u vrijednosti od 250 kuna po učeniku.  

– Projekt ‘I ja mogu’ vrijedan je 2.284.791 kuna, a njime ćemo nastojati uključiti učenike u sportske aktivnosti prvenstveno na bazenima te na otvorenim prostorima u vidu igre badmintona, kuglanja, kineziterapiju i ostalih sportova te im tako pružiti osjećaj vrijednih članova ovog društva, što oni zaista i jesu – rekao je ravnatelj Renato Vinko.

Plivanjem se najlakše i najsvestranije razvija motorika, sinkronizacija, a primjereno je i za natjecanje. U badminton i kuglanje (viseća kuglana) uključit će se polaznici kojima plivanje nije primjereni sport. Grupa s najtežim psihofizičkim smetnjama je predviđena za vježbe s fizioterapijskim učincima (3 sata tjedno). 

Specifičnost ovog projekta je i uključivanje volontera u treninge. Druga ciljna skupina su nastavno osoblje i treneri partnera koji će se dodatno educirati na konferenciji seminarima. Provest će se i 9 kampanja senzibiliziranja javnosti za problematiku invalida i OIT, koje će ujedno biti i akcije vidljivosti. 

Bespovratna sredstva iznose 1.500.000,00 kuna, dok će s 785.000,00 kuna svojim radom doprinijeti osoblje škola. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije