GODIŠNJA SKUPŠTINA

FOTO Društvo Josip Broz Tito Čakovec: Na godišnjoj skupštini lanjski rad ocijenjen izuzetnim

Promiču istinu o liku i djelu čovjeka koji je obilježio svjetsku povijest. Tumače istinu u antifašizmu, a bole ih iskrivljene povijesne činjenice i neuki mladi za tu istinu koje ne krive za to.

U čakovečkom Domu sindikata u subotu, 2. ožujka bilo je dostojanstveno i svečano, upravo onako kako dolikuje članovima Ogranka iz sastava Društva Josip Broz Tito Međimurje. Od mogućih 140 članova ovdje se je našlo njih pola kako bi nazočili sumiranju lanjskog rada koje karakterizira realizacija brojnih sadržajnih aktivnosti.

O tome je kronološkim redom govorio Dragutin Danilović, predsjednik Ogranka. Na početku izlaganja podsjetio je na ciljeve i zadatke koji su okupili ovu interesnu skupinu koju čine ljudi dobrovoljno i nestranački organizirani. Oni su  privrženih antifašizmu i promoviraju poruke Titovog vremena – antifašistički pokret, NOR 1941.-1945., poslijeratnu izgradnju socijalističke zemlje, ostvarivanje demokracije i socijalne pravde, borbe za mir, suradnju i ravnopravnost među narodima i državama i Pokreta    nesvrstanih zemalja u svijetu te poštuju velikana minule epohe i njegovo monumentalno djelo.

Danilović je kazao kako uz to obilježavaju sve značajne datume iz prošlosti Međimurja kao i one na državnoj razini i to s posebnim pijetetom. Iz njegovog izlaganja se nazire kao ih obilazak spomenika prošlosti još uvijek nadahnjuje, a krajevi u koje obilaze otkriva im nove prirodne i ine ljepote Lijepe Naše.

– Razvijanje prijateljstva i solidarnosti među članovima putem izleta i druženja je nešto najvrijednije što ostvarujemo kroz naš rad – istaknuo je predsjednik te dodao kako je njihova lanjska aktivnost počela u ožujku velebnom proslavom Dana žena, a okončana prigodnim darivanjem Djeda Mraza. 

Kako u 2019? Danilović je istaknuo kako će nastojati zadržati, odnosno poboljšati kontinuitet, pogotovo omasovljenjem i pomlađivanjem Ogranka. Za sada je već i datumski pobrojano 12 aktivnosti. Poslije ove skupštine na redu je 15. ožujka druženje uz večeru povodom Dana žena u Štefovoj kleti. Danilović je izvijestio okupljene o darovanoj velikoj Brozovoj slici ulja na platnu od strane Slavka Sklepića.

Skup je ispred Društva Josip Broz Tito Međimurje pozdravio predsjednik Valent Tuksar. Jurica Horvat, predsjednik Gradskog vijeća Čakovca im se zahvalio za čuvanje tradicije te pozdravio ideju pomlađivanja. Dodao je kako bi mladim naraštajima trebalo približiti pravu istinu o antifašizmu. Zvonko Golub, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Međimurja ukazao je na atak desnice na tekovine NOB-e, a osudio je i to što se nakon 1991. godine drugim očima glede na NDH što nas vraća u ustaštvo i mnoge povijesne zamke.
Nažalost, sadašnji školski kurikulum ne daje mladima mogućnost da saznaju istinu iz naše prošlosti u vremenu od 1941.- 1945. – istaknuo je. Skupu su se obratili predstavnici srodnih ogranaka iz Svetog Juraja u Trnju i Selnice, a u ime Foruma seniora SDP-a Čakovca njegov predsjednik Miljenko Zorko. U skupštinu nas je uvela simbolična pjesma Marije Jambrošić ‘Međimurje malo’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije