MUZEOLOGAJNICA

FOTO Mališani iz vrtića Cipelica upoznali međimursku tradiciju maškaranja i izradili lutku Fašnika

Nakon teorijskog dijela i isprobavanja odjeće od kukuruznih lušćija, članice KUU Seljačka sloga svim polaznicima radionice izradile su narukvice koje su mogli ponijeti kući

U sklopu projekta ‘Muzeologajnica’ djelatnici Muzeja Međimurja Čakovec u četvrtak, 28. veljače održali su još jednu edukativno-kreativnu radionicu povodom mjeseca poklada koje se održavaju diljem Međimurja. Radionicu su održale članice Udruge žena Slakovec i KUU Seljačka sloga Nedelišće te muzejska pedagoginja Ines Virč.

>> Muzeologajnica u Muzeju Međimurja Čakovec

Nakon što su u dvorani Muzejskog informativnog centra ovog mjeseca već ugostili selničke pikače, mukavce i coprnice iz Zasadbrega te lafre iz Turčišća, danas su ih posjetile slakovske frajlice i nedelišćanski cekari. 

 – S obzirom na to da na etnografskom odjelu MMČ-a imamo postav tradicijskih maski, u prostoriji informativnog centra održavamo radionice za djecu kako bismo ih upoznali s običajima i tradicijom njihovoga kraja u vrijeme maškara – rekla je voditeljica radionice i muzejska pedagoginja Ines Virč.

O tradiciji maškaranja u Općini Nedelišće danas su nešto više naučili mališani mješovite vrtićke skupine Sunčeka DV Cipelica, uz vodstvo odgojiteljica Milane Stanivuković i Barbare Gregl. Osim što su saznali nešto više o običajima, imali su priliku isprobati maske, što ih je posebno uveselilo.

– Ove godine obilježavamo 10. godinu izrade odjeće od kukuruzne komušine tj. ‘lušćije’, koja je ubrzo postala prepoznatljiva atrakcija našeg kraja. Svake godine sudjelujemo na Nedelskom Fašniku, a danas smo ovdje da djeci pokažemo dio tradicije. Tradicija cekera vrlo je bitna za povijest našeg mjesta jer nekad su ljudi od toga preživljavali, stoga ne smijemo dopustiti da padne u zaborav – rekla je članice sekcije Cekari Marija Kukolić, koja je održala predavanje o izradi cekera i ostalih ukrasa od kukuruzne komušine.

Nakon teorijskog dijela i isprobavanja odjeće od kukuruznih lušćija, članice KUU Seljačka sloga svim polaznicima radionice izradile su narukvice koje su mogli ponijeti kući. Kratko predavanje održale su i članice Udruge žena Slakovec, koje su za ovu priliku odjenule svoje maske.

– Danas smo mališanima prezentirale običaj i vrlo bitan djelić slakovske tradicije. Naime, Slakovec ima jednu od prvih šetnica u Međimurju koja je duga 7,5 kilometara. Tamo svake godine u svibnju organiziramo slakovsko španciranje kad se već prema običaju kod nas okupe brojni mještani s područja Općine Nedelišće. 

Također, žene iz Slakovca tamo šeću svaki dan nakon ručka i sa štapovima prolaze našom šetnicom, druže se i uživaju u tome – kazala je predsjednica Udruge Ivanka Novak.

Treći dio radionice i ovog je puta posvećen kreativnom izričaju. Djeca su dobila zadatak izraditi Fašnika od prirodnih materijala koje je pripremio MMČ, stoga su uz narukvice kući ponijeli i lutkice. Slijedi radionica uz čaplje iz Podturna, koje u Muzejski informativni centar stižu u ponedjeljak u 17 sati, a ulaz na radionicu slobodan je za sve zainteresirane!
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije