RADNI SASTANAK

DOGOVOR BEZ DOGOVORA Župan traži stroži nadzor trošenja socijale, romska zajednica i dalje izričito protiv vaučera

- Učinit ću sve da se prijedlog o uvođenju vaučera ne ostvari - rekao je zastupnik Kajtazi i dodao da Romi žele raditi, samo im treba dati priliku

– Inzistiramo na provedbi mjera vezanih uz dodjelu i način trošenja sredstava socijale, odnosno sankcioniranju onih pojedinaca koji svojim postupcima ugrožavaju sigurnost čitave zajednice i žitelja Međimurja, naglasio je danas nakon sastanka s predstavnicima romske zajednice međimurski župan Matija Posavec.

Dodao je kako Međimurska županija već duže vrijeme upozorava na zlouporabu socijalnih davanja i apelirao na državu da se aktivnije uključi u rješavanje ovog problema.

Iako se na konferenciji za novinare po završetku ovog sastanka moglo čuti kako su njegovi sudionici, posebice iz institucionalnih redova, zadovoljni vođenim razgovorima, ostaje dojam da smo još uvijek daleko od bilo kakvog dogovora koji bi predstavnici Roma smatrali prihvatljivim.

Već tijekom sastanka više je govornika s romske strane odlučno odbacivalo mogućnost uvođenja vaučera te ukazivalo na brojne probleme svoje zajednice, a pred novinarima slično je govorio i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

– Romska zajednica ne može sama riješiti probleme koji postoje, a kad je u pitanju uvođenje vaučera drago mi je da se ne radi o inicijativi Vlade RH i učinit ću sve što mogu da to ni ne bude, rekao je Kajtazi, najavivši i mogućnost prosvjeda Roma bude li se inzistiralo na takvim promjenama Zakona o socijalnoj skrbi. Istaknuo je da romska manjina jedina ima sve strateške dokumente, ali se oni ne provode, a posebno je izdvojio problem zapošljavanja.

– Zar trebamo uvesti 60 tisuća radnika iz Ukrajine i Albanije, a istovremeno ovdje imamo zdrave i sposobne Rome. Što jedinice lokalne samouprave čine po tom pitanju, zapitao se Kajtazi. Romi žele raditi, dajte im priliku, ustvrdio je.

Koliko god je razumljiva briga koju Kajtazi iskazuje za predstavnike romske zajednice koju zastupa i u Saboru RH, toliko je, s druge strane, nemoguće zanemariti kontradikcije u njegovim izjavama. Želeći minorizirati prijedlog županije o uvođenju vaučera tvrdi da će poduzeti sve kako to ne bi postala inicijativa Vlade RH, dok istovremeno proziva jedinice lokalne samouprave zbog toga što u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje aktivnije ne rade na zapošljavanju Roma, iako je posve jasno da bi programe i poticaje za takvo zapošljavanje HZZ-u trebala odobriti Vlada na koju se poziva.

>> Radni sastanak župana Posavca i saborskog zastupnika Kajtazija

Protivljenje vaučerima obrazlaže i time da sredstva socijale nenamjenski troše pojedinci, a institucije i mediji za to lažno optužuju cijelu romsku zajednicu. Dostupne informacije, međutim, govore da se, primjerice, režijski troškovi u romskim naseljima uglavnom ne plaćaju. Zbog toga bi u interesu sviju bilo dobro provesti kompletnu analizu koja će pokazati tko barata točnim podacima i radi li se, uistinu, o sporadičnim problemima ili pojavi koju treba sistemski riješiti.

– Stanje sigurnosti se poboljšava, rekao je Vladimir Faber, zamjenik načelnika PU Međimurske, navevši da su teška kaznena djela kontinuirano u padu. Zabrinjava podatak da su u gotovo 40 % slučajeva počinitelji kaznenih djela maloljetnici. Načelnik PU Međimurske Ivan Sokač zadovoljan je što se počelo govoriti o uzrocima koji dovode do nabrojenih problema, ali i ukazao na podatak da na dan podjele socijalnih naknada policija ima četrdesetak dojava i dvadesetak intervencija.

Tijekom rasprave svoje mišljenje iznijeli su i predstavnici Centra za socijalnu skrb, međimurskih gradova i općina te romskih naselja, Vijeća romske nacionalne manjine i njihov zastupnik u Županijskoj skupštini.

– Budući da se sredstva za socijalna davanja osiguravaju iz državnog proračuna, odnosno javnog izvora, zdrav razum nalaže da se kontrolira na što se ta sredstva troše. Svi građani Republike Hrvatske uživaju jednaka prava istovremeno poštujući svoje obveze. Također, odgovornost je i na korisnicima tih prava – ukoliko ne izvršavaju svoje dužnosti, moraju biti spremni prihvatiti posljedice, zaključio je župan Posavec.

Svoj stav o potrebi uvođenja vaučera potkrijepio je i slijedećim riječima: – Naša dosadašnja iskustva potvrđuju da je model korištenja i praćenja zajamčene minimalne naknade neučinkovit, o čemu gotovo svakodnevno svjedočimo, a što je posebice vidljivo kada govorimo o stanju sigurnosti u Međimurju. Posljedice nenamjenskog trošenja zajamčene minimalne naknade osjećaju građani Međimurske županije koji svojim radom osiguravaju te iste naknade. Zakon o socijalnoj skrbi pretpostavlja pružanje pomoći socijalno ugroženim osobama u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba poput prehrane, smještaja, odjeće i ostalih osobnih potrepština i to nije predviđeno kao stalna, već privremena mjera, odnosno izvor prihoda.

Na kraju, župan Posavec konstatirao je da ima i pomaka na bolje, da se sve više romske djece upisuje u srednje škole, a i da podaci s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govore da je broj nezaposlenih Roma u stalnom padu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije