SVESTRANA UČITELJICA

USPJEŠNI MEĐIMURCI Anita Vadas: ‘Da se ponovno rodim, opet bih bila učiteljica’

Osim što radi u školi, edukatorica je i vlasnica svoje tvrtke u kojoj ne pomaže samo roditeljima, nego ima i zasebne radionice za žene

Nakon dvadesetak godina u državnom obrazovnom sustavu ohrabrila se i pokrenula svoju priču. Danas je ne samo učiteljica, nego i edukatorica za roditelje s golemim iskustvom. Drži predavanja diljem Hrvatske, a svaki dan koristi najbolje što može. Ona je Anita Vadas, rodom iz Draškovca, a danas s čakovečkom adresom.

Pronašla se u obrazovanju

Kada je nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja došlo vrijeme da odabere svoj budući karijerni put, Anita je znala da se želi baviti edukacijom. Završila je tadašnju Pedagošku akademiju u Čakovcu i postala učiteljica razredne nastave. Nakon stjecanja diplome okrenula se svojoj duhovnoj strani i studirala Vede, a potom su uslijedili poslovi zamjena po školama. Nakon toga je dobila i stalni posao, a neko je vrijeme i bila vršiteljica dužnosti ravnateljice škole.

Potpuno se pronašla u razrednoj nastavi te danas radi u Prvoj osnovnoj školi u Čakovcu. No kako su godine rada odmicale, tako je počela primjećivati da se nekadašnji i današnji obiteljski odgoj djece značajno razlikuju.

– U novije vrijeme i odgoj se sve više prepušta školama. Roditelji sve više rade, a sve manje vremena provode s djecom, koja su uglavnom u vrtiću, školi, na treninzima ili stranim jezicima. Ne možete biti imuni na to da je današnjoj djeci potreban odgoj, edukacija vezana uz kulturu ponašanja, komunikaciju i usmjeravanje u moralnim odlukama, a to se vidi svakog dana na nastavi – iskrena je Anita.

Roditelji učenika potaknuli je da razmišlja izvan okvira

Zato je na svojim roditeljskim sastancima nastojala što više usmjeravati roditelje, a prije tri godine, na poticaj roditelja njenih nekadašnjih učenika, počela je razmišljati o tome da sve svoje iskustvo u radu s djecom i roditeljima prenese u jednu poduzetničku priču.

– Danas svoju malu tvrtku doživljavam kao produženu ruku škole. Moji roditeljski sastanci znali su trajati poprilično dugo jer sam svaki put imala radionice, predavanja ili neku vrstu edukacije za njih. Neki od roditelja dali su mi ideju kako bi takvo što trebalo i drugim roditeljima. I eto me danas tu gdje jesam – započinje Anita svoju priču.

Osim što još uvijek radi u školi, edukatorica je i vlasnica svoje tvrtke u kojoj ne pomaže samo roditeljima, nego ima i zasebne radionice za žene.

– Praksa mi je pokazala da su žene u dosta lošem stanju. Kao žene koje i rade, a ujedno su i majke i supruge, najmanje vremena imaju za sebe te im se samima teško vratiti u balans i dobro stanje. Stoga sam pokrenula program za žene “Ne moraš ništa, a možeš sve” kako bih im digla samopouzdanje i potakla da sebe više vole te time budu bolje svojoj obitelji. Djeca žele sretne roditelje, a roditelj može odgajati sretno dijete samo ako je i sam takav – ističe Anita.

I sama živi ono o čemu govori

No tome ne podučava samo roditelje koji su joj klijenti, nego tu priču i sama živi. Ova majka gimnazijalke i ferovca, svoj radni dan počinje oko pet ujutro i to meditacijom. Potom slijede obaveze vezane uz pisanje tekstova i kolumna koje možete naći na portalima eMedjimurje i Varaždinski, portalu Atma i njenim mrežnim stranicama.

Smatra da je ujutro najkreativnija, a priznaje da se često, kada kasnije pogleda svoje tekstove, sama čudi kako je sve to uspjela napisati. Nakon toga slijedi rješavanje papirologije, pripremanje za nastavu, čitanje knjiga, individualni sastanci, a u sve to uspijeva uklopiti i kuhanje za svoju obitelj vegetarijanaca i vegana, kao i povremene treninge plesa i pilatesa te druženje s najmilijima.

– Hiperaktivna sam osoba i imam puno energije te sve stižem. Imam i dane kada se posvetim sebi, obitelji, prirodi i miru u tišini. Volim samoću, mir i tišinu. No, obožavam educirati druge i u tom trenutku zaboravljam na sebe – napominje Anita, dodajući kako je najbolji dio njezinog posla to što ga ne smatra poslom.

Iako je posao s djecom i roditeljima povremeno vrlo zahtjevan, Anita se usmjerava na njegovu lijepu stranu.

– Pomažem, usmjeravam, olakšavam, podučavam, inspiriram, motiviram. Radim najčasniji posao na svijetu i još ga k tome volim. Prema tome, uspjeh je zajamčen. Uspjeh mi je kada drugima olakšam i riješim ono što oni nisu znali. To i mene usrećuje. Ono što mi pomaže je njihova sreća u trenutku kada im pomognem. Tada znam da radim dobru stvar. Ovo je nešto što sam ja, moja priroda, moja misija i moj životni put – iskrena je Anita.

Međutim, svjesna je da posjedovanje vlastite tvrtke sa sobom nosi i jednu manje lijepu stranu, a to je nošenje s konkurencijom i problematika digitalnog marketinga.

– Nekako mi je najveći izazov predstaviti i “prodati” samu sebe. Smatram da naša djela trebaju govoriti o nama. No u ovom svijetu to ne ide tako. Trebalo mi je neko vrijeme da shvatim da osim podučavanja moram odraditi i onu drugu stranu. Počela sam se educirati o području marketinga, no tada shvatila da je to ipak bolje prepustiti onima koji su stvoreni za to. Ja nisam. Moj put je edukacija drugih – ističe.

I upravo je njezina hrabrost i shvaćanje da uistinu voli edukaciju više od svega bila presudna za korak u poduzetništvo na što je najponosnija u svojoj dosadašnjoj karijeri.

– Među rijetkim sam učiteljicama koje su se odlučile krenuti u ovakvo što. Sigurna sam da ima i onih koje su bolje od mene, ali nemaju hrabrost da to izlože javnosti. Ja sam se usudila. Nije da mi je životna misija bila snimati videe i biti u javnosti, no u paketu ide sve. A kako volim educirati, onda prihvaćam čitav paket. Osim toga, više ne radim samo u Čakovcu, nego putujem širom Hrvatske i u susjedne zemlje radeći edukacije.

Radom na sebi do uspjeha

No osim što educira druge, svjesna je toga da osoba uvijek mora raditi i na sebi.

– Ne možeš davati ako istovremeno i sam ne učiš. Posljednjih godina završavam Neuro-lingvističko programiranje koje mi je uz coaching pomoglo da bolje shvatim funkcioniranje ljudi, te ukazalo na novija istraživanja o ljudskom ponašanju. Usto sam završila i edukacije o postavljanju i ostvarrnju ciljeva, partnerskim odnosima i mnoge druge. Na popisu ih imam još dosta, no svake godine nešto, koliko mi god okolnosti dopuštaju.

Svaki novi dan nastoji iskoristiti što bolje može, a otkada je shvatila što za nju znači istinska sloboda, nema tog izazova koji ne može nadići.

– U jednom danu možeš napraviti čudo. Možeš biti čovjek s velikim Č ili možeš potratiti svoj dan. Svako jutarnje buđenje mi je nova prilika da budem bolja sebi i drugima. Osim toga, jedna od mojih životnih vrijednosti je sloboda. Sve što radim, radim u slobodi. Znate što je sloboda? Riješiti se mišljenja drugih ljudi. Otkada se ne zamaram što će drugi reći i misliti o meni, živim slobodu i svaki dan radim ono što volim – ističe.

Zato i za budućnost ima velike planove.

– Imam mnogo planova u glavi, no nastojim ih realizirati kako stignem. Svakako je u planu organiziranje škole roditeljstva, dodatni program za žene, završavanje edukacija iz područja konstelacije, komunikacije i još ponešto. Priželjkujem svoj holistički centar za raznovrsne edukacije i život u skladu s dušom – zaključuje ova svestrana učiteljica, edukatorica i poduzetnica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije