FAŠNIČKO LUDILO

MAŠKARE PREUZIMAJU VLAST Kamo na fašnik u Međimurju ovog vikenda?

Ovog vikenda nastavlja se fašničko ludilo u Međimurju. U nastavku donosimo najave fašnika u međimurskim mjestima.

Tradicionalni Fašnik u Nedelišću

Ove subote, 23. veljače u Nedelišću se održava tradicionalni fašnik. Povorka se već tradicionalno formira na Trgu Republike ispred Osnovne škole Nedelišće od 14:30 sati i kreće put MESAP-a u 15 sati. Prolazit će najfrekventnijim ulicama kako bi što veći broj prolaznika i stanovnika mogao uživati u šarenilu fašnika u Nedelišću.

Nakon čitanja optužnice, osude i spaljivanja fašnika, zabava pod maskama će se za sve sudionike nastaviti u sajamskoj dvorani MESAP-a. Pjevat će se i plesati do ranih jutarnjih sati pa stoga nemojte propustiti najveseliju fašničku povorku i zabavu. 

– Dobrodošle su sve maskirane grupe, od najmlađih maškora do pravih karnevalskih grupa i tradicijskih maski, a tijekom večeri birat ćemo i proglasiti najkreativniju fašničku grupu – poručuju iz Nedelišća.

U subotu i nedjelju Kotoripski fašenk

Ovogodišnji tradicionalni Kotoripski fašenk bit će održan tjedan dana ranije nego inače i to u subotu, 23. i nedjelju, 24. veljače. Tako je odlučeno na zajedničkom sastanku načelnika Kotoribe Ljubomira Grgeca i općinskih udruga.

Naime, kako je nositelj organizacije KUD Kotoriba koji je zbog nastupa spriječen organizirati manifestaciju 3. ožujka, dogovor je pao da fašenk bude tjedan dana ranije kao što je bilo i nekada. Za subotu je najavljen dječji fašenk, a organizaciju, kao i svake godine, preuzima Društvo naša djeca. Maskirana povorka u 14 sati kreće ispred Knjižnice i čitaonice prema Stolnoteniskoj dvorani gdje će biti ples i izbor naj maski. 
Nedjelja je rezervirana za veliki fašenk.

Sve će započeti fašenskom povorkom koja će formirati u 14 sati u Sajmišnoj ulici. Maske će po ulicama do Stolnoteniske dvorane pratiti Limena glazba Općine Kotoribe. Usputna stanica bit će im pozornica u centru Kotoribe gdje će se maske predstaviti mještanima. Općina Kotoriba će osigurati kuhano vino, čaj i krafne za maske, ali i mještane. Nakon povorke, uz glazbu i ples birat će najljepše grupne maske za što će Općina također osigurati nagrade.

Budite i ove godine dio Serjojnskog fašnika u Murskom Središću

Turistička zajednica Grada Mursko Središće i Grad Mursko Središće sa velikim zadovoljstvom Vas pozivaju na tradicionalni “Serjojnski fašnik 2019.” koji će se održati u nedjelju, 24. veljače s početkom u 13:30 sati u Murskom Središću.

Fašnička povorka i ovoga puta oživjet će pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost kroz ulice Grada Mursko Središće.

Program fašničke povorke započinje u 13 sati kada kreće okupljanje fašničkih skupina ispred vatrogasnog doma Mursko Središće. Pola sata kasnije krenut će fašnička povorka od vatrogasnog doma, ulicama: Frankopanska, Trg bana J. Jelačića do zgrade dječjeg vrtića, preuzimanje vlasti i ključeva Grada te predstavljanje fašničkih skupina ispred zgrade dječjeg vrtića. 

Po predstavljanju svih fašničkih skupina kod Stare škole će se dodijeliti nagrada za najbolju tradicijsku masku i najbolju fašničku masku te za kraj obred spaljivanja fašnika. Završetak službenog programa predviđen je za 15 sati nakon čega slijedi zabavni program u Pansionu “Ilonka” Mursko Središće. Svim sudionicima osigurano je besplatno jelo (grah s kobasicom), besplatno piće i krafne.

U nedjelju vesela Maškarada po ulicama mjesta i veselica u Domu kulture

Iz Općine Dekanovec javljaju da će se tamošnja Maškarada održati u nedjelju, 24. veljače 2019. godine s početkom u 15 sati.

Okupljanje “kugači” je ispred Doma Kulture Dekanovec u 14:30 sati odakle kreće mimohod kroz naselje. Nakon mimohoda održat će se fašnička veselica u dvorani Doma kulture Dekanovec te će se podijeliti prigodne nagrade. 

– Dođite i kuhano vino popijte, a krafnama se zasladite. Veselimo se vašem dolasku! – poručuju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije