MJESEC MASKI

FOTO Kristina Tot Kaša i Lana Hohnjec svoja umjetnička djela izlažu u čakovečkoj Mundoaki

Dvije međimurske umjetnice pozivaju sve zainteresirane da posjete Mundoaku u Čakovcu i razgledaju njihova umjetnička djela

Na inicijativu voditeljice ugostiteljskog objekta Mundoaka u Čakovcu Suzane Blašković, inače velike štovateljice umjetnosti, u narednih će mjesec dana ambijent restorana dočaravati radovi lokalnih umjetnica.

Od sredine veljače pa do 15. ožujka, povodom mjeseca koji će biti obilježen pokladama, zidove će krasiti prikladne ilustracije i akrili na platnu javnosti već poznatih umjetnica Lane Hohnjec i Kristine Tot Kaše.

Iako ovog puta izlažu umjetnice vrlo različitih karakternih crta i umjetničkih stilova, njihovi se radovi zajedno savršeno uklapaju u prostor Mundoake, stoga vrijedi ‘baciti oko’. Izložba je i ovog puta prodajnog karaktera, a mi donosimo detalje umjetničke poslastice koja očekuje sve posjetitelje.

‘Mračne’ ilustracije vs. jarke boje

Predstavljajući svoje radove, umjetnica Lana Hohnjec iz Strahoninca na svojoj četvrtoj izložbi obuhvaća dvojnosti – ‘mračniju’ fazu koju čine ilustracije s grafičkim fineliner markerima, a koje prikazuju holivudske dive prekrivene tetovažama, dok onu vedriju stranu čini portret Fride Kahlo, apstraktni akrili na platnu manjih dimenzija i digitalne ilustracije za slikovnicu ‘3,2,1 Božić’, koju potpisuje autorica Kristina Štebih.

– Crtam i šaram od malih nogu, a ilustriranjem i slikanjem se ozbiljnije počinjem baviti prije 5 godina. Tada sam počela s ciljem iskušavanja svog talenta, a ljudima se svidio taj ‘cartoony’ stil u kombinaciji s vedrim bojama, kao i razne komične karikature koje sam osmislila. Strpljiva sam u izradi svakog rada i nastojim se zadržati na jednom kolikogod je to potrebno – rekla je Lana.

Izlagala je u Novom Marofu, Koprivnici i Čakovcu, sudjelovala na Špancirfestu, u izradi plakata s udrugama, a surađivala je s meteorologom Zoranom Vakulom te izradila dvije karikature koje su objavljene na HRT-u i web stranici HRT Meteo.

Po zanimanju je magistra primarnog obrazovanja i informatike, a članica je Hrvatskog društva karikaturista i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (ogranak Varaždin) te djeluje pod nazivom Lanchy Bananchy.

Emocijom ispunjena platna

Iako je prošlo tek četiri godine otkad je samouka slikarica Kristina Tot Kaša odlučila uzeti kist u ruke, danas je već dobro poznato lice umjetnosti u Međimurju. Nepoznat joj nije prostor ugostiteljskog objekta Mundoaka Čakovec jer tamo je na poziv voditeljice izlagala već nekoliko puta.

Ovaj mjesec izdvojila je radove koji se također uklapaju u temu maškaranja, a glavni su portreti jarkih boja na platnu velikih dimenzija i nešto mračniji akril sa zanimljivim motivom vrane koji često osvane na njenim umjetničkim djelima.

– Prva pomisao kad promatrač vidi vrane na radovima najčešće je negativna, zato što se smatraju mračnim pticama. One jesu naporne, glasne i kreštave, ali su isto tako vrlo umiljate i privržene ptice, što mogu potvrditi jer i sama brinem o nekoliko jedinki. Moja su djela prepoznatljiva po platnima velikih dimenzija. Smatram da je dobru ideju šteta potrošiti interpretacijom na malim dimenzijama – rekla je Kristina.

Svoj stvaralački izričaj opisuje dinamičnim, a za sebe kaže da je izrazito nestrpljiva i ono što zamisli odmah mora prenijeti na platno jer u protivnom gubi volju za tim projektom i već smišlja drugi. Njezini radovi prikaz su emocija i stanja koje u tom trenutku proživljava, što se iz promatranja djela iščitava i prvim pogledom.

Dvije zanimljive međimurske umjetnice na ovaj način pozivaju sve zainteresirane da posjete Mundoaku u Čakovcu i prouče njihova umjetnička djela. Podsjećamo, izložba traje do petka, 15. ožujka!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije