INOVATIVNA OPERACIJA U SL. BRODU

LIJEČNIK IZ ČAKOVCA Dr. sc. Vedran Velagić vodio tim liječnika kroz inovativnu operaciju liječenja aritmije srca

U slavonskobrodskoj bolnici obavljene su prve operacije liječenja aritmije srca krioablacijom plućnih vena, a tim liječnika kroz postupak je vodio rođeni Čakovčanec Vedran Velagić

U slavonskobrodskoj bolnici ‘Dr. Josip Benčević’ po prvi put u povijesti na Odjelu kardiologije izvedena je inovativna operacija liječenja aritmije srca i to zamrzavanjem plućnih vena. Riječ je o postupku krioablacije koja se provodi korištenjem kriobalona, piše brodportal.hr

Postupkom izolacije plućnih vena lede se ušća plućnih vena i na taj način se sprječava ponovna pojava aritmije kod bolesnika kojima je dijagnosticirana fibrilacija atrija. Prva dva pacijenta uspješno su prošla ovaj postupak, a tim brodskih liječnika predvođenih dr. Katicom Cvitkušić Lukenda, voditeljicom Odjela za kardiologiju, kroz postupak je vodio stručnjak sa zagrebačkog KBC-a ‘Rebro’ dr. sc. Vedran Velagić, rođeni Čakovčanec.

– Slavonskobrodska bolnica jedna je od najbolje rangiranih bolnica iza kliničkih bolničnih centara i to je dokazala i novim postupkom koji će se od sada obavljati. Svemu je prethodio dugotrajan proces pripreme, nabavljena je oprema vrijedna oko 2,5 milijuna kuna, a brodski liječnici prošli su nekoliko ciklusa edukacije. Zahvat otvara novo poglavlje na odjelu kardiologije, istaknula je pročelnica Službe za internističke djelatnosti prof. dr. sc. prim. Blaženka Miškić za brodportal.hr

Nastavak je to usavršavanja u području kardiologije, nakon što je prije 30 godina u Sl. Brodu ugrađen prvi pacemaker, a već godinama brodski liječnici rade značajan iskorak i u području invazivne kardiologije.

U tome im je uvelike pomogao dr. sc. Vedran Velagić. On je 1981. godine rođen u Čakovcu gdje završava osnovnu školu i prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Od 1999. do 2005. studira medicinu na Sveučilištu u Zagrebu te diplomira kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Dio studija provodi na međunarodnoj razmjeni studenata u sveučilišnoj bolnici “dr. Jose Eleuterio Gonzales” u gradu Monterreyu u Meksiku. 

2006. polaže državni ispit za doktora medicine nakon odrađenog pripravničkog staža u KB “Sestre Milosrdnice”. U istoj ustanovi godinu dana radi u svojstvu znanstvenog novaka na Klinici za internu medicinu.

Od kraja 2007. godine zaposlen je na Klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC Zagreb. Početkom 2012. polaže specijalistički ispit iz interne medicine nakon čega započinje subspecijalizaciju iz kardiologije kao odjelni liječnik u Zavodu za intenzivnu kardiološku skrb, aritmije i transplantacijsku kardiologiju. Iste godine dobiva stipendiju “Stevo Julius Visiting Scholar Award” te provodi svoje aritmološko usavršavanje kod velikana svjetske ritmologije – prof. Jalife (bazična znanost) i prof. Morady (klinička aritmologija) u “Centre for Arrhythmia Research, University of Michigan”, Ann Arbor u SAD-u.

2014. dobiva stipendiju Europskog društa za aritmologiju (EHRA advanced EP fellowship) te godinu dana subspecijalizacije iz napredne aritmologije i kateterske ablacije prvodi u sveučilišnoj bolnici u Bruxellesu (UZ Brussel – Vrije Universiteit Brussel) kod prof. Brugade. U ožujku 2016. polaže subspecijalistički ispit iz kardiologije, a u kolovozu 2016. europski subspecijalistički ispit iz aritmologije (elektrofiziologije) te postaje EHRA certificirani elektrofiziolog.

Nakon položenih ispita radi na Odjelu za intervencijsku kardiologiju, elektrofiziologiju i stimulaciju srca gdje se bavi čitavim spektrom intervencijskih zahvata u aritmologiji. Provodi kateterske ablacije (radiofrekventnom i krioenergijom) jednostavnih i kompleksnih aritmija uključujući fibrilaciju atrija i ventrikulsku tahikardiju te se bavi ugradnjom i praćenjem elektrostimulatora, kardioverter-defibrilatora (ICD) i uređaja za srčanu resinkronizaciju (CRT). Osim kliničkog rada, stručni je suradnik u nastavi Medicinskog fakulteta u Zagrebu te je autor i koautor više od 30 znanstvenih publikacija listiranih u Pubmed-u.

Aktivni je član Radne skupine za aritmije i elektrostimulaciju srca Hrvatskog kardiološkog društva, Europskog ritmološkog društva (EHRA) te Europskog društva za akutnu kardiovaskularnu skrb (ACCA). U siječnju 2018. obranio je doktorsku dizertaciju, piše o njemu Poliklinika Arista.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije