GODINE NISU IZGOVOR

BRANKA ODRČIĆ (55) iz Šenkovca izgubila 40 kg: ‘Vježbat ću dok me noge budu nosile!’

- To više nisu samo dobre navike, već je postao i način života koji ću slijediti zbog sebe, ali i svog muža, djece i unuka - kaže vježbačica

Unazad pune četiri godine želja za zdravim načinom života motivirala je 55-godišnju Branku Odrčić iz Šenkovca da potraži pomoć i počne vježbati. Danas Branka ima 40 kilograma manje, trenira svaki dan, radi vježbe težinom vlastitog tijela, a diže i utege kao da joj je 25, a ne 30 godina više.

Jednog nedjeljnog poslijepodneva 2015. godine, prisjeća se Branka, odlučila je uzeti stvari u svoje ruke i potražiti pomoć stručne osobe. Imala je brojne probleme sa zdravljem, prvenstveno bolove u kralježnici, reumatoidni artritis i česte trnce u ekstremitetima.

–  Dobivala sam različite lijekove, no stanje se pogoršavalo. Moje kretanje tada je bilo minimalno i dane sam provodila ležeći u krevetu. Odlučila sam da hitno moram nešto promijeniti u svom životu. Nakon kratkog vremena pronašli smo kontakt trenerice Ivane Posavec, koju sam nazvala u ponedjeljak ujutro, te večeri došla u centar na prvi trening i ostala do sada – rekla je Branka.

U samom početku trenerica Ivana prilagodila je vježbe razini spremnosti Brankinog tijela, stoga je počela sa satovima pilatesa, dok je korak po korak prihvatila i nešto veći izazov – dinamičniji funkcionalan trening koji sada odrađuje svaki dan u tjednu po sat vremena. 

Prve znakove poboljšanja Branka je počela osjećati već nakon nekoliko mjeseci vježbe. Nestali su bolovi u kralježnici, kao i bolovi u zglobovima i prstima, a tablete ne konzumira nešto više od tri godine. 

– Danas je zastupljeno ono pogrešno mišljenje da mladi mogu vježbati, dok to isto ne vrijedi i za starije osobe. Istina je da čovjek koji je redovito aktivan može vježbati do starijih dana, a ljudi koji vježbaju i općenito brinu o svom zdravlju su sretniji. Dokaz tome je upravo naša Brankica koja je posebna po svojoj pozitivnoj vibraciji koju širi, ona je moja motivacija i vjetar u leđa. 

Velika motivacija je i mladim vježbačima koji dolaze na treninge. Dobar je poticaj mlađima kad vide da jedna gospođa u lijepim godinama može sklek, dok oni u dvadesetima ne mogu podići vlastito tijelo – rekla je ponosna trenerica Ivana.

Iz prehrane je izbacila kruh, peciva, kolače i ostale nezdrave namirnice, a upravo je ta promjena uz svakodnevnu vježbu Branki omogućila fizičku i psihičku preobrazbu. Do sada je izgubila više od 40 kilograma, a ima i više samopouzdanja te osmijeh na licu. 

– Sve je u glavi, a moje mentalno zdravlje je uz vježbu puno bolje. To više nisu samo dobre navike, već je postao i način života koji ću slijediti zbog sebe, ali i svog muža, djece i unuka. Sada se povodim izrekom ‘Ako ne brineš o sebi, tada ne možeš brinuti ni za druge’ – rekla je odlučno vježbačica Branka Odrčić kojoj godine nikad neće biti izgovor.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije