BORBA S OVISNOŠĆU

TUŽNA PRIČA Poruka Marije Horvat koja je tragično izgubila sina: ‘Roditelji, zagrlite svoju djecu!’

Njihova poruka roditeljima koji će se naći u sličnoj situaciji je čvrsta: zagrlite svoju djecu, slušajte ih, otvorite oči i priznajte sami sebi da imaju problem, potražite profesionalnu pomoć, educirajte se o problemu i počnite na vrijeme

Velika tragedija dogodila se u srijedu, 6. veljače kad je svoj život oduzeo 22-godišnji Marko Horvat iz Male Subotice. Razgovarali smo s Markovim roditeljima Marijom i Mladenom Horvatom, najčvršćim stijenama osloncima koji su mu uz ostatak obitelji pomagali u borbi s ovisnošću.

Njihova poruka roditeljima koji će se naći u sličnoj situaciji je čvrsta: zagrlite svoju djecu, slušajte ih, otvorite oči i priznajte sami sebi da imaju problem, potražite profesionalnu pomoć, educirajte se o problemu i počnite na vrijeme.

– Marko je bio najmlađi od petero djece, završio je školovanje za CNC operatera, a po završetku srednje škole odmah se zaposlio i bio samostalan. Imala sam najveću prisnost s njim, bili smo povezane duše – Marija započinje razgovor.

U drugom razredu srednje škole Marko je počeo eksperimentirati s porocima. U početku je to bio alkohol, a kasnije i ostale supstance lakih i teških droga. Njegov prvi vapaj za pomoć bio je u 2015. godini kad je roditeljima i obitelji priznao što konzumira.

– Prvo smo zatražili pomoć privatnog psihijatra, no Marko je bio zatvoren i nismo uspjeli doći do srži problema. Prve rezultate poboljšanja pokazivao je nakon razgovora s liječnicom Dianom Uvodić Đurić u Zavodu za javno zdravstvo, koja nas je kasnije uputila na Odjel psihijatrije ŽB Čakovec. 

Nakon toga Marko je poslan u Neuropsihijatrijsku bolnicu Popovača, gdje je na Odjelu za alkoholizam i druge ovisnosti rezultat bio neusporediv s ovim u Čakovcu. Pacijenti su imali grupne razgovore i radne sastanke, animirani su cijeli dan i s njima rade stručne osobe. Uz njihovu pomoć Marku se ponovno vratio onaj osmijeh i stanje se naizgled poboljšalo.

Kući se vratio 7. siječnja ove godine, počeo je biti aktivniji, trčao je, šetali smo zajedno i slagali puzzle, no komunikacija nam je bila zatvorena. Ostavljao nam je pisane poruke, baš kao i taj dan, 6. veljače, kad je napisao da ide u šetnju. Trebao mu je samo jedan korak do izlječenja, no ne znamo zašto je odlučio otići – ispričali su.

Društvu treba promjena

Ovisnosti su globalni problem, a dostupnost sredstava ovisnosti je velika, kako legalnih tako i ilegalnih droga prirodnog ili sintetskog porijekla. Definira se kao kronična, dugotrajna i recidivirajuća bolest što govori o složenosti problema ovisnosti. Kako kaže Marija, u početku nije znala kome se obratiti, koga pitati za savjet i kako pomoći svom sinu, a pomoć nisu odmah pronašli tamo gdje su je tražili.

 – Šamarali su me sa svih strana. Neki od komentara koje sam dobila od stručnih osoba, liječnika bili su: ‘Znate li koliko košta njegovo liječenje? U Americi takve šalju na ulicu da se sami snalaze kako znaju i umiju’, ‘On je punoljetan i to je njegov izbor’ ili ‘Nije li vas sram odlaziti na psihijatriju? Pitajte ih koliko su pacijenata do sad zaista izliječili’.

Ljudima koji se bore s ovisnostima nije nimalo lako, a ne olakšava im društvo koje ih obilježava za vijeke vjekova, izbjegava i osuđuje. Oni nisu gubavci, zašto bismo označavali bolesnu osobu? – rekla je.

Zato danas supružnici Horvat poručuju svima koji se pronađu u sličnoj situaciji da im se slobodno obrate. Također, ističu zahvalnost liječnici Uvodić, kao i liječnicima u Neuropsihijatrijskoj bolnici Popovača koji su u teškim trenucima pomogli Marku.

Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida KBC Zagreb (radi od 0 do 24 sata): 01 2376 335 

Plavi telefon: 01 4833 888

Psihološki centar TESA: 01 4828 888

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije