MLADI I USPJEŠNI

USPJEŠNI MEĐIMURCI Glazbenik i profesor Danijel Oto iz Preloga osvaja svijet klasične glazbe

Danijel Oto, rodom iz Preloga, profesor je klavira i korepeticije u Glazbenoj školi u Varaždinu. Sa svojim je učenicima do sada osvojio 94 državne i međunarodne nagrade, a tek je zagazio u svoje tridesete.

Kada nije na nastavi, redovito nastupa kao solist, komorni glazbenik i korepetitor u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim toga, član je EPTE i Hrvatske glazbene mladeži, a redovito je i član žirija na natjecanjima mladih pijanista diljem Europe. 

Nenadano zanimanje za glazbu

Kako sam kaže, relativno je kasno počeo pokazivati svoje zanimanje za glazbu. S 12 je godina prvi put sjeo za klavir, a kako je sve više vježbao i učio, tako ga je glazba sve više privlačila i postala neizbrisivi dio njega. 

– Nakratko sam učio svirati syntisizer kod prof. Crnčec, na čiji sam nagovor i počeo svirati klavir. Dvije godine kasnije profesorica Pervan odvela me u Glazbenu školu u Varaždin na preslušavanje profesorici Vojvodi koja je usprkos mojem glazbenom talentu bila skeptična hoću li uspjeti doći na tehnički nivo potreban za prijemni ispit u srednju glazbenu školu jer sam tada bio svirao tek dvije godine – govori nam Danijel. 

No uspio je. Uz veliko zalaganje prof. Vojvode i Danijelovo danonoćno vježbanje, upisao se u srednju glazbenu školu. Kako nam kaže, to je za njega bio velik uspjeh jer se na prijemnom ispitu iziskuje visok muzički, tehnički i interpretativni nivo koji je on savladao u manje od tri godine. 

Nakon što je završio školu u klasi profesorice Miljenke Slunjski, jedini logični korak bilo je upisivanje Akademije. 

– Upisao sam Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi pijanista i pedagoga Vladimira Krpana kod kojeg sam i diplomirao 2009. godine najvišim ocjenama. Tijekom i nakon studija usavršavao sam se na brojnim seminarima velikih  pedagoga kao što su N. Flores, F. Scala, K. Krasnitski, E. J. Kim, P. Eicher i mnogi drugi – prisjeća se Danijel. 

Ostvaruje snove uz mlade glazbenike

Ubrzo je počeo raditi u području obrazovanja, a osim toga je i redoviti član žirija na međunarodnim i domaćim natjecanjima mladih pijanista, kao i službeni korepetitor međunarodnih natjecanja (audicije za Hans Gabor Belvedere, Varaždin Woodwind and Brass natjecanje) i raznih seminara.  

Kako njegovi radni dani podrazumijevaju usku suradnju s talentiranim mladim glazbenicima, vjeruje da im najviše može pomoći ako svakome od njih pristupi individualno. 

– Smatram da je to ključni korak u umjetničkom razvoju svakog mladog glazbenika. Uz puno razgovora, poticanja kreativnosti, slušanja, razmišljanja, uvažavanja njihovog mišljenja, poticanja mašte te razvijanja u tehničkom i motoričkom aspektu, postepeno ih možemo uvoditi u svijet klasične glazbe koji je često smatran apstraktnim u tim mladim  godinama – pojašnjava profesor. 

Sav se taj trud itekako isplatio jer je u deset godina rada sa svojim učenicima osvojio 94 nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. 

– Svaki uspjeh mojih učenika je i moj uspjeh. Iza svakog tog rezultata stoji izrazito puno zajedničkog truda i vremena. No, ipak sam najponosniji kad učenici iz moje klase upisuju akademije u Hrvatskoj ili inozemstvu, tim više što su upisne kvote vrlo male te se na prijemnim ispitima traži visok nivo znanja i vještina. Kada u učeniku vidiš ljubav prema glazbi, to je najveća motivacija za daljnji rad– ističe. 

I nakon stotina koncerata, mala doza zdrave treme uvijek je prisutna

Kada pak ne nastupa sa svojim učenicima, ovaj vrsni glazbenik nastupa kao solist i komorni glazbenik na koncertima diljem Europe, a redovito se odaziva i humanitarnim koncertima. Kako je na pozornici vrlo često, tako je imao i priliku surađivati s brojnim vrsnim glazbenicima, a najveći među njima je danski trombonist Carsten Svanberg.

Ipak, u posebnom sjećanju ostalo mu je nekoliko srcu vrlo dragih koncerata. 

–  Povodom 190. godišnjice Glazbene škole u Varaždinu održao sam koncert s kolegom profesorom Danijelom Ljubićem ispred pune koncertne dvorane. Jednako tako pamtim i koncerte u Kaisersaal u Beču, Beogradskom pozorištu, dvorani Univerze u Ljubljani, Hrvatskom glazbenom zavodu, Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku i Varaždinu i slično – prisjeća se. 

Unatoč velikom broju održanih koncerata u dosadašnjoj karijeri, priznaje da je ipak uvijek prisutna određena količina treme. 

–  Kada si na pozornici, izložen si kritici koja sama po sebi donosi određenu vrstu stresa. Osim toga, imaš odgovornost prema publici i prema sebi, a tu su i brojni drugi faktori poput toga koliko si izvježbao program, jesi li odmoren, psihički pripremljen i slično. 

Promovira glazbenu ponudu Hrvatske u inozemstvu

No da je njegov trud i talent prepoznat i daleko izvan granica Hrvatske, kao i drugih naših glazbenika poput Blanke Tkalčić, pokazuje i njihov nedavni posjet švicarskom gradu St. Gallenu. 

 – Blanka Tkalčić, predstavnici Grada Varaždina, Turističke zajednice, Koncertnog ureda Varaždin,  ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu i ja promovirali smo turističku i glazbenu ponudu Hrvatske, Varaždina i manifestaciju Barokne večeri na čijem su prošlogodišnjem otvorenju bili prisutni visoki uzvanici iz cijelog svijeta – kaže. 

Na putu do St. Gallena stali su na primanju kod gradonačelnika grada Ravensburga s kojim Glazbena škola Varaždin uspješno surađuje dugi niz godina. 

– Prošlog proljeća stotinjak učenika naše Škole zajedno s učenicima njihove Glazbene škole održalo je veliki koncert u ravensburškoj katedrali, a tjedan dana kasnije isti je koncert održan na glavnom trgu u Varaždinu. Svečani prijem kod gradonačelnika je održan u znak zahvalnosti te dogovora oko suradnje za 2021. godinu – pojašnjava nam Danijel. 

U svojim ispunjenim radnim danima i brojnim putovanjima pokušava naći i vremena za odlaske u kazalište, koncerte, izložbe, privatna putovanja ili planinarenje. Kako kaže, nastoji što je bolje moguće uskladiti privatni i poslovni život i naprosto živjeti punim plućima. 

Kada se pak osvrne na daljnje poslovne planove, smjer je jasan. 

–  Prije svega, i dalje se namjeravam truditi i pronalaziti motivaciju u glazbi, svojim učenicima, kolegama i prijateljima, raditi na sebi, učiti, te na taj način biti još bolji i kvalitetniji profesor i čovjek – zaključuje talentirani Danijel Oto. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije