IZBORNA SKUPŠTINA

LIMENA GLAZBA OPĆINE KOTORIBA Vinko Horvat i dalje predsjednik

Novi-stari predsjednik je svojim entuzijazmom pokrenuo rad glazbe. I danas, unatoč evidentnim teškoćama, čini velike napore da glazba učvrsti svoje temelje. Nije mu lako...

U subotu, 19. veljače u prostorijama KUD Kotoriba su članovi Limene glazbe Općine Kotoriba održali svoju izbornu skupštinu. Njihova prva tijela formirana su 15.3.2014., a za predsjednika je tada izabran Vinko Horvat, čovjek koji je živio i živi tu vrstu glazbe, kulturni zanesenjak poznat po svojem kulturnom djelovanju diljem Lijepe Naše i van njenih granica.

Čovjek je ugradio sebe, u formiranje i početak stabilnog djelovanja utkao gotovo punih šest godina, premda, kako je na skupštini rekao, nije to još uvijek ono što je Vinko počeo sanjati još 2005. godine kada je iznio ideju o formiranju glazbe ondašnjem predsjedniku DVD Kotoriba koji za to, kao niti DVD, za to nisu iskazali interes.

Kao općinski vijećnik s idejom je izašao pred Općinsko vijeće Kotoribe 2007. godine, no ni ona garnitura općinske vlasti i različite političke opcije ideju nisu ozbiljnije prihvatili.

– Dogodilo se to 2013. godine kada je ondašnja, a i sadašnja, vladajuća politička garnitura prihvatila moju ideju, a za što posebno zahvaljujem ondašnjem i sadašnjem načelniku Općine Ljubomiru Grgecu. Općinsko vijeće je te godine donijelo odluku o dodjeli 60.000 kuna inicijalnih sredstava za naš početni rad – istaknuo je Horvat u svom izlaganju, a iznoseći genezu nastajanja glazbe.

Spomenuo je tu i Snježanu Matoš prof., ravnateljicu OŠ Jože Horvata Kotoriba, i Klaudiju Vidović, prof., koja predaje glazbenu kulturu u toj školi, a koje su mu u nekoliko navrata priskakale u pomoć u animaciji djece, a što nije bilo lako, pa je datumski istaknuo nekoliko pokušaja formalnog formiranja, no uvijek su neke prepreke stale na put. 

Kroz sve te napore 2014. godine kupljeni su prvi instrumenti za što je u startu izdvojeno 120.000 kuna općinskog novca, a prva proba s instrumentima, čemu je prethodila teoretska nastava, održana je 23. prosinca 2014. godine. Sve te godine uz Vinka je bio Beličanac Stjepan Taradi-Utek, sinonim limene glazbe Hrvatske, a on je i danas ovdje kao stručni učitelj, ali i potpora Vinku u svim njegovim nastojanjima da mladi ‘glazbenjaci’ dobiju čvrsti oslonac.

U iznošenju 4-godišnje geneze Horvat je bio izuzetno kritičan, ne imenujući ljude ponaosob, prema gotovo nikakvom radu izvršnih tijela udruge.

– Sve se je odvijalo stihijski pa smo gotovo sve probleme prevladavali u suradnji s roditeljima i glazbenicima – većinom djece, gdje posebno moram, u mnogim segmentima, istaknuti angažman Antuna Horvata, a pri čemu su nam nerijetko u pomoć priskakali puhači Belice pa se svima njima zahvaljujem – podvukao je.

Istaknuo je Horvat i nestabilnost u sastavu glazbe, odnosno više odlazaka nego dolazaka u nju pa je apostrofirao problem nemasovnosti kazavši kako je osnovni problem toga sada već izostala suradnja s mjesnom osnovno školom koja bi morala djelovati na roditelje. U tome ne vidi neku sutrašnjicu…

Vjerovao je kako će na skup doći profesorice koje su mu inicijalno pomagale, no to se nije dogodilo!?

– Unatoč svemu iznijetome, u blažem obliku, stvorila se jedna stabilna jezgra koja je tu i koja djeluje, a zahvaljujući još uvijek potrebnoj ispomoći iz Belice, a raduje i započeta suradnja s Puhačkim orkestrom Općine Donja Dubrava. Horvat je izlaganje završio riječima: – Ipak ta mala ‘mužika’ dobiva priznanja i pohvale gdje nastupa. Hvale je oni koji je trebaju, a hvale je i stručnjaci.

Stručni voditelj je u svom izvješću rekao kako su lani održane 102 probe dodajući i one dodatne, izvan orkestra, a što je rezultiralo s lanjskih 10 nastupa, od kojih su tri bila izvan Kotoribe, na zadovoljstvo onih kojima su se predstavili. Kako dalje?

Horvat je kazao kako omasovljenje mora biti primarno, a potom proširenje repertoara. Planira se suradnja s mjesnim KUD-om kroz neki od projekata. Planiraju se gostovanja u zemlji i inozemstvu, ali se planira i gostoprimstvo neke od prijateljskih puhačkih glazbi. Prema planu, namjeravaju za ulazak u njihove redove, animirati članstvo ostalih udruga jer sigurno među njima postoje zainteresirani za ovu vrstu afirmacije.

Da bi se to, i još dosta toga nespomenutog, jamčit će novo vodstvo u koje su ušli: Vinko Horvat, predsjednik, Zlatko Sabol, dopredsjednik, Dražen Hederić, tajnik, Mirela Jesenović, blagajnica, Karlo Solomun, Antun Horvat i Kristijan Karloci. Od Općine su za svoj rad na godišnjoj razini dobili 75.000 kuna, a što očekuju i ove godine, a to je, prema predsjedniku, minimalni iznos za minimalne potrebe.

Skup su pozdravili predstavnici prijateljske glazbe iz Belice koji su rekli kako oni nemaju problema s dolaskom mladih, navevši kako je lani iz mjesne škole među njih došlo 22 učenika. Bio je tu i općinski načelnik Ljubomir Grgec koji im je dao vjetar u leđa riječima: – Sve dok ću ja biti na čelu Općine ne morate brinuti za financije i kupnju instrumenata. Pokušajte ‘preživjeti’ sa sredstvima za redovitu djelatnost – kazao je te dodao kako im želi što brže omasovljenje.

Osim glazbenika, skupu su prisustvovali predstavnici nekih mjesnih udruga te roditelji svirača, najvjerniji članovi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije