RAK VRATA MATERNICE

FOTO Dan mimoza u Čakovcu: Građani u velikom broju podržali ovu humanitarnu akciju

Karcinom vrata maternice specifična je vrsta raka od kojeg obolijevaju žene srednje životne dobi, između 40 i 55 godine živote. To su žene koje su aktivne u obitelji i na poslu

Već se tradicionalno u ovo doba godine čakovečkim Trgom Republike širi miris simbola nježnosti i simbola Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice – mimoza. 

>> Dan mimoza u Čakovcu

Prodajom upravo tog cvijeta Klub žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora ‘Vita’ zajedno sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec i Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije ove subote, 19. siječnja obilježili su 12. po redu Dan Mimoza, koji je Hrvatski sabor proglasio Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

Karcinom vrata maternice specifična je vrsta raka od kojeg obolijevaju žene srednje životne dobi, između 40 i 55 godine živote. To su žene koje su aktivne u obitelji i na poslu. Specifičan je i po tome što se zna uzrok – infekcija humanim papiloma virusom.

– U borbi protiv raka vrata maternice postoje dva efikasna oruđa – cjepivo protiv HPV-a i ginekološki pregled s PAPA testom koji otkriva infekciju i njezinu posljedicu – naglasila je doktorica Suzana Tarandek-Strnad.

Organizatorima su se u akciji priključili i zdravstveni djelatnici Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja Čakovec i primarnih ginekoloških ordinacija te ordinacija obiteljske medicine, kao i učenici Srednje škole Čakovec.

Građanima su ponudili grančice mimoza čijom se simbolikom nastoji senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice, a pripremili su edukativne materijale i uvijek dobrodošao savjet.

Kupnjom mimoza podršku akciji dali su čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač sa zamjenicima Mariom Medvedom i Zoranom Vidovićem, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman, kao i pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

Financijska sredstva prikupljena tijekom ovogodišnjeg Dana mimoza u Međimurju namijenit će se kupnji aparata za mjerenje ugljičnoga monoksida u izdahnutom zraku koji se smatra iznimno snažnim motivacijskim alatom za prestanak pušenja. 

– Akcijom je prikupljeno je 11.820 kuna. Zahvaljujemo svim građanima koji su podržali našu akciju unatoč hladnoći! – poručuju organizatori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije