DRUŠTVO JOSIP BROZ TITO

FOTO Mursko Središće: Održali godišnji skup bez spominjanja Tita

Na skupu je mr. sc. Zvonko Golub ukazao na struje desnice koje opasno prijete hrvatskoj demokraciji. - 'Desničarenje', pogotovo među mladima, se događa jer nemaju prave informacije o našoj prošlosti, a to je samo zato jer se proučavanje prošlosti ne prepušta povjesničarima - rekao je Golub.

Članovi Društva Josip Broz Tito Međimurje – Ogranak Mursko Središće u petak (18. siječnja) su održali svoj osmi godišnji skup na kojem je istaknuto kako raduje činjenica da je u društvu od pet inicijalnih danas čak četrdesetak članova.

Skup je održan u dostojanstvenoj atmosferi gdje predsjednik Ogranka Valent Tuksar istaknuto kako su njihovi primarni ciljevi aktivnosti i djelovanja u cijelosti realizirani. Posebno je istaknuta pohvala omasovljenju Ogranka. Prisustvovali su na obilježavanju svih značajnijih događaja iz antifašističke prošlosti, a također i iz novije prošlosti. Radili su na širenju kulturne baštine, organizirali su posjete spomenicima, a nije izostalo ono najprimarnije, a to je razvijanje prijateljstva i solidarnosti među članovima putem izleta i druženja.

Uz to, istaknuo je Tuksar, Ogranak je bio dionikom realizacije svih gradskih događanja i manifestacija. Za sve to primili su pohvale Vladimira Dobranića, predsjednika Gradske organizacije SDP-a, kao i njihovih gostiju iz Čakovca, Svetog Juraja u Trnju, Ivanovca. Posebno su pohvaljeni članovi Ogranka iz Selnice koji su se nedavno oformili uz potporu prijatelja iz Murskog Središća.

Gost skupa mr.sc. Zvonko Golub, prvi čovjek antifašista Međimurske županije, u svom je podužem izlaganju naglasio sve prisutnije ‘desničarenje’ u RH okrivivši HDZ kako to zatvorenih očiju promatra, a ilustriravši to prošlogodišnjim događanjima u Jasenovcu. Osvrnuo se je i na Bleiburg kazavši kako nam Austrijanci moraju dijeliti lekcije kako se treba ponašati na memorijalnim skupovima i to u drugoj državi, a dok su antifašisti htjeli obilježiti obljetnice legendarnih bitaka na Sutjesci i Neretvi, Hrvatski sabor nije želio prihvatiti pokroviteljstvo pravdajući se kako to ne mogu učiniti u drugim državama.

– ‘Desničarenje’, pogotovo među mladima, se događa jer nemaju prave informacije o našoj prošlosti, a to je samo zato jer se proučavanje prošlosti ne prepušta povjesničarima – rekao je Golub. Skup su pozdravile gošće iz gradskog Društva žena koje su istaknule kako dobro surađuju sa svima u gradu pa tako i sa ovim Ogrankom. Dekoracija dvorane bila je fotografija Josipa Broza Tita, a čije ime se nije niti u jednom trenutku spominjalo.

Predsjednik Ogranka, ujedno i Društva na županijskoj razini, izrazio je žaljenje što se skupu nije odazvao, uredno pozvan, Mladen Novak, predsjednik Županijske organizacije SDP-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije