VINCEKOVO U MEĐIMURJU

PO MEĐIMURSKIM BREGIMA Donosimo pregled organiziranih Vincekovih pohoda

Počevši od večeras pa kroz cijeli vikend i dalje do 22. siječnja cijelo gornje Međimurje je u znaku Vincekova i pohoda njemu u čast i na diku

Prvi, u organizaciji Turističke zajednice Općine Štrigova je na redu sutra, u subotu od 10 sati ujutro u Štrigovi, a vodi kroz najljepši vinogradarski kraj po obroncima međimurske vinske metropole sa ciljem u kultnom Cultu. U nedjelju su na rasporedu dva pohoda, a prvi u organizaciji Planinarskog društva Bundek iz Murskog Središća kreće u jutarnjim satima iz Toplica Sveti Martin i vodi zanimljivim krajobrazom preko šuma, vinograda, udolina i polja u najsjeverniji hrvatski grad na obali Mure. Organiziraju se još i Vincekov pohod kod Kermana u subotu, kao i Vincekovo u Donjoj Dubravi u nedjelju, a u nastavku donosimo više detalja.

Točno u 14 sati, dakle u nedjelju započinje Vincekov pohod iz središta Svetog Martina na Muri, kojeg organizira Hrvatsko kulturno umjetničko društvo ‘Sveti Martin’ s ciljem na kultnom i povijesnom Vencu u župnom vinogradu.

Nikakvi nevemenski uvjeti nisu na putu pohodima, kažu organizatori, a sva tri pohoda završavaju zabavno-glazbenim i degustacijskim svečanostima. Doznajemo kako je iz cijle Hrvatske i nekoliko drugih država na pohode stigao velik broj ljudi koji su popunili gotovo sve smještajne prostore od apartmana, seoskog turizma, peko bungalova do hotela, što znači kako će tijekom Vincekovog vikenda u Međimurju boraviti nekoliko stotina gostiju, a na samim pohodima sudjelovati će više tisuća zaljubljenika u međimurske prirodne ljepote i fantastična vina, bez kojeg smisao Vincekovoga ne bi niti postojao.

Glavni ljudi, vjerujemo spektakla po međimurskom vinogorju Josip Mikec, Sonja Vršić i Dražen Crnčec s radošću očekuju i dočekuju sve sudionike, a svi koji još promišljaju ići ili ne ići, neka se prepuste realnosti. A ona je: Svakako ići i biti sudionik događaja kojemu je smisao i cilj druženje, upoznavanje ljudi, krajobraza i degustiranje najboljih hrvatskih vina, tamo gdje ona nastaju. Ne treba mudrovati niti nazivati, već jednostavno doći na polazišta, koja su tradicionalno romantična.

Podsjećamo, blagdan Svetog Vinka đakona i mučenika, kojemu je sve ovo u biti posvećeno, je u utorak 22. siječnja i koliko nam je poznato i onda će biti vinskih svečanosti po međimurskim klijetima.

U nastavku donosimo detaljan program Vincekovih pohoda u Međimurju

Prekrasni štrigovski bregi i još bolja štrigovska kapljica pozivaju vas na 11. Vincekovo po štrigovskim bregima u subotu 19. siječnja 2019. Staza je prekrasna i opet ćemo upoznati skrivene kutke prelijepog štrigovskog kraja.

Od starta pa do cilja uveseljavat će nas već poznati “Vincek band” a na svim točkama nas čeka osvježenje i prijazni domaćini. Na tradiciju i stare navade nismo zaboravili pa ćemo svi zajedno kod svakog nam domaćina orezati vinovu lozu, a s time i najaviti početak radova u vinogradu. 

– Prodaja bonova kreće u 9 sati u centru Štrigove, a u 10 krećemo prema prvim domaćinima na vinskoj cesti. Ove godine krećemo na dosad neotkrivenu stazu koja će vas zasigurno iznenaditi te ćemo posjetiti vrijedne domaćine vinske ceste koji vas s nestrpljenjem očekuju te će za vas pripremiti kuhano vino, čaj i još ponešto. Završetak je u Caffe baru Kult – kažu iz Turističke zajednice Općine Štrigova. – Sa sobom ponesite dobre cipele, toplu odjeću i puno dobre volje – poručuju za kraj.

Tradicionalni pohod u župni vinograd u Svetom Martinu na Muri

Proizvodnja grožđa, a time i vina jedna je od najvažnijih poljoprivrednih proizvodnji u Međimuraca. Pitomi krajolik međimurskih bregi preplavljen je vinogradima i mnogobrojnim klijetima. Ljubav prema lozi toliko je raširena da gotovo svaki domaćin i u nizinskom dijelu uz kuću ima bar “brajde”. Velik je broj onih, koji uživaju ili žive od tog plemenitog napitka, a koji će nakon što su proslavili imendan svetog Martina dostojno obilježiti i dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara.

Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja “službeni” početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze – sokovi će, znači, ubrzo poteći trsom. Obično si tog dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu! Vinogradari će na Vinkovo krenuti u “gorice” i prigodnim ceremonijalom zaželjeti da ovogodišnja berba bude uspješna.

Tradicionalno u organizaciji Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Sveti Martin” održava se pohod u župni vinograd. Okupljanje i pohod kreće iz centra Svetog Martina na Muri, da bi nakon otprilike sat vremena pješačenja stigli u župni vinograd gdje se održava tradicionalni obred uz stihove pučke pjesme “Trsek moj zbudi se” te kuhano vino, čaj i domaće kobasice s domaćim kruhom.

Ovogodišnji Vincekov pohod u Svetom Martinu na Muri održat će se u nedjelju, 20. siječnja. Okupljanje je u 13:30 sati u centru Svetog Martina na Muri, a pokret oko 14 sati. Dolazak u župni vinograd planira se između 14:45 i 15 sati.

Pridružite se tradicionalnom pohodu ‘Vincekovo kod Kermana’! 

U subotu, 19. siječnja na startu kod Društvenog doma u Macincu, domaćini – članovi Udruge ‘Maxenca’ će poslužiti domaću slaninu, kobasice, kolače i ostale specijalitete kako bi u 9:30 sati svi imali dovoljno energije za pokret ‘v brege’. 

U Macincu je predviđeno okupljanje oko 9 sati te preuzimanje bonova za hranu i piće. Sudionici će pješačiti 11 kilometara od Macinca do cilja u Vinskoj kući Kerman u Svetom Urbanu pa će prva pauza i okrjepa dobro doći u Badličanu kraj nogometnog igrališta.

Kad Vincekovi prijatelji oko 12:30 sati stignu do Vinske kuće Kerman sve će biti spremno za pravi obrok i tekuće osvježenje uz živu glazbu, tradicionalnu ceremoniju i spremnost za malo plesa. Za sve sudionike organiziran je i besplatan povratak autobusom nazad do Macinca.

Tradicionalni Bundekov pohod

Planinarsko društvo Bundek poziva na tradicionalni zimski 21. po redu Vincekov pohod, koji će se održati u nedjelju, 20. siječnja. Pohod organiziraju po međimurskim bregima i to po svakom vremenu s ciljem da obilježe Dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara.

Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja ‘službeni’ početak vegetativnog ciklusa vinove loze i obično si toga dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu. Godine 2010., 2016. i 2018. je Hrvatski planinarski savez proglasio ovaj pohod najboljom planinarskom akcijom u Hrvatskoj te su za organizaciju Vincekovog pohoda primili godišnju nagradu.

Pozivaju sve da im se pridruže na pohodu po vinorodnim brežuljcima. Petnaestak kilometara lako se prijeđe za 4-5 sati kraj mnogih stajanki i odmorišta. Put započinje u Toplicama Sv. Martin i nastavlja se preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka, Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka, Baloga i Bundeka. Nakon nekoliko usputnih stajanki u bregovitom dijelu, kreće se ravničarskim dijelom prema Murskom Središću, najsjevernijem hrvatskom gradu.

Start je između 8 i 9 sati u Toplicama Sv. Martin, a cilj u sportskoj dvorani u Murskom Središću, gdje vas očekuje ugostiteljska ponuda hrane i pića. Za one koji dolaze osobnim prijevozom organizirani su besplatni autobusi iz Murskog Središća i voze od 7:10 sati do 8:45 sati. Stajanku u Murskom Središću priprema Tursitička zajednica Grada Mursko Središće.

Startnina iznosi 15 kuna, a za djecu je nema. U cijenu je uračunat autobusni prijevoz iz M. Središća, hrana i piće na startu (listić startnine služi za dokaz kojim se dobiva pečat u kartončiću Vinckovog pohoda). Svaki sudionik za 10., 15. ili 20. Vincekov pohod dobiva nagradu.

– Molimo vodiče skupina da na startu kod info-punkta prijave svoje društvo i preuzmu kontakt brojeve domaćih vodiča ili HGSS službe u slučaju potrebe – poručuju iz PD Bundek.

Vincekovo u Donjoj Dubravi

– Dan svetog Vinka, zaštitnika vinograda – Vincekovo, ove će godine vinogradari Orešca i Mrtvičke proslaviti 20. siječnja 2019., u Orešcu u Ropačkoj koči. Ceremonija Vincekovoga po dobrom starom horvackom običaju i po starim regulama biškupa počinje u 14 sati – stoji u pozivu kojeg je, vlasnicima vinograda u dijelovima Orešec i Mrtvička, poslao Antun Benko, idejni začetnik svih vinskih fešti u ovom vinorodnom dijelu k.o. Donja Dubrava. Ističe, kako staroj dobroj navadi mogu nazočiti i ostali zainteresirani.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije