U RANIM TRIDESETIMA

IZNIMAN USPJEH Matija Varga iz Murskog Središća postao je docent na Sveučilištu Sjever!

Matiju pamtimo kao osobu s tri završena fakulteta, doktoratom i brojnim drugim ostvarenjima. Ovih dana postigao je još jedan veliki uspjeh

Matije Varge sjećamo se kao pojedinca koji je završio tri fakulteta, stekao doktorat, osnovao Udrugu financijsko-informatičkih stručnjaka Međimurja. Ovaj profesor u Graditeljskoj školi, autor brojnih znanstvenih i stručnih radova te predavača na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilištu Sjever ovih je dana svome životopisu pridodao još jedan uspjeh – stekao je zvanje docenta na Sveučilištu Sjever u svojim ranim tridesetima.

Kako nam je sam pojasnio, oduvijek ga je u daljnjem napredovanju motivirala želja za otkrivanjem novih znanstvenih spoznaja u području u kojem radi –informacijskoj i komunikacijskoj znanosti. Put do dobivanja docenture tekao je od stjecanja zvanja magistra informatike, sveučilišnog specijalista menadžmenta poslovnih sustava, završetka pedagoško-psihološke naobrazbe koja mu je bila nužna za rad u području obrazovanja, pa sve do asistenta, doktora znanosti i predavača za znanstveno područje društvenih znanosti, polje informacijske i komunikacijske znanosti, grana informacijski sustavi i informatologija.

>> DR. SC. MATIJA VARGA priprema učenike i studente za tržište rada 21. stoljeća

Idući logični korak bilo je daljnje usavršavanje i predani rad kako bi stekao docenturu, a upravo mu se ta velika želja i ostvarila.

– U znanstveno-nastavno zvanje docenta izabran sam jer ispunjavam uvjete iz Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, te opće uvjete i sljedeće uvjete: u suradničkom sam i nastavnom zvanju, računajući razdoblje od pet godina prije datuma pokretanja izbora te sam sudjelovao u izvođenju nastave na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilištu Sjever s više od devedeset sati norme. Također sam bio sumentor studentima, te sam pomogao studentima preddiplomskih/diplomskih studija pri izradi završnih/diplomskih radova. Bio sam autor i koautor prezentiranih (više) radova na znanstvenim skupovima – pojašnjava nam Varga.

No da bi ostvario spomenuti uspjeh, trebao je zadovoljiti i uvjete rektorskog zbora te održati i nastupno predavanje na temu “Modeliranje i izgradnja informacijskih sustava u poslovanju s osvrtom na fazu izrade programske aplikacije”.

Nezamjenjiva podrška kolega i obitelji

U čitavom procesu pripreme imao je bezrezervnu podršku kolega.

– Zahvaljujem svim profesorima koji su mi omogućili da predajem na kolegijima te dekanima i rektoru koji su sklopili ugovore sa mnom kako bih imao određenu normu sati, koja je isto preduvjet za stjecanje docenture. Osim toga, prilikom izrade pisanja stručnih i znanstvenih članaka, na sveučilištima sam surađivao s izvrsnim profesorima i zato im od srca hvala – ističe docent Varga.

Kako je čitavo vrijeme radio u podržavajućoj radnoj okolini, njegovi kolege izrazili su veliko zadovoljstvo time što je postao docent.

– Svi su mi čestitali te, dakako, nisu izostali ni prijatelji i obitelj koja mi je u svemu ovome oduvijek bila najveća potpora i motivacija. Spomenuli su da sam, s obzirom na objavljene radove i angažman, zavrijedio docenturu – kaže.

I samom Matiji ovakvo priznanje puno znači.

– Sve ovo dokaz je da se baš uvijek isplati mukotrpno raditi. Sve će vam se to vratiti u obliku druge dodane vrijednosti. Vrlo često znam reći svojim učenicima i studentima: ‘Radite, završite što više studija ili se dodatno usavršavajte izvan toga. Sve će vam se to jednog dana isplatiti.’ Tako je bilo i u mojem slučaju – govori nam doc. dr. sc. Varga.

Docentura mu otvara i brojne nove mogućnosti za daljnji rad, a već ima u planu i nova usavršavanja.

– Svakako se sada otvaraju nove mogućnosti i prilike. Koje će to biti, ovisi o fakultetima i sveučilištima na kojima radim. Ono što sa sigurnošću mogu reći jest da mi je do sada svako stečeno zvanje omogućilo posao i izvrstan rad. Radim već više od deset godina u školstvu i osam godina na fakultetima, no tu nije kraj. Želim i dalje davati svoj doprinos i napredovati. Volio bih postati i viši znanstveni suradnik, a potom i izvanredni profesor. U konačnici, izvršavat ću svoje obaveze najbolje što mogu, a ostalo će doći već samo po sebi – zaključuje doc. dr. sc. Matija Varga iz Murskog Središća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije