U NOVIM IZAZOVIMA

FOTO Unikatna djela Međimurca Tomislava Horvata zajedno već broje pola milijuna šibica

Ovaj zaljubljenik u povijest umjetnosti trenutno radi na skulpturi koju naziva ‘Stvoritelj’. Njom će uprizoriti renesansnog velikana Michelangela u procesu izrade remek-djela kiparstva - Davida. Projekt je to u koji je već sada uložio 125 tisuća šibica

‘Dosljedna minucioznost rada, velika količina uloženog truda i bezgranični potencijal’ riječi su Pulskog akademskog umjetnika i člana žirija Bojana Šumonje, kojima je na prošlogodišnjoj izložbi ‘Pro futra’ u Poreču opisao stvaralaštvo takozvanog ‘umjetnika šibica’ – Tomislava Horvata iz Domašinca. 

Tom je izjavom ujedno obrazložio zašto je upravo Tomislavova skulptura osvojila prvo mjesto u konkurenciji 56 autora s više od 100 radova. Naime, tada se 29-godišnji Međimurac natjecao s radom ‘Očajnik’, skulpturom čovjeka u prirodnoj veličini izrađenom od čak 54 tisuće šibica.

Sva njegova djela zajedno sadrže oko pola milijuna šibica

Svojim unikatnim djelima oduševio je posjetitelje spomenute izložbe u Poreču, baš kao i one u Zagrebu, Čakovcu i Prelogu, gdje ih je u zadnjih nekoliko godina imao priliku prezentirati široj javnosti. Do ovog je dana autor 20-ak maketa i tri skulpture u prirodnoj veličini svevremenskih velikana koje zajedno broje skoro pola milijuna šibica.

– S obzirom na to da su šibice lako dostupan, a opet nešto drugačiji medij, počeo sam izrađivati imaginarne građevine, a nakon toga i skulpture u prirodnoj veličini. Moja prva skulptura bila je zapravo pilot-projekt, odnosno prva skulptura od šibica u svijetu. Taj je prijelaz zaista bio velik izazov za mene – prisjeća se umjetnik. 

Kako kaže, tada su javnosti bile poznate makete od šibica, ali ne i skulpture, stoga je bio primoran izmisliti novi termin. Vlastitu tehniku nazvao je ‘mozaik-skulpturizam’, a predan joj je već dvanaestu godinu za redom.

Česti su bili trenuci u kojima je poželio odustati, no zna da je to normalan dio dugotrajnog procesa. Kako kaže, sama činjenica da je u nečemu jedinstven daje nevjerojatnu motivaciju i snagu za daljnji rad. Veliku podršku pruža mu njegova obitelj kao i supruga Klaudija Horvat.

Motivi vođeni umjetničkim djelovanjem samih likova 

Izrada prve skulpture u prirodnoj veličini trajala je 19 mjeseci i napravljena je po uzoru na filmsku trilogiju ‘Kum’. Skulpturu utjelovljuje slavni Al Pacino, a sadrži 117 tisuća šibica. Druga skulptura bila je nešto veći pothvat, ‘Pijanistu’ po uzoru na bezvremenskog Mozarta radio je dvije i pol godine, a broji čak 210 tisuća šibica. 

– Ova tehnika zahtijeva upornost, volju i dobru organizaciju vremena. Iako je prva pomisao da ovakav hobi iziskuje puno strpljenja i osobu koja je ima, kod mene se to manifestira malo drugačije. Oduvijek sam bio nestrpljive prirode pa tako već pri kraju djela na kojem radim počinjem razmišljati o sljedećem – rekao je Tomislav, koji uz smijeh priča kako u lokalnoj trgovini već znaju kad treba pripremiti veliku količinu šibica.

Također, dodaje kako umjetnosti razvijamo kritičko mišljenje, bilo ono pozitivno ili negativno. Tako se ideja za pobjedničku skulpturu ‘Očajnik’ javila 2016. godine kao plod zapažanja masovnog odlaska stanovništva iz Hrvatske. Među onima koji su se odlučili na takav korak su i njegovi dugogodišnji prijatelji, a time je osjetio potrebu vizualno dočarati osjećaje čovjeka koji mora napustiti svoj dom i obitelj. 

– Od raznih pravaca umjetnosti možemo učiti o vremenu iz kojeg potječu, stoga sam odlučio upriličiti temu koja je tada obilježila razdoblje, a to je iseljenje stanovništva koje traje još i danas. ‘Očajnik’ je u mom viđenju spomenik trenutnog vremena.

Planovi i vizije koje ima doista dokazuju predanost umjetnosti

Ovaj zaljubljenik u povijest umjetnosti trenutno radi na skulpturi koju naziva ‘Stvoritelj’. Njom će uprizoriti renesansnog velikana Michelangela u procesu izrade remek-djela kiparstva – Davida. Projekt je to u koji je već sada uložio 125 tisuća šibica. 

– To je skulptura koju već godinu dana vidim kao gotov produkt u svojoj glavi, a kad čovjek ima jasnu ideju i viziju, onda može napraviti gotovo sve. Visina cijele skulpture bit će 517 centimetara, stoga je radim u dijelovima. Nikad nisam odredio rok do kojeg djelo mora biti gotovo, ali pretpostavljam da će zadnja šibica popuniti skulpturu krajem 2020. godine – rekao je Tomislav i ponosno stao pored nedovršenog dijela skulpture, koji je već sada skoro viši od njega. 

U 2019. godini planira ostvariti tri izložbe od kojih je sljedeća samostalna 22. veljače u zagrebačkom Centru Knap.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije