POSJETI KOJI RADUJU

TRADICIJA SE NASTAVLJA Zlata Siladi (97) i Luka Knez (94) najstariji su mještani Kotoribe

Vitalni su i spremni za razgovor. Žele si samo zdravlja da što dulje ostanu na vrhu piramide najstarijih u mjestu. Želimo Zlati i Luki da im se želje i ostvare!

U Kotoribi je ustrojena stara dobra navada posjete najstarijim sumještanima i to na kraju godine u sklopu božićno-novogodišnjih blagdana. Posljednji puta su načelnik Općine Ljubomir Grgec i njegov zamjenik Roberto Ujlaki te predsjednik Socijalnog vijeća Josip Forauer najstarije sumještane obišli 2016. godine. Tada su to bili 102- godišnji Mijo Golubić i 97-godišnja Anastazija Ludaš. Potom je uslijedio prekid od dvije godine.

Stari dobri običaj je obnovljen potkraj prošle godine kada su umjesto opravdano odsutnih čelnika Općine najstarije sumještane pohodili članovi Socijalnog vijeća općine Kotoriba Josip Forauer, Anica Škoda i Stanko Kostanjević. S prigodnim darovima i riječima čestitki čelnika izvršne vlasti i svih Kotoripčana najprije su zakucali na vrata najstarijeg muškarca Kotoribe. To je 94-godišnji Luka Knez. Goste je uz njega dočekala i njegova supruga 87-godišnja Klara.

Posebno nas je dojmilo što su nas dočekali ‘zrihtani’ kao za odlazak na vjenčanje. Rekli su nam da je to ipak posebni trenutak kojim se obznanjuje kako je gospodin Luka najstariji muškarac velike Kotoribe, a to po njegovim riječima nije mala stvar, no da će to dočekati nikada nije razmišljao. Rekao je kako je njegov veći dio života bio usmjeren na ‘posel’, pletenje košara, što je njegovoj obitelji život značila.

Šiba je bila ta koja je ‘izgradila’ njihovu lijepu kuću u glavnoj mjesnoj ulici. Valjao je na noge podići i dva sina. U tome je uz njega bila i ostala vrijedna družica Klara s kojom je u braku već pune 62 godine. Obitelj se s vremenom širila pa ih danas djedom i bakom naziva četvero unučadi, a tu je i troje praunučadi.

Životne želje? – Kaj si stari čovek može poželiti nego zdravlje? – uzvratio je protupitanjem i dodao kako bi volio da dođe do novog susreta za godinu dana. Čuvši taj optimizam, gledajući njegovo lice, na kojima se ne iščitava toliki broj godina, vjerujemo kako ćemo Knezove pohoditi i ovog prosinca.

Majka, baka i prabaka Zlata Siladi se je začudila kada smo joj rekli kako je najstarija u Kotoribi sa svojih bremenitih 97 godina. Zatekli smo je na zimskom boravku kod kćerke Katarine i zeta Dragutina Somija u Ulici A. Hebranga. Ima još i sina koji živi u Zagrebu. Ponosna je na troje unučadi i petero praunuka. Kao udovica živi od 1994. godine.

Rekla je kako će s dolaskom toplijih dana natrag na svoj grunt u Ulicu Vladimira Nazora za koju nam je u šali rekla da se tu najdulje živi jer je ovdje do svoje 104. godine živio najstariji Kotoripčanin Mijo Golubić. Vitalna je, spremna za svaki razgovor, svaku temu…

Želje? – Nek sam tak ostane kak je ve – reći će. Pozvala je da je posjetimo u prosincu 2019. godine iskazavši time ‘spremnost’ da što dulje ostane na vrhu piramide najstarijih u mjestu. Želimo njoj i Luki da im želje prođu plodno tlo! 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije