USPJEŠNI MEĐIMURCI

POZNATI DOKTOR Mihajlo Kovačić – kardiolog koji spašava živote u čakovečkoj bolnici

Mihajlo Kovačić, doktor medicine, specijalist interne medicine i subspecijalist kardiologije koji danas živi i radi u Čakovcu kao internist-kardiolog koji je izveo prvu koronarografiju u ovom dijelu Hrvatske

U potpunosti posvećen svojoj struci i pacijentima te uvijek spreman za rad na svome usavršavanju i stjecanju znanja o najnovijim medicinskim dostignućima  – tako bi se ukratko mogao opisati Mihajlo Kovačić, doktor medicine, specijalist interne medicine i subspecijalist kardiologije koji danas živi i radi u Čakovcu kao internist-kardiolog u Službi internističkih djelatnosti Županijske bolnice Čakovec, Odjela Kardiologije s Koronarnom jedinicom. 

Također je i voditelj Centra za hitnu medicinu – OHBP, član Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog kardiološkog društva, Europskog kardiološkog društva, Europskog društva za perkutane koronarne intervencije i Europskog društva za kardiovaskularno oslikavanje. Ujedno je i prvi koji je u ovom dijelu Hrvatske izveo postupak koronarografije. 

     (Olovna pregača štiti unutarnje organe tijekom rada u području zračenja)

Učenje biologije iskristaliziralo mu budućnost

Iako je još od djetinjstva pokazivao zanimanje za prirodne znanosti, pamti jedan poseban trenutak kada mu je postalo jasno da je medicina njegov put. 

– Pohađao sam razna natjecanja iz područja matematike i fizike, zanimala me i informatika, no tada sam se susreo s učenjem o fiziologiji čovjeka. Bilo je to u trećem razredu mog gimnazijskog obrazovanja u Gimnaziji Josipa Slavenskog. Prilikom učenja o kardiovaskularnom sustavu te malom i velikom krvotoku, doživio sam “prosvjetljenje”. Od tog trenutka znao sam da je jedino medicina ono čime se želim baviti u životu – prisjeća se. 

Zato se upisao na Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i predano ispunjavao svoje obaveze. Na šestoj godini studija primio je Dekanovu nagradu na najboljeg studenta svoje godine, te mu je postalo jasno da ga sve više zanima interna medicina kao najveća i najraznolikija grana medicine. 

                                     (Osoblje Centra za hitnu medicinu)

Po stjecanju diplome vratio se u svoj rodni kraj i počeo stažirati u Županijskoj bolnici Čakovec, a od kraja 2009. godine zaposlen je na Odjelu interne medicine. Pritom se još uvijek sjećao one strasti koju je osjećao kada je kao student učio o kardiologiji. 

– Međutim, prilikom stažiranja vidio sam da na Kardiologiji “nema slobodnog mjesta”, ali bilo mi je bitno samo baviti se Internom medicinom koju sam jedino želio specijalizirati. Zbog tadašnjih kadrovskih potreba, dobio sam mjesto na odjelu Hematologije-onkologije, gdje sam radio tri godine. Također me zanimala imunologija i reumatologija i postojao je okvirni plan da se kasnije bavim tom granom interne medicine. Nakon toga odradio sam specijalizaciju u KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu, a također sam predavao u Srednjoj školi Čakovec – napominje dr. Kovačić.

Izveo prvu koronarografiju u ovom dijelu Hrvatske

Tada je pak u čakovečku bolnicu stigla vijest da će se u njoj otvoriti Laboratorij za kateterizaciju srca. To je dr. Kovačiću bio znak da se njegova velika želja napokon može ostvariti. 

– Rekao sam dr. Ostričkom, voditelju odjela Kardiologije, da nudim sve što mogu od sebe za razvoj ove struke u Županijskoj bolnici Čakovec, što je on prihvatio i što je odredilo je moje daljnje usmjerenje. Položio sam specijalistički ispit iz interne, te krenuo na daljnju edukaciju iz kardiologije – govori nam dr. Kovačić.

Dan kada je otvoren Laboratorij za kateterizaciju srca ŽB Čakovec, 8. prosinca 2016., pamti kao jedan od najvažnijih dana u svojoj karijeri. 

                                       (Tim Interventne kardiologije)

– Zahvalan sam dr. Ostričkom i doc. Starčeviću, voditelju kardiologije u KB Dubrava, što su mi dali jedinstvenu priliku – napravio sam prvu koronarografiju (radiološku metodu kojom se analiziraju koronarne arterije i koja može spasiti život, op. a.) u ovom dijelu Hrvatske i upravo je time započeo rad Interventne kardiologije u ŽB Čakovec – prisjeća se s ponosom. 

Proteklih nekoliko godina proveo je upravo u području kardiologije, od edukacije u KB Dubrava do brojnih kongresa, radionica i tečajeva. Krajem prošle godine uspješno je položio i subsubspecijalistički ispit iz područja kardiologije. 

“Nađi posao koji voliš i nikada nećeš morati raditi”

Tako se isplatio sav trud koji je ulagao od prvog dana na studiju medicine do danas. Kako kaže, pronašao je posao koji voli raditi više od ičega. 

– Jako mi se sviđa izreka “Nađi posao koji voliš i nikada nećeš morati raditi”.  Raznolikost posla, vođenje bolesnika na odjelu, rad u kardiološkoj poliklinici, ultrazvuk srca, rad u Laboratoriju za kateterizaciju srca, postavljanje elektrostimulatora srca… Prednosti mog posla brojne su. Vrlo važna pozitivna stvar na odjelu Kardiologije pa i cijeloj Internoj su dobra radna atmosfera i međuljudski odnosi – ističe ovaj kardiolog. 

                                         (Ambulanta za utrazvuk srca)

No ne krije ni one manje pozitivne stvari. Kako kaže, zbog nedostatka liječnika u Hrvatskoj, svi oni često rade na nekoliko mjesta u jednom radnom danu, što nerijetko dovodi do velike preopterećenosti i iscrpljenja. Često mjesečno radi preko 230 sati, kao i njegovi kolege, te ostaje na poslu dugo nakon isteka radnog vremena. 

Srećom, u svemu tome ima veliku potporu svoje obitelji, napose supruge Maše, petogodišnje kćeri Mure i jednogodišnjeg sina Frana, koje smatra svojim najvećim životnim uspjehom. 

Upravo s njima puni svoje baterije te unatoč svim edukacijama i dežurstvima, nastoji provesti što više vremena s njima. Kada mu obaveze to dopuste, bavi se i plivanjem i cestovnim biciklizmom, praćenjem razvoja informatike i autoindustrije, ali i opuštanjem uz dobre filmove. 

                                      (Obitelj mu je najveća podrška)

Takvi su mu trenuci itekako potrebni kako bi bio spreman za svaki novi radni dan. Vrlo brz razvoj medicinske tehnologije i mogućnost spašavanja života pacijenata najbolja su mu motivacija kako bi iz dana u dan dao najbolje od sebe. 

– Stalna mi je želja da razvijamo nove dijagnostičke i terapijske mogućnosti Kardiološkog odjela u Međimurju. Kardiovaskularne bolesti  najveći su uzrok smrtnosti u svijetu i dobra je motivacija kada znamo da možemo pomoći velikom broju ljudi. Npr. prilikom akutnog infarkta srca, kada se otvori krvna žila i postavi stent te se često puta direktno spašava ljudski život, to čini posebno zadovoljstvo i osjećaj koji se rijetko s čime može usporediti – ističe. 

Rad na razvoju kardiologije u SZ Hrvatskoj

Zato i u ovoj godini želi nastaviti istim putem te ne raditi samo na sebi nego i na razvoju  struke i Odjela kardiologije te formiranju Centra izvrsnosti za sjeverozapadnu Hrvatsku. 

– Želja mi je i objavljivati više znanstvenih radova, uz mogućnost znanstvene i nastavničke aktivnosti. Što se tiče rada s kolegama, voljeli bismo uvesti endovaskularne metode liječenja akutnog moždanog udara i liječenja perifernih arterija. Uskoro počinjemo s programom ugradnje elektrostimulatora srca (pacemakera), što otvara dodatno veliko područje u kardiologiji i bolje liječenje za naše bolesnike.

Svake godine dovodimo novitete u dijagnostici i liječenju kardioloških bolesnika i želja mi je da se takav trend nastavi – napominje dr. Kovačić. Kada se pogleda njegova karijera od početaka do danas, dr. Kovačić pravi je primjer toga da se može uspjeti i u Hrvatskoj. 

– Do sada se pokazalo da velik trud, zalaganje i entuzijazam dovode do uspjeha. Možda sam imao i malo sreće, ali mislim da se trud definitivno mora isplatiti. Toga mora biti svjestan i svaki student medicine, ili bilo kojeg drugog područja. Samo izniman trud i ljubav prema poslu mogu jamčiti uspjeh – zaključuje dr. Mihajlo Kovačić. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije